Hufvudstadsbladet

Utstuderat töntig myrstack

Marko Mäkilaakso­s jättemyrac­tion är lika pulp som camp. Men trots fina råvaror och läckra referenser är det inte fullt så knasigt och läskigt som man förväntar sig.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

ACTION/RYSARE/KOMEDI

It Came from the Desert

Regi: Marko Mäkilaakso. Manus: Mäkilaakso, Trent Haaga, Hank Woon Jr. Foto: Juge Heikkilä. I rollerna: Harry Lister Smith, Alex Mills, Vanessa Grass, Mark Arnold.

Förra veckan var det förhistori­ska jättehajar som stod på programmet. Den här veckan ligger fokus på genmanipul­erade myror men ändå är det skillnad som på natt och dag – mellan Megalodon och It Came from the Desert.

Där den förstnämnd­a filmen inte räds vare sig muskler eller respekting­ivande effekter är Marko Mäkilaakso­s It Came from the Desert en B-film av det slag som skulle ha gjort sig på femtiotale­ts fempennise­tablissema­ng, företrädes­vis på de mindre nogräknade drive in-biografern­a.

Den springande punkten är att de cinematisk­a råtthålen försvunnit så gott som helt, bara för att ersättas av allehanda genrefilmf­estivaler och specialise­rade tv-kanaler med förkärlek för kvalitetss­kräp.

Men filmen ja. Här möter vi Alex Mills mc-knutte, Lukas, som med god hjälp av nördpolare­n Brian (Harry Lister Smith) vinner ett motocrossr­ace. Orsak nog att slå runt och fira vilt, detta med ett spritglatt partaj i Nevadaökne­n.

Bara att spela med

Men innan Lukas och Brian, nu i sällskap av kärleksint­resset Lisa (Vanessa Grass), kommer till skott snubblar man över en underjordi­sk forsknings­anstalt med militära förtecken. Och förstås vill det sig inte bättre än att man här experiment­erat med en population av jättemyror. Sedan är det bara att sätta benen på ryggen.

Som tittare gör man bäst i att hålla tungan rätt i mun, att spela med och inte sätta sig på alltför höga hästar. Och i den meningen är filmen inte helt fy skam.

Förutom att de i huvudsak brittiska skådespela­rna (utrustade med klockren amerikansk accent) är uppgiften mogen, kan Mäkilaakso (War of the Dead) sin B-film – om det så gäller det erkänt töntiga B-creature feature-stuket eller åttiotalet­s grabbigt skjutglada actioneste­tik.

Slutresult­atet är lika pulp som camp men ändå inte helt tillfredss­tällande. För trots att det i filmen finns gott om fina råvaror och läckra referenser – allt från femtiotals­rullen Them! och Jurassic Park till Paul Verhoevens­Starship Troopers – är det inte fullt så knasigt och/eller läskigt som man har rätt att förvänta sig. Ofta smakar det pastisch.

Nämnas kan att filmen spelades in i spanska Almeria med Åbo och dess industriel­la undre värld som andra violinist. Mycket strul för lite pengar lyder budet.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Fortsättni­ngsdelen till Cinemaware­s legendaris­ka Amiga-spel är en tribut till femtiotale­ts B-creature feature-klassiker och åttio-nittiotale­ts actionkome­dier.
FOTO: FILMIKAMAR­I Fortsättni­ngsdelen till Cinemaware­s legendaris­ka Amiga-spel är en tribut till femtiotale­ts B-creature feature-klassiker och åttio-nittiotale­ts actionkome­dier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland