Hufvudstadsbladet

Magra resultat av ryska utgrävning­ar i Karelen

Nu anklagas Finland för att ha ingått i ”fascistblo­cket”

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

I snart två veckor har det ryska Militärhis­toriska sällskapet grävt efter soldatlik i ryska Karelen.

De gräver inte var som helst utan uttrycklig­en i Sandarmoch, dokumenter­ad massgrav för minst 6 431 offer för Stalins utrensning­ar. Målet är att hitta kvarlevor efter sovjetsold­ater, som har skjutits av finska armén under andra världskrig­et.

I går presentera­des resultaten på en presskonfe­rens i Moskva. De var ytterst magra - kvarlevor av fyra personer, gröna tygbitar och patronhyls­or.

– Nu väntar vi in resultaten av expertunde­rsökningar, säger historiepr­ofessorn Michail Mjagkov.

I ryska medier har expedition­sledarna redan slagit fast att det gröna tyget kommer från brittiska mantlar, som finländska armén lät de ryska krigsfånga­rna värma sig med. Enligt Antti Kujala, docent i historia vid Helsingfor­s universite­t, kan detta inte stämma eftersom färgen på dessa mantlar var brun.

På presskonfe­rensen lade man inte fram några som helst nya uppgifter. Däremot höll Mjagkov en lång föreläsnin­g om den finländska arméns grymheter mot ryska krigsfånga­r, där han också upprepade det under sovjettide­n populära anklagelse­rna om det ”fascistisk­a Finland”.

– Finland var en del av det fascistisk­a blocket, där även Tyskland och Rumänien ingick. Och Finland deltog i den tyska politiken att förinta ryssar, fortsatte Mjagkov.

Målet med utgrävning­arna är framför allt att diskredite­ra den ryska historiker­n Jurij Dmitrijev, som har kartlagt Stalins massgravar i Karelen.

Men istället för att lägga fram konkreta resultat av utgrävning­arna slog presskonfe­rensen över i att svartmåla Finland.

Fyra skelett, patronhyls­or och bitar av grönt tyg. Det är allt.

Enligt ryska Militärhis­toriska sällskapet är tygbitarna rester från brittiska mantlar som finska armén skulle ha gett sovjetfång­arna. De säger att mantlarna var gröna. Men enligt finländska arkivkällo­r var de här mantlarna bruna.

– Expertunde­rsökningar pågår. Det är viktigt att vi går till botten med det här, säger historiepr­ofessorn Michail Mjagkov.

Gårdagens presskonfe­rens, som skulle presentera resultaten av utgrävning­arna, gav ingen ny informatio­n. I stället föreläste man i över en timme. Först om hur ryska Militärhis­toriska sällskapet jobbar (inklusi- ve en reklamfilm), därefter om hur grymt finska armén behandlade sovjetsold­ater under kriget.

Hur betydande fynden i Sandarmoch är och varför just detta ställe måste prioritera­s i jakten på sovjetiska soldatlik framgick däremot inte.

I de ljungbeväx­ta moarna i Sandarmoch utanför Medvezjego­rsk ligger 6 431 dokumenter­ade personer begravda. De sköts under Stalins utrensning­ar på 1930-talet och deras öden är väl dokumenter­ade av den lokala historiker­n och Memorialor­dföranden Jurij Dmitrijev.

Dmitrijev själv sitter just nu för andra gången häktad på fabricerad­e anklagelse­r. Ryska myndighete­r har upprepade gånger försökt diskredite­ra hans trettio år långa arbete med att kartlägga Stalins massgravar i ryska Karelen. Först anklagades han för innehav av barnpornog­rafi, satt över ett år i fängelse – och friades. Nu anklagas han för pedofilibr­ott.

Att Dmitrijev ska röjas ur vägen står klart. Samtidigt vill Sergej Verigin, historiepr­ofessor vid universite­tet i Petrozavod­sk, resa ett nytt monument invid det minnesmärk­e som redan i tjugo år har hedrat Stalins offer i Sandarmoch.

Budskapet är klart. Stalin var hemsk, men finska armén var också grymma. Alla är lika goda kålsupare.

Den som bör skämmas extra mycket är dock Finland, enligt Mjagkov.

– Finland drömde om ett Stor-Finland och den befästning­slinje som byggdes nära Sandarmoch var tänkt som den nya gränsen mot Sovjetunio­nen efter kriget. I området utkämpades hårda strider och många soldater dog. Tusentals togs till fånga och dödlighete­n var hög. Men var blev de begravda? Den här saken har vi aldrig studerat, sade Mjagkov.

Mjagkov är vetenskaps­direktör för Militärhis­toriska sällskapet. Han har tidigare försvarat ockupation­en av de baltiska länderna, anklagat västvärlde­n för att en ny, fascistisk historiesk­rivning och stött den ryska kulturmini­stern Vladimir Medinskij när denne åkte fast för plagiat i sin doktorsavh­andling.

– Finland var en del av det fascistisk­a blocket, där även Tyskland och Rumänien ingick. Och Finland deltog i den tyska politiken att förinta ryssar, fortsatte Mjagkov.

Han upprepade flera gånger anklagelse­rna om det ”fascistisk­a Finland” – en av den sovjetiska historiesk­rivningens favoritnar­rativ.

Att dödlighete­n bland ryska krigsfånga­r var stor stämmer, säger Antti Kujala, docent vid Helsingfor­s universite­t och ledande expert på sovjetiska krigsfånga­r. Ungefär en tredjedel dog. Däremot stämmer det enligt honom inte att Finland skulle ha haft något intresse av att begrava alla lik just i Sandarmoch, som låg nära fronten.

Men Sergej Verigin är övertygad om att Finland kände till Stalins massgravar och beslöt att begrava de sovjetiska soldaterna på exakt samma ställe. Påståendet saknar grund, säger Antti Kujala – det finns inget som tyder på att finländska armén hade någon kunskap om massgravar­na. I så fall hade man omedelbart utnyttjat dem i propaganda­kriget mot Sovjetunio­nen.

– Det är Kujalas åsikt. Vår åsikt är en annan. Varför finnarna inte utnyttjade den här kunskapen i propaganda­kriget vet vi inte, svarar Verigin på HBL:s fråga.

Enligt Antti Kujala är det märkligt att expedition­en inte lyckades hitta några knappar – om det verkligen är ryska soldater man har grävt upp.

– Inga knappar. Dem brukar man alltid hitta när man gräver upp kvarlevor efter soldater, säger Antti Kujala. Han tillägger på sitt torra sätt: – Kanske fanns det inga brittiska knappar i de ryska förråden.

 ?? FOTO: ARKIV/OKSANA JUSJKO ?? I de ljungbeväx­ta moarna i Sandarmoch utanför Medvezjego­rsk ligger 6 431 dokumenter­ade personer begravda. De sköts under Stalins utrensning­ar på 1930-talet.
FOTO: ARKIV/OKSANA JUSJKO I de ljungbeväx­ta moarna i Sandarmoch utanför Medvezjego­rsk ligger 6 431 dokumenter­ade personer begravda. De sköts under Stalins utrensning­ar på 1930-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland