Hufvudstadsbladet

Ingen rädder för nunnan här

- KRISTER UGGELDAHL

Det är mycket rök och lite eld i den överbelamr­ade rysaren Nunnan. Det enda som får nackhåren att resa sig är den horribla dialogen, och det för att den är så ofrivillig­t komisk.

RYSARE

Nunnan

Regi: Corin Hardy. Manus: Gary Dauberman. Foto: Abel Korzeniows­ki. I rollerna: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet.

En olycka eller förbannels­e kommer sällan ensam, fråga regissören, producente­n och manusförfa­ttaren James Wan som blåst liv i filmserier som Saw, The Conjuring och Annabelle.

I Nunnan (The Nun), som de facto bygger på en originalid­é av Wan, finns därtill en koppling till The Conjuringf­amiljen; Vera Farmigas demonutdri­vare figurerar i ett par bisatser. Ja, plus att det är lillasyste­r Taissa Farmiga som lagt beslag på den kvinnliga huvudrolle­n, blink, blink.

Fast här bär det av till femtiotale­ts Rumänien, till ett nunneklost­er där en demonisk abbedissa härjar och har sig. Det slutar med att en av nunnorna tar sitt eget liv, hellre det än att kapitulera inför ondskan och mörkret.

Det är nog för att Vatikanen ska dra öronen åt sig – och skicka fader Burke (Demián Bichir), själv med ett tragiskt förflutet, till den rumänska vischan. Och eftersom det är fråga om ett nunneklost­er behöver han ett kvinnligt förkläde.

Sockermons­ter i godisbutik

Valet faller på Taissa Farmigas novis som mycket riktigt råkar i hetluften. För uppbacknin­gen står Jonas Bloquets bondson, den lokala guiden som till skillnad från sin arbetsgiva­re står med båda fötterna på jorden (tills det lyfter vill säga).

Mycket av charmen i The Conjuring, varför inte även i Annabelle, låg i det faktum att man hushöll med chockeffek­terna, detta samtidigt som man lät bli att torgföra, exponera själva hotbilden.

Så inte i Nunnan, The Nun. Här var det ljus som slocknar, dörrar som slår igen, bindgalna nunnor som lever loppan. Regissören Corin Hardy beter sig som ett sockermons­ter i en godisbutik, missar aldrig en chans att dra till med ett audiovisue­llt hyss eller två.

Överbelamr­at är bara förnamnet och inte blir det bättre av att den visuella och scenografi­ska inramninge­n närmast för tankarna till den brittiska Hammerverk­staden (som förvisso aldrig sjönk så här lågt).

Det är mycket rök, lite eld. Och det enda som får nackhåren att resa sig är den horribla dialogen, ofrivillig­t komisk om något.

 ?? FOTO: MARTIN MAGUIRE ??
FOTO: MARTIN MAGUIRE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland