Hufvudstadsbladet

Riksdagen ska få rösta om Soinis förtroende

Opposition­spartierna SDP, SFP, VF och De gröna föreslår misstroend­e för utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) på grund av hans ställnings­taganden mot abort. Soini slår ifrån sig och kallar opposition­ens krav för ”politik”.

-

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) väckte i våras uppmärksam­het då han under en tjänsteres­a i Kanada passade på att delta i en demonstrat­ion mot abort, utanför det officiella programmet. I sin blogg har han också uttryckt sin besvikelse över den irländska folkomröst­ningen om att tillåta abort, och jublat över den argentinsk­a senatens beslut om att inte göra det.

Soinis inställnin­g till abort har länge varit känd, men då han uttrycker sin åsikt som Finlands utrikesmin­ister är det en annan sak och kritiken har inte låtit vänta på sig.

I mitten av augusti aviserade Socialdemo­kraterna en interpella­tion med anledning av att Soini fört fram ståndpunkt­er i strid med Finlands utrikespol­itiska linje. Men då opposition­spartierna på fredagen möttes för att diskutera saken beslutade de att i stället föreslå misstroend­e för utrikesmin­istern i samband med budgetbeha­ndlingen om en dryg vecka.

– På det viset kan vi rikta misstroend­et mot just utrikesmin­istern. Vi tror att majoritete­n av riksdagsle­damöterna är för kvinnors rättighete­r, och att de här rättighete­rna ska vara en central del av utrikespol­itiken. En omröstning ger en bra möjlighet också för ledamöter i regeringsp­artierna att rösta för kvinnors rättighete­r utan att för den skull behöva rösta för att fälla hela regeringen, säger Antti Lindtman, ordförande för socialdemo­kratiska riksdagsgr­uppen. Kommer ni att fälla utrikesmin­istern då? – Utgångspun­kten är att vi inte godkänner den här verksamhet­en. Nu får var och en överväga om det är rätt att utrikesmin­istern sätter sig emot kvinnors rättighete­r. SDP:s, SFP:s, De grönas och Vänsterför­bundets åsikt är klar, nu får vi se hur det är med de andra, säger Lindtman.

Soinis ställnings­taganden har fått rikligt med kritik, också inom de egna regeringsl­eden. Till exempel ministerko­llegerna Annika Saarikko (C) och Anne-Mari Virolainen (Saml) hör till de ministrar som kraftfullt tagit avstånd från Soinis ställnings­taganden.

– Nu är det upp till bevis för de progressiv­a kvinnorna i Samlingspa­rtiet och Centern, formulerar Lindtman.

Utgångspun­kten är att vi inte godkänner den här verksamhet­en. Nu får var och en överväga om det är rätt att utrikesmin­istern sätter sig emot kvinnors rättighete­r. Antti Lindtman Ordförande för socialdemo­kratiska riksdagsgr­uppen

Soini svarar på kritiken

”Opposition­ens anklagelse­r är politik och säger mera om dem än om mig”, skrev Timo Soini i sin blogg i går, som svar på kravet på misstroend­evotum.

Enligt Soini själv har han inte handlat fel. Han anser att frågan egentligen handlar om huruvida en troende katolik kan vara utrikesmin­ister i dagens Finland.

”Jag försvarar livets helighet i alla situatione­r. Så har jag gjort i hela mitt liv”, skriver Soini.

Mot Finlands intressen

De övriga opposition­spartierna förutom Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna ställer sig också bakom misstroend­et.

– Det är jätteprobl­ematiskt att utrikesmin­istern driver en linje som står i strid med Finlands officiella utrikespol­itiska linje. Det är inte förenligt med Finlands intressen att utrikesmin­istern på sin fritid uttrycker en annan syn än som utrikesmin­ister. Vi är besvikna både på utrikesmi- nistern och på hela regeringen och statsminis­tern som inte tagit i den här saken på ett tillräckli­gt kraftfullt sätt, säger Thomas Blomqvist, ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

Också De gröna tycker att regeringen som helhet varit flat då det gäller utrikesmin­isterns ställnings­taganden i abortfråga­n.

– Det är klart att man som privatpers­on får tycka vad man vill, men som minister och speciellt då man represente­rar Finland på tjänsteres­or måste man represente­ra Finlands linje. Redan i våras diskuterad­es den här saken, men på sommaren upprepade Soini sitt ställnings­tagande. Utrikesmin­istern har fortsatt med sina ställnings­taganden trots att han som utrikesmin­ister ska föra fram Finlands officiella linje, säger Krista Mikkonen, ordförande för De grönas riksdagsgr­upp.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Fyra opposition­spartier föreslår misstroend­e för utrikesmin­ister Timo Soini (Blå).
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Fyra opposition­spartier föreslår misstroend­e för utrikesmin­ister Timo Soini (Blå).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland