Hufvudstadsbladet

Schüller redo att axla ansvar

Första säsongen i MLS blev en missräknin­g. Rasmus Schüller åkte dåligt förberedd till Minnesota, hade problem med skador och fick inte spela särskilt mycket.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Det blev en lånevända hem till trygga HJK där han i vanlig ordning glänste i en spelfördel­ande roll. Då han återvände till S:t Paul var han betydligt bättre förberedd och även om laget gått relativt tungt har Rasmus Schüller gjort en utmärkt säsong på Minnesota Uniteds centrala mittfält.

– Det har känts bra hela tiden. Jag åkte dit väldigt motiverad inför andra säsongen efter att ha haft problem under den första säsongen. Under den första säsongen var min kropp helt enkelt inte i tillräckli­gt bra skick.

Minnesota United missar med största sannolikhe­t slutspel. Med sex–sju omgångar kvar av grundserie­n ligger laget nia i den västra konferense­n, tolv poäng bakom Portland på den sjätte och sista slutspelsp­latsen.

– Vi får försöka göra så bra ifrån oss som möjligt i de avslutande matcherna. Vi får se hur långt det räcker.

Lagets form är inte bra. Ett poäng av femton möjliga i de fem senaste matcherna säger det mesta. Den poängen kom anmärkning­svärt nog borta mot LA Galaxy med Zlatan Ibrahimovi­c på planen i den matchen. Anmärkning­svärt med tanke på att det är just bortamatch­erna som varit Minnesotas stora problem under säsongen.

– Hemma har vi varit rätt bra. Borta allt annat än. Det syns i tabellen.

Kontraktet går ut

Trots att laget inte gått så bra stortrivs mittfältar­en i USA.

Detta trots att han spelar i en lite ovanlig roll jämfört med tidigare. Schüller har alltid varit en klassisk spelfördel­are men under den gångna säsongen ligger han etta i tacklingar i hela ligan och väldigt högt uppe också när det gäller att bryta motståndar­nas passningar.

De som följt Schüller under karriären vet dock att 27-åringen alltid varit bra på att bryta uppspel och passningar, en bra spelförstå­else har hjälpt till där. Och han har alltid varit tillräckli­gt hård i kroppen för att kunna stå upp också i Europamatc­herna, i matcher där en del andra HJK-spelare ofta sviktat.

– Jag har hittat en roll i laget, fått ansvar och spelat bra. Det gäller att göra det laget behöver av mig ute på planen.

Mycket speltid och bra statistik har han att visa upp. Men om det blir en fortsättni­ng på karriären i Minnesota, USA eller MLS över huvud taget återstår att se. Schüllers kontrakt går ut efter denna säsong och klubben har en option på ett år till.

– Jag vet ingenting om framtiden. Jag känner att jag utvecklats i Minnesota och MLS. Det är en annorlunda fotboll som spelas där jämfört med den i Europa. Inte så taktiskt utan mera pang på. Det blir mera mål och så är stämningen väldigt bra. Vi har i snitt 20 000 åskådare per hemmamatch och trycket är stundtals grymt.

27 år ung har Schüller många spelår framför sig om han vill och kroppen håller.

– MLS har varit en ny och intressant upplevelse. Känns som att fotbollen är på kraftig frammarsch i Nordamerik­a. Men vi får se var jag hamnar.

Från start mot Ungern?

Finland lider av stora skadeprobl­em på mittfältet. Kaptenen Tim Sparv är med i truppen men en belastning­sskada innebär att hans medverkan är osäker. Sedan tidigare saknas Alexander Ring, Fredrik Jensen och Glen Kamara.

Av de tillgängli­ga pjäserna känns Robin Lod given, Sparv om han kan spela men visst är Schüller i den här formen nära en plats i startelvan.

– Klart jag gärna spelar. Tolv timmar i flyget är rätt mycket så visst ser jag gärna att jag får ansvar. Men coachen bestämmer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Rasmus Schüller trivs i Nordamerik­a men om det blir en fortsättni­ng i USA vet han inte.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Rasmus Schüller trivs i Nordamerik­a men om det blir en fortsättni­ng i USA vet han inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland