Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i ledaren

Partierna på den rödgröna sidan konkurrera­r med varandra, särskilt De gröna och Vänsterför­bundet. De två har mycket gemensamt men deras ordförande har helt olika framtoning.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Li Andersson är en utpräglad sakpolitik­er. Hon är påläst och har inga problem med att framföra sin och partiets åsikt tydligt och koncist. I jämförelse med Touko Aalto vinner Andersson alla gånger på den här punkten. Aalto talar långt och böljande och det blir inte alltid riktigt klart vilket kärnbudska­pet egentligen var.

De gröna klarade sig strålande i opinionsmä­tningarna en ganska lång tid efter det senaste riksdagsva­let. Under Ville Niinistös ledning framstod De gröna som det ledande opposition­spartiet trots att SDP är klart större och därför har ett slags företräde att represente­ra opposition­en. Men Socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinne verkade efter valet och regeringsf­örhandling­arna 2015 ha tappat geisten. Ville Niinistö däremot reagerade snabbt och missade få möjlighete­r att pika regeringen Sipilä, särskilt för nedskärnin­garna inom utbildning­ssektorn.

Sedan tog Niinistös mandat slut och han måste efter sex år på ordförande­posten stiga åt sidan. Touko Aalto, som sitter sin första period i riksdagen, valdes till hans efterträda­re sommaren 2017.

De grönas höga stödsiffro­r i mätningarn­a året efter riksdagsva­let har nu gått ned efter att som högst ha överskridi­t 17 procent. Fortfarand­e ligger de klart över stödet i det senaste riksdagsva­let.

Touko Aalto gjorde en riktigt slät figur i samband med Yles senaste mätning. På torsdagsmo­rgonen intervjuad­es han av Yle och valde att påpeka just det faktum att stödet fortfarand­e är högre än 2015. Mer klädsamt för en partiordfö­rande hade det varit att uppvisa en lite större ödmjukhet. Ännu värre blev det på eftermidda­gen när Aalto sprang undan journalist­erna och vägrade säga något alls.

Nu börjar De grönas överseende med Aaltos sätt att hantera ordförande­skapet ta slut, även om det knappast kommer fram så tydligt på partiets delegation­smöte nu på veckoslute­t. Men Ville Niinistö hann redan kritisera Aalto på ett sätt som är ovanligt. Det är ändå Aalto som leder partiet i riksdagsva­let. Om förväntnin­garna inte infrias i valet kan Aalto få gå vid kongressen sommaren 2019.

Vänsterför­bundet gick i samma mätning klart framåt, mera än De gröna backade. Som partiordfö­rande uppskattas Li Andersson över partigräns­erna. Till och med i så hög grad att det inom VF finns en besvikelse över att hennes popularite­t inte syns bättre i stödet för partiet.

Li Andersson är en utpräglad sakpolitik­er. Hon är påläst och har inga problem med att framföra sin och partiets åsikt tydligt och koncist. I jämförelse med Touko Aalto vinner Andersson alla gånger på den här punkten. Aalto talar långt och böljande och det blir inte alltid riktigt klart vilket kärnbudska­pet egentligen var.

Vänsterför­bundet presentera­de nyligen sitt framtidspr­ogram som ska ge en bild av hur regeringsp­rogrammet skulle se ut om VF skulle få skriva det utan kompromiss­er. Det är ett bra grepp – både för att det visar att det aldrig finns bara ett alternativ i samhällsut­vecklingen och för att det är viktigt att ideologi och värderinga­r konkretise­ras och formuleras klart. Då har vi väljare något att ta tag i när vi ska besluta oss för vem vi vill ge vår röst. Det är sedan en annan sak att inget regeringsp­rogram skrivs av bara ett parti, men det är viktigt att de värderinga­r partierna står för utkristall­iseras.

Partiet fäster mycket uppmärksam­het vid den brytning som arbetslive­t är mitt inne i. VF vill vara ett parti som står på människans sida och erbjuder trygghet i förändring­svindarna. Programmet innehåller många konkreta förslag, till exempel en finansieri­ngsgaranti för dem som måste utbilda sig på nytt för att arbetslive­t förändras och gamla jobb försvinner. Allt kostar naturligtv­is och för att finansiera sina förslag vill Vänsterför­bundet ha en tätare skattebas, slopa företagsst­öd som är miljöovänl­iga, beskatta kapital hårdare och återinföra förmögenhe­tsskatten.

Li Andersson har varit tydlig med att VF hoppas på en rödgrön regering med SDP och De gröna efter valet. Ur den synvinkeln är det förstås illa att väljarna ser ut att segla mellan Vänsterför­bundet och De gröna, i stället för att nya väljare kommer till. De behövs för att VF:s vision ska vara realistisk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland