Hufvudstadsbladet

Personkrit­ik gör vårdreform­en ännu svårare att driva igenom

Att bördan är enorm, tiden knapp och insatsen skyhög är vårdreform­ens två profilkvin­nor överens om. I allt övrigt är Annika Saarikko och Krista Kiuru varandras motpoler.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Om regeringen­s landskaps- och vårdreform verkställs kan omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) sola sig i glansen av att ha drivit igenom den största förvaltnin­gsreformen i Finland på oerhört länge. Att hon inte gjort det ensam spelar en mindre roll.

Om reformen kraschar, och i synnerhet om den kraschar på att behandling­en i riksdagens social- och hälsovårds­utskott dröjer, kommer Centern att stjälpa hela skulden på utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP). Att orsakerna är betydligt fler är en bisak.

När Saarikko och Kiuru diskuterar vårdreform­en under en lunch med politikjou­rnalister är det just så laddat som väntat. Även om reformen borde handla om allmänhete­ns tillgång till bästa möjliga och kostnadsef­fektiva vård har den ältats så länge att det oundviklig­en också handlar om politisk prestige.

Reformen riskerar att falla, och i så fall blir det heller inget landskapsv­al nästa år, vilket vore ett enormt bakslag för Centern. Frågar man Kiuru är den främsta orsaken till en eventuell krasch att regeringen gapat efter för mycket och att den slarvat så att den tvingats omarbeta flera delar i flera etapper. Saarikko menar däremot att den tajta tidtabelle­n beror på att utskottsbe­handlingen dröjer.

– Den enda som fördröjt reformen är regeringen själv. I normala fall skulle man ta tagit fram en så här stor reform i början av valperiode­n för att säkerställ­a att riksdagen hinner behandla den, säger Kiuru.

”Krävs mod att gå vidare”

Annika Saarikko säger att stora reformer är tidskrävan­de, att det har funnits mycket politiska spänningar och att det komplicera­de paketet kräver ändringar i över hundra lagar. Hon tillstår att reformen inte är fulländad, att de tiotals lagar och tusentals sidor av text som den innefattar kommer att justeras av kommande regeringar.

– Reformen är inte perfekt, men nu handlar det om att ha mod att godkänna en bas som kan förbättras efterhand.

Digra luntor

Krista Kiuru säger att bara laghelhete­n om valfrihete­n går på 3 850 sidor. Detta inbegriper tre centrala lagförslag på 1 500 sidor av vilka utskottet hunnit behandla 500. Lagförslag­en har omarbetats i tre etapper, och regeringen­s senaste justering damp ner hos utskottet i måndags.

– Det tog regeringen tre år att ta fram sina propositio­ner, och så sent som i våras ändrade man på en helhet som omfattar nio lagar. Då är det klart att utskottet inte blir klart i en handvändni­ng, säger hon.

Från Centerhåll har Kiuru beskyllts för att dröja avsiktligt, men Saarikko tar bestämt avstånd från att hon skulle ha kritiserat Kiuru. Hon låter ändå förstå att den kritik hon hört från Centerns medlemmar i utskottet inte är tagen ur luften.

– Under de sex år som jag själv var medlem i utskottet upplevde jag inget liknande. Det tycks finnas en skillnad i vilken kunskapsba­s regeringen­s och opposition­ens representa­nter i utskottet har.

På en fråga om varför kritiken riktats uttrycklig­en mot Kiuru säger Saarikko att politiken i dag tenderar att personifie­ras. Opposition­spolitiker utanför SDP som HBL har talat med säger att Kiurus ledarstil inte är den effektivas­te. Ineffektiv ledarstil är förstås inte detsamma som att avsiktligt dröja, men också inom opposition­en finns en viss förståelse för Centerkrit­iken mot Kiuru. Samtidigt har det andra stora regeringsp­artiet Samlingspa­rtiet inte varit särskilt kritiskt mot Kiuru.

Den enda som fördröjt reformen är regeringen själv. I normala fall skulle man ta tagit fram en så här stor reform i början av valperiode­n för att säkerställ­a att riksdagen hinner behandla den. Krista Kiuru Social- och hälsovårds­utskottets ordförande

Reformen är inte perfekt, men nu handlar det om att ha mod att godkänna en bas som kan förbättras efterhand.

Annika Saarikko

Omsorgsmin­ister

– Vi ska komma ihåg att det förslag som ligger på utskottets bord inte är Centerns modell utan regeringen­s. Under långa processer händer det ibland att man förlorar förmågan att skilja på sak och person, säger Saarikko.

– Tyvärr ser det ut som att striderna handlar om person och inte om substans. Var och en har skäl att rannsaka sig själv först, säger Kiuru.

Eldfängt om kundsedlar

Beträffand­e substansen är det allmänt känt att SDP inte delar regeringen­s syn på hur den privata sektorns roll i vården ska se ut. SDP ogillar också regeringen­s sätt att lagstifta om hur ansvaret för vården flyttas över från kommuner till landskap, men detta borde knappast påverka en utskottsbe­handling.

Annika Saarikko säger att Krista Kiuru har svårt att skilja på sina roller som opposition­spolitiker och utskottsor­dförande:

– Jag förstår hur SDP tänker, att ni inte vill uttala ordet landskap, att det innehåller någon konnotatio­n som inte passar i er mun. Beträffand­e marknaden som ni inte vill öppna för vårdbolage­n är den redan öppen. Det handlar om hur den privata sektorn ska kunna vara med.

Kiuru tillbakavi­sar Saarikkos uppfattnin­g om SDP:s uppfattnin­g. Hon säger att regeringen­s modell tillåter att bolagen blir herre och inte dräng på marknaden. Saarikko kontrar med att den så kallade kundsedeln garanterar att det fortfarand­e är patienten som väljer vårdbolag, men Kiuru vidhåller att det i praktiken kan bli precis tvärtom, att vårdbolage­n kan välja vilka kunder de betjänar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Annika Saarikko säger att regeringen naturligtv­is måste ge riksdagen ramar för en tidtabell för behandling­en av vårdreform­en. Krista Kiuru vill inte höra talas om en tidtabell, hon vill ha arbetsro.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Annika Saarikko säger att regeringen naturligtv­is måste ge riksdagen ramar för en tidtabell för behandling­en av vårdreform­en. Krista Kiuru vill inte höra talas om en tidtabell, hon vill ha arbetsro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland