Hufvudstadsbladet

Så här går det i FM-serien

-

Västra Nylands Thomas Sundström tippar utgången i handbollsl­igan.

1. Cocks

Riihimäkil­aget skriver åter en gång finländsk handbollsh­istoria då man spelar i Champions Leagues gruppspel för första gången. Det kräver förstås sitt men lär inte inverka nämnvärt på seriespele­t. Spelartrup­pen är lika stark som tidigare, ett litet frågetecke­n kan dock vara om man fullt ut lyckats ersätta viktiga Aliaksandr Bachko.

2. BK-46

I Karis spelar man för medalj i år igen. BK har tappat en hel del spelare, men värvningen av Robin Sjöman väger tungt. Sebastian Säkkinen får ett stort ansvar då han ska ersätta förra säsongens succéspela­re Topias Laine. Får BK ännu en vänsterhän­t skytt stärks oddsen ytterligar­e, men redan nu bär nyckelspel­arna Andreas Rönnberg, Oscar Kihlstedt och Bogdan Klepa laget riktigt långt.

3. Dicken

Den förra säsongen blev en verklig framgång. Dicken slog ut BK i semifinale­rna och pinade i finalerna ett sargat Cocks på allvar. Också i år blir Dicken att räkna med – det ser brödrapare­n Broman och Granlund till tillsamman­s med så viktiga linjespela­ren Tadas Stankevici­us och Mikael Mäkelä i målet. Enda förändring­en i laget är att Valdar Noodla varvar ner i HK Pötsi – den förlusten kan dock i och för sig vara överraskan­de stor.

4. SIF

I våras missade Sjundeålag­et med knapp marginal en plats i kvartsfina lerna, nu kan man gå in bland de fyra bästa. Ardo Puna var förstås en förlust, men Alexander von Numers och Eduard Zackharov torde vara två bra förstärkni­ngar. SIF kan lyckas bra i år, men då gäller det att Rony Leven och Ott Varik fortsätter leverera på hög nivå. På bänken har SIF en intressant konstellat­ion i Teddy Nordling och Marcus Sjöstedt.

5. HIFK

Det lär bli jämnt i mitten av tabellen och HIFK kan vara det verkliga jokerlaget. I våras pinade man Dicken i kvartsfina­lerna, och också nu har man ett intressant lag. Mycket avgörande blir dock hur man får lagspelet att fungera med många nya utländska spelare. Det är förmodlige­n med dem HIFK står och faller. Ardo Puna kan leda laget långt, men då skall han hållas frisk. Hittills har han under sina år i Finland haft en sällsynt dålig tur på den fronten.

6. GRIFK

I Grankulla blåser det nya vindar och nya tränaren Kaj Hagman står inför en intressant utmaning. Borta från den förra säsongen är nyckelspel­arna Richard Sundberg, Fredrik Forss och Alexander von Numers och det lär märkas. I svensken Anton Karlsson har GRIFK en mycket intressant linjespela­re, medan Anthony Hellakoski borde vara en bra förstärkni­ng när han väl blir spelklar efter sin långvariga knäskada.

7. Atlas

Också i Myrbacka är listan på dem som försvunnit lång och det är klart att spelare som Anthony Hellakoski, Sebastian Säkkinen, Nikko Kinos och Kenneth Åstrand lämnar stora luck or efter sig. Kvar är dock de utländska förstärkni­ngarna, samt den verkliga nyckelspel­aren, målvakten Tuomas Laitinen som i praktiken aldrig sviktar. En plats bland de sex bästa kan dock vara svår att nå.

8. ÅIFK

Åbolaget tillhör dem som kämpar om en plats bland de åtta bästa. I våras tog man sig på målfoto in bland de åtta bästa och visst kan det gå vägen nu också. Truppen har breddats avsevärt då en rad unga spelare från SIF och GRIFK anlänt, men det i särklass mest intressant­a namnet återfinns vid sidan av planen i form av tränaren Robin Karlsson. BKikonen finns även med på spelarlist­an och kan väl behövas också på planen.

9. HC HIK

Hickens första säsong i ligan var riktigt tung, men nu kan det gå bättre. Men då måste nyförvärve­n Nikolas Zujic och Kristofer Karlsson lyckas. Mathias Sandblom missade en rad matcher under den förra säsongen och honom behöver Hicken definitivt. Vinner HIK rätt matcher kan det räcka långt – hemmamötet mot Åbo IFK i den fjärde omgången kan vara nog så riktgivand­e.

10. PIF

I Pargas fortsätter man i kroatiskt kommando trots att Boris Dvorsek lämnade laget. In kom i stället landsmanne­n Marko Brezic med meriter från Norge, Tyskland, Italien och USA. På planen har tre av den förra säsongens utländska förstärkni­ngar försvunnit och på plussidan har man i stället två nya. Hur de två lyckas blir väldigt avgörande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland