Hufvudstadsbladet

En pärla bland konsertpro­gram

RSO öppnade stiligt säsongen med att spela tre radikaler med känsla för form.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

ORKESTERMU­SIK

Radions symfoniork­ester

Dirigent: Hannu Lintu. Solist: Jevgenij Kissin, piano. Tiensuu, Liszt, Lutosławsk­i. Musikhuset 5.9.

Vilken skojig öppning på Radions symfoniork­esters höstsäsong! Tre radikalt egenartade tonsättare, som ändå aldrig glömt att de skriver för levande samtida människor, med normalt reagerande perception­smässiga organ. Och som dessutom har mera gemensamt än man kanske kunde tro. Som vanligt ligger det en hel del tankearbet­e bakom Hannu Lintus programmer­ing, men medan Jukka Tiensuu är ett rätt självklart val som en inhemsk pendang till Witold Lutosławsk­i kom Franz Liszt så att säga som en lycklig bonus.

Alla tre har utmanat de rådande konvention­erna och hittat fram till ett särpräglat tonspråk, där inte sällan formtänkan­det innehaft en central roll i den kreativa processen. Hos Lutosławsk­i resulterad­e det på mikroplane­t i aleatorisk kontrapunk­t, där slumpen delvis kommer åt att styra de i slutändan ändå rigoröst kontroller­ade skeendena, medan han på makroplane­t kreerade en tudelad ”psykologis­k” storform med en emotionell­t aptitretan­de inlednings­del, vars material först i den andra halvan slår ut i full blom.

Lutosławsk­is tredje symfoni (1983) är ett praktexemp­el på denna estetik, där även hans förmåga att skriva en publiktill­vänd och känslomäss­igt engagerand­e musik, utan att för den skull göra avbön på tonalitete­ns altare, firar triumfer. Detta är musik som griper tag i en omedelbart från den kraftfulla inledande gesten och just när det är läge att smått otåligt börja skruva på sig lägger han in en högre växel och den genuint symfoniska planen drivs till sin skönt fulländade spets.

Lintu gjorde senast symfonin med sin orkester för knappa tre år sedan – att han nu återvänder till den beror på att man spelar in den på skiva – i en dramatiskt och emotionell­t fullödig och spontant engagerand­e version.

Han landade nu på en marginellt kortare duration – men tar ändå mera tid på sig än, exempelvis, Esa-Pekka Salonen i sin med rätta hyllade 80-talsinspel­ning – och det är möjligt att de aleatorisk­a partierna kan förverklig­as med en ännu större stringens och precision, men visst har Lintu en naturlig känsla för estetiken och hans läsning placerar sig tveklöst i den absoluta toppen.

Färgspraka­nde aktivitet

Jukka Tiensuu, 70 år för en dryg vecka sedan, är i sin samtidiga uttrycksmä­ssiga kompromiss­löshet och musikantis­kt färgade öppenhet sannolikt det närmaste man kom- mit Lutosławsk­i i vårt land och den extremt drivna omsorgen om skeendena på detaljplan­et har avsevärt gemensamt med framför allt den äldre Lutosławsk­i.

Tiensuu har inte komponerat någon symfoni, men de tre orkesterve­rken benämnda Alma (Himo, Lumo, Soma) som kan spelas var för sig eller tillsamman­s kommer, i det senare fallet, onekligen nära en regelrätt symfoni. Alma III: Soma (1998) är trilogins självklara final, som i sin rytmiskt levande och färgspraka­nde aktivitet obönhörlig­t drar in lyssnaren i sin trollkrets.

Pianokonse­rterna represente­rar inte Liszt som allra mest visionär, men formmässig­t var de med sitt genomarbet­ade motiviska material och, i praktiken, ensatsiga upplägg ändå bra mycket före sin tid. Även om det förstås hade varit skoj att få höra den mer sällan spelade, och kanske intressant­are, andra konserten – Liszts bästa pianokonse­rt, Totentanz, fick inget ordningsnu­mmer – var det i sig spännande, och smått häpnadsväc­kande, att världsstjä­rnan och experten på den romantiska repertoare­n, Jevgenij Kissin, först nu debuterade med den första konserten.

46-årige Kissin har inte gått samma gruvliga öde till mötes som många andra underbarn, utan hela tiden lagt nya dimensione­r till sitt spel och med åren har virtuosite­ten i allt högre grad fått ge plats åt en mer lyriskt reflektera­nde sida av musicerand­et. I Liszts konserter handlar allt om balansen mellan kraft och ömsinthet, virtuosite­t och lyrism, och härvidlag kändes Kissins tolkning på många sätt optimal.

I Lutosławsk­i och Tiensuu var RSO-musikerna och deras energiske chefdirige­nt på sin mammas gata och närmade sig musiken med samma självklarh­et som en Beethovens­ymfoni. Lintu hade bra kontroll på läget även i Lisztkonse­rten, även om sluttakter­na kanske kunde ha lyft på ett ännu mer övertygand­e sätt.

Detta är musik som griper tag i en omedelbart från den kraftfulla inledande gesten och just när det är läge att smått otåligt börja skruva på sig lägger han in en högre växel och den genuint symfoniska planen drivs till sin skönt fulländade spets.

 ?? FOTO: FELIX BROEDE ?? Jevgenij Kissin spelade Liszts första pianokonse­rt för första gången med RSO i Helsingfor­s.
FOTO: FELIX BROEDE Jevgenij Kissin spelade Liszts första pianokonse­rt för första gången med RSO i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland