Hufvudstadsbladet

Trafikbrot­ten går upp och morden blir färre i Finland

I fjol kom 456 000 brott till polisens och Gränsbevak­ningsväsen­dets kännedom. Det är sju procent färre än året innan.

- SPt

Det här framgår i Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik, Krimos nya brottsöver­sikt för 2017. Sedan början av 1990talet har antalet brott som kommer till polisens kännedom minskat. Utveckling­en har ändå sett olika ut beträffand­e olika sorters brott.

Till exempel har antalet stölder minskat i jämn takt. Bedrägerib­rott, framför allt skimning, en form av be talkortsbe­drägeri där någon stjäl ens kortuppgif­ter, har däremot blivit vanligare. Antalet misshandel­sbrott som kommit till polisens kännedom steg ända fram till 2010, men från och med 2012 har antalet klart sjunkit.

Utredninga­r som gjorts visar ändå att våld förekommer i samma utsträckni­ng som tidigare skriver Krimo i pressmedde­landet. Det här eftersom alla misshandel­sbrott inte polisanmäl­s.

Färre mord men fler våldtäkter

Antalet brott mot liv, det vill säga mord och dråp, har sedan mitten av 1990talet minskat och är nu på en lägre nivå än någonsin under Finlands självständ­iga tid. Antalet våldtäkter som polisanmäl­s har däremot ökat och är en och en halv gång så stort som under sista åren av 2000talet. Polisanmäl­da fall av sexuellt utnyttjand­e av barn har klart sjunkit sedan 2012.

Antalet trafikbrot­t har däremot ökat. I fjol registrera­des 406 000 trafikbrot­t vilket är en femtedel fler än året innan. Antalet har ökat kraftigt sedan 2000talet då automatisk­a övervaknin­gskameror började användas i trafiken. Antalet rattfyller­ibrott har däremot minskat med ungefär en tredjedel på 25 år.

Ändringarn­a i antalet brott och hurdana brott som begåtts under de senaste årtiondena beror bland annat på den åldrande befolkning­en och teknikutve­cklingen. Speciellt utveckling­en av informatio­nsteknik har gjort det lättare att begå brott på till exempel nätet. Invandring och smidigare gränsövers­kridning mellan stater är också orsaker till förändring­en.

Beträffand­e brottsligh­et har urbaniseri­ng, alkoholkon­sumtion, konsumtion­svanor, ekonomiska konjunktur­er samt polisens övervaknin­gsresurser och hur de riktas fortfarand­e betydelse.

 ?? Foto: sPt/Jenny Blomqvist ?? Antalet misshandel­sbrott som kommit till polisens kännedom steg ända fram till 2010, men från och med 2012 har antalet klart sjunkit.
Foto: sPt/Jenny Blomqvist Antalet misshandel­sbrott som kommit till polisens kännedom steg ända fram till 2010, men från och med 2012 har antalet klart sjunkit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland