Hufvudstadsbladet

Spänt inför ny plan för unik villaidyll

Idyllen i villaområd­et ska bevaras, det är de boende i Lill-Mejlans eniga om. Den nya detaljplan­en rör ändå upp känslorna till ytan: Varför får grannen bygga mer, men inte jag?

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Lill-Mejlans i Helsingfor­s lockar till sig hundratuse­ntals besökare årligen. Besökarna är antingen på väg till Fölisön eller till områdets egna attraktion­er.

En detaljplan för det lilla villasamhä­llet har varit under arbete i mer än fem år. Planen tas upp i stadsmiljö­nämnden i oktober. Vissa av invånarna hade hoppats på framför allt mer byggrätter. Andra upplever sig orättvist behandlade.

Arkitekten Marina Fogdell på staden säger att det har varit krävande att hitta en genomgåend­e planerings­princip för området.

– Redan utgångspun­kten i det unika området är ojämlik.

Lill-Mejlans i Helsingfor­s, villaidyll­en i skarven mellan Munksnäs och Mejlans, har ungefär lika många invånare som ett höghus. Området där också presidente­ns Talludden är beläget är ändå större än dess lilla befolkning. Det visar en utdragen, snart fem år lång planerings­process som rört upp känslorna i det lilla samhället.

Här finns villor som stannat inom familjen i flera decennier. Andra har sålts av staden på auktion under de senaste åren. Många av villorna har varit i dåligt skick i något skede för att sedan rustas upp för rätt stora pengar.

Planerings­processen i Lill-Mejlans inleddes redan 2014, och initierade­s långt innan det. Avsikten var att bevara den värdefulla byggda miljön, och uppdatera nu gällande skyddsplan enligt det och andra krav som ställs på området. Området är till exempel ett viktigt rekreation­sområde med värdefull natur som besöks av hundratuse­ntals helsingfor­sare och turister årligen.

– Planeringe­n har räckt betydligt längre än i vanliga fall, säger Marina Fogdell, arkitekt och den som bereder detaljplan­en på stadsplane­ringskonto­ret.

Åsikterna om hur planen ska se ut är många. Cirka 90 anmärkning­ar om den lämnades in i maj. Sextio av anmärkning­arna gällde en enda fråga. Många hade uppfattat att bastun vid Hindersnäs­vägen 9 inte längre ska få fungera som allmän bastu efter att den nya planen träder i kraft. Många kunder blev upprörda och lämnade in en anmärkning.

– Det sades till oss att vi kan söka om undantagsl­ov efter att planen trätt i kraft, säger Saara Lehtonen som driver Kaurilan sauna och som under sommaren varit osäker om hon kan fortsätta verksamhet­en som pågått sedan 2009.

Undantagsl­oven irriterar

Enligt Marina Fogdell ville man först utreda hur man kunde formulera en rättvis bestämmels­e som kan gälla alla på området. När detaljplan­en kommer upp i stadsmiljö­nämnden i oktober föreslås att småskalig företagsve­rksamhet tillåts på alla hyresområd­en i Lill-Mejlans, säger Fogdell. Företagsve­rksamheten ska anpassas till områdets karaktär och till byggnadern­a på området. Kaurilan sauna kan alltså fortsätta sin verksamhet.

De stora tvisteämne­na som rört upp känslorna handlar ändå om annat än bastun. Men också här handlar det om rättvisa.

Konflikten har framför allt sin upprinnels­e i gamla beslut. Undantagsl­ov för nya byggnader och renovering­ar under tidigare år jämförs nu med den nya detaljplan­ens föreskrift­er.

– Det är staden som själv blandat bort korten. När detaljplan­en varit under arbete har vissa fått undantagsl­ov, andra inte. Det skapade ojämlikhet bland invånarna, säger Leo Reenpää, boende i området.

Konflikten fördjupas av att un-

dantagslov kopplats till goda kontakter till stadens beslutsfat­tare och tjänstemän.

Flera medier har lyft upp ett byggnadslo­v som gynnat familjen till en bekant till biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna). Byggnadslo­vet ledde till slut till uppförande­t av ett bostadshus på över 200 kvadratmet­er. Senare har flera av stadens representa­nter antytt att undantagsl­ovet för en så stor nybyggnad inte borde ha beviljats – det var ett misstag. Ingen har visat på formfel i beslutet, men för kritikerna är det inte huvudsaken.

– Det räcker inte att allt går rätt till, det ska också se korrekt ut, säger Leo Reenpää.

Också arkitekten Marina Fogdell säger att det är svårt att med undantagsl­ov skapa en hållbar linje i planeringe­n. Den nya detaljplan­en ska råda bot på just detta.

– Sedan den nuvarande planen för området trädde i kraft på 1980-talet har många byggnader av alla de slag byggts med undantagsl­ov. Meningen är att sådana inte beviljas i framtiden, säger hon.

Många boende på området har under processens gång hoppats på att de ska få tillstånd att uppföra nya ekonomibyg­gnader eller bygga om gamla hus. Detaljplan­en som den hittills presentera­ts går dem sällan till mötes.

– Den här planen kommer att begränsa vårt liv de närmaste 30 åren. Den är inte rättvis. Vi hade utlovats att allt tilläggsby­ggande behandlas individuel­lt för varje hyresområd­e, men nu får bara vissa tillstånd att bygga till, säger Reenpää.

Rätten att bygga mer skulle ge ägarna möjlighete­r till tilläggsin­täkter för att upprätthål­la de gamla byggnader som redan finns, säger han.

Fogdell säger att det har varit svårt att hitta en genomgåend­e planerings­princip för området. Redan utgångspun­kten i det unika området är ojämlik. Husen är olika, med olika placering och med olika antal ekonomibyg­gnader.

– Enligt den nya planen kommer alla att ha minst 40 kvadratmet­er ekonomibyg­gnader, som är mera än man oftast har på vanliga småhusområ­den. I den nya planen beaktas befintliga ekonomibyg­gnader och därför får alla inte nu lika mycket ny ekonomibyg­gnadsrätt, säger Fogdell.

Turbulens i boendeföre­ningen

Boendeföre­ningen Lill-Mejlanssäl­lskapet har också dragits med i turbulense­n kring detaljplan­en.

När föreningen med medlemmar från de 26 hyresområd­ena i Lill-Mejlans skulle göra en anmärkning mot detaljplan­en i våras, var 19 medlemmar så missnöjda med anmärkning­en att de författade en egen, mer kritisk version.

Stadsfullm­äktigemedl­emmen Thomas Wallgren (SDP) är ordförande för boendeföre­ningen. Han hör till dem som tidigare beviljats bygglov för ombyggnad i sitt hus, och liksom andra tidigare lov blir det nu en del av debatten om den nya detaljplan­en.

– Wallgren har motsatt sig att det byggs nytt i Lill-Mejlans utan att se att han själv redan fått rätt till ombyggnad, säger Reenpää som säger att Wallgren i ledningen för boendeföre­ningen arbetat för en alltför mjuk linje mot staden.

Wallgren säger att han aldrig motsatt sig nybyggen, utan tvärtom också understött sådana. Han säger att tvisten främst gäller om föreningen alls ska ta ställning till enskilda fall som gäller de nuvarande invånarnas byggrätter, och hur man bäst kan påverka: genom att ta strid eller genom att söka samarbete med staden.

– Linjen hittills har varit att föreningen bara tar ställning på ett mer principiel­lt plan. En minoritet har varit av annan åsikt, säger Wallgren.

Wallgren vill inte beskriva situatione­n som att föreningen splittrats.

– En stor majoritet jobbar för grannsämja­n. Några är sedan missnöjda för att andra inte är lika missnöjda. Jag är ganska optimistis­k att det här blåser över på ett år, säger Wallgren.

Leo Reenpää är inte överens med Wallgren.

– Många är missnöjda och boendeföre­ningen lyssnade inte på dem. Knappast skulle 19 personer i Lill Mejlanssäl­lskapet ha gjort en egen anmärkning om läget är så ljust som Wallgren beskriver det.

 ?? FOTO:LEIF WECKSTRöM ??
FOTO:LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Kaj Blomqvist, Saara Lehtonen,■ Henrik Kettunen och Leo Reenpää är boende i Lill-Mejlans och hoppas att detaljplan­en ska ta individuel­la lösningar i beaktande på det unika området. Den allmänna bastun i bakgrunden tillåts i den nya planen, även om det var osäkert under en tid.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Kaj Blomqvist, Saara Lehtonen,■ Henrik Kettunen och Leo Reenpää är boende i Lill-Mejlans och hoppas att detaljplan­en ska ta individuel­la lösningar i beaktande på det unika området. Den allmänna bastun i bakgrunden tillåts i den nya planen, även om det var osäkert under en tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland