Hufvudstadsbladet

I den läckande båten

Heidi von Wrights sjunde bok Mellanblad är i stort sett en stark och tänkvärd diktsamlin­g, men innehåller väl många fragment som kunde ha blivit något mer.

- MICHEL EKMAN

POESI

Heidi von Wright

Mellanblad Schildts & Söderström­s 2018

När en diktsamlin­g, som Heidi von Wrights nyaste och sjunde, heter Mellanblad ägnar man kanske dess mellanblad lite extra uppmärksam­het. De är rätt många, nio på bokens 124 sidor, och helt vita, utan några siffror eller avdelnings­namn som skulle strukturer­a boken. Genom dem skymtar följande dikt, dimmig men läsbar om man anstränger sig lite. Man kan se mellanblad­en bara som ett sätt att strukturer­a flödet av dikter. Men man kan också tycka att de reser vissa anspråk: här bästa läsare, säger författare­n, ska du ta en tankepaus! Och dikten som väntande skymtar påminner dig om att det är på sin plats att anstränga sig lite för att få syn på vad här egentligen står. (Ordet mellanblad har också – som det brukar vara hos von Wright – andra betydelser men för mig framstår den som hänvisar till själva boken som den centrala.)

Härifrån är det ett kort steg att se titeln som en hänvisning till alla sidorna i boken, också de tryckta. Och visst är det så att von Wrights dikter ofta framstår som ett slags mellanblad i tillvarons oavbrutna ström, en vit sida som blir till en tankepaus. För fast det här är en poet som är starkt upptagen av att vrida och vända på språket och fundera på varför man konvention­ellt uttrycker sig som man gör är det ändå en självklar utgångspun­kt för henne att språket är intressant därför att det beskriver världen, samtidigt som det är en del av den. Ett sådant stopp för eftertanke kan se ut så här – sin kännspaka lakonism har von Wright inte gett avkall på:

allt som är svårt att lägga märke till och sedan är det för sent

orsak verkan avsked

Det finns en fundamenta­l osäkerhet i von Wrights dikter, i deras beskrivnin­g av det som är förhanden. Världen är underminer­ad, strukturer­na kan när som helst brista och det är bara med orden vi nödtorftig­t kan tråckla ihop det som omger oss.

Man kan se mellanblad­en bara som ett sätt att strukturer­a flödet av dikter. Men man kan också tycka att de reser vissa anspråk: här bästa läsare, säger författare­n, ska du ta en tankepaus!

Därför talar hennes dikter mycket om språket, om nödvändiga men bristfälli­ga överenskom­melser:

det spelar en roll om det sägs eller förblir osagt för att förbli behåller jag namnet

när landskapet tar slut vart kommer vi då

Men språket är inte bara vårt eget och von Wright är också bra på att utan åthävor parodiera makten:

vi behöver ett nytt sätt att se det här är det nya sättet sätt dig här se den nya världen

på det nya sättet precis likadan

Språk- och perception­stematiken i Mellanblad riskerar ibland att kantra över i det alltför abstrakta. Lyckligtvi­s har von Wright också en förmåga att hitta på minnesvärd­a bilder av den smala gränsen mellan utsatthet och något slags hemkänsla i världen:

en annan morgon ror jag ut på samma sjö allt som behövs för att hålla oss flytande en farkost som tar in en mindre mängd vatten än det som går att ösa ut under färdens gång

Om jag har någon invändning mot Mellanblad, som i stort sett är en stark och tänkvärd diktsamlin­g, rör den Heidi von Wrights förkärlek för fragmentis­ering. Boken innehåller långa följder av mycket korta dikter som inte riktigt bildar någon helhet, vare sig på boksidan eller i läsarens sinne. De ser ut som byggstenar till dikter och man önskar att poeten velat göra något mer av dem.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ?? Det är bara med orden vi nödtorftig­t kan tråckla ihop det som omger oss. Därför talar Heidi von Wrights dikter mycket om språket, om nödvändiga men bristfälli­ga överenskom­melser
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT Det är bara med orden vi nödtorftig­t kan tråckla ihop det som omger oss. Därför talar Heidi von Wrights dikter mycket om språket, om nödvändiga men bristfälli­ga överenskom­melser
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland