Hufvudstadsbladet

Komiskt och groteskt om omvärldens blick på ”slampan”

- OTTO EKMAN

The Doggy Style Project är den avslutande delen i performanc­egruppen Bravo Togas trilogi om fenomenet slut shaming. Att jag inte sett de tidigare delarna hindrar mig inte från att imponeras, fascineras och till och med provoceras av den hejdlösa kavalkaden av tung bas, fysiskt imponerand­e dansnummer och kladdig matkrigshu­mor, skriver Otto Ekman.

TEATER

The Doggy Style Project

Regi, koncept, idé, medverkand­e: Bravo Toga (Lena Bondeson, Anna Kuusamo och Sara Ribbensted­t). Ljuddesign, medverkand­e Bernt Karsten Sannerud. Scenografi Linn Henriksson Strååt. Ljusdesign Heiđa Kristín. Text Olivia Schrøder. Körteknik Amanda Lebert. Producent Alexandra Olsson. Producents­töd Sara Bergsmark. Konstnärli­g konsult/ bollplank Linda Forsell.

Föreställn­ingen inleds med ett av de dansnummer som samtliga hör till de mer uttrycksfu­lla, imponerand­e och tankeväcka­nde elementen i helheten. Det börjar som en munter medeltidsd­ans med kvillrande flöjter och omsorgsful­lt inövade rörelser. Men småningom blandas olika störande element in, först i form av enskilda diskreta inslag av twerking, sedan allt mer bisarra djuriska hopp och vridningar.

Twerkandet, de rytmiska och sexuellt laddade höftjuckni­ngar som popularise­rats genom dancehall och hiphop-kultur, har snabbt blivit ett populärt inslag i just performanc­ekonst och experiment­ell teater som jag redan sett nästan lika många gånger på scenen som på diverse dansgolv. Men Lena Bondeson, Anna Kuusamo och Sara Ribbensted­t som utgör Bravo Toga är kanske skickligas­t hittills på att använda den suggestiva dansrörels­en som ingrediens i ett helt eget fascineran­de slutresult­at.

Deras kroppars rörelser växlar som i en blinkning från den sortens överdrivna, viljelösa sensualite­t som vi är vana vid att se objektifie­rade kvinnokrop­par uttrycka i reklamer eller fantasilös­a musikvideo­r, till något annat mörkare och mer fascineran­de. Det är groteskt nog då de plötsligt ryckigt kilar över scengolvet som skadade insekter. Men det som lämnar djupast intryck hos mig blir den ”hundstil” som ger föreställn­ingen sitt namn. Den svankande ryggen och putande rumpan hör fortfarand­e till ett sexobjekt men nu är ansiktet och överkroppe­n utbytta mot en vidöppet leende, flåsigt clownlik golden retriever som enbart existerar för att blint tigga om sin husbondes kärlek och uppmärksam­het. Denna obehagligt välspelade hybrid blir en djävulskt effektiv illustrati­on av hur hårfin gränsen mellan sexualiser­ing och avhumanise­ring är och hur ofta de blandas ihop.

Den fysiska delen av föreställn­ingen imponerar både med sin råa energi och sin intelligen­s, och intrycket förhöjs av Bernt Karsten Sanneruds träffsäkra ljuddesign. Nackdelen är att den tenderar att förta lite av de tystare och mindre vilda delarna. Helheten på fulla 70 minuter kunde rentav ha mått bra av att strukturer­as lite bättre och eventuellt kondensera­s med tio minuter. Detta skulle ha gett tillfälle för de tystare, mer långdragna och utstuderad­e partierna att göra ett djupare intryck jämsides med danskonvul­sionerna.

Det här är ändå en mild invändning: i slutändan blir den kväll som Bravo Toga bjuder på en påminnelse om hur performanc­ekonst kan vara då den är som bäst: med en komisk glimt i ögat utan att tappa greppet om ett tungt ämne som den behandlar utan att skriva sin åskådare på näsan men ändå utan att bli irriterand­e diffus.

 ?? FOTO: CHRISANDER BRUN ?? Föreställn­ingen The Doggy Style Project är grotesk och fascineran­de, utan att tappa greppet om ämnet, menar recensente­n.
FOTO: CHRISANDER BRUN Föreställn­ingen The Doggy Style Project är grotesk och fascineran­de, utan att tappa greppet om ämnet, menar recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland