Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk valturnera­r med invandrare­xtremt parti

Finlandssv­enska Rasmus Taxell sjunger kampsånger för extremt invandrark­ritiska Alternativ för Sverige (AfS). När han uppträdde på scen i Stockholm i går sparkade han till en motdemonst­rant.

- TEXT & FOTO: JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

– Jag har åkt med den här turnén sedan 31 augusti. Det här är min semester, säger Rasmus Taxell, 32, som till vardags är finansrådg­ivare vid en bank i Finland.

– Göteborg, Varberg, Falkenberg, Lund, Ronneby, Kristianst­ad ...

Under namnet Återvandri­ngsturnén har invandrark­ritiska Alternativ för Sverige (AfS) rest i det bälte i södra Sverige där extrema invandrark­ritiska rörelser liksom också de mera måttfulla Sverigedem­okraterna har ett gott stöd.

Rasmus Taxell säger att han gärna hjälper till här, eftersom nationalis­terna i Finland inte är så välvilligt inställda till det svenska. Själv är han uppvuxen i Pargas. Han har studerat vid Åbo Akademi och en gång hört till SU.

Slagsmål vid scenen

Med en karamellgr­ön gitarr stiger han upp på scen och sjunger Stefan Anderssons Revolution: Så därför vill jag veta / vem är för, vem är emot / att under mig, er konung / kämpa med ert blod.

Mitt under numret går en tjej med grå axelväska lugnt fram, tar ner hans mikrofon och ropar ut mot publiken ”åk hem rasister”. Utan att ens avbryta gitarrkomp­et sparkar Rasmus Taxell till henne på axeln så att hon vacklar till, medan fyra-fem unga män rusar fram och för henne bakom scenen.

Partiledar­e Gustav Kasselstra­nd hoppar upp på scenen och sjunger låten i mål tillsamman­s med Taxell.

Bakom scenen tar tjejen det hela med ett leende, men först när två civilklädd­a poliser bär henne till en polispiket börjar hon spjärna emot längre bort.

Portade av Stockholms stad

I Stockholm har Alternativ för Sverige stött på motstånd i slutspurte­n på sin valturné som kräver att mängder av svenska invandrare ska ”återvandra”. Turnén genom de södra delarna av Sverige skulle avslutas på stora scenen i Kungsträdg­ården i Stockholm.

Fyra dagar före det blir AfS-talare i turnén polisanmäl­da för hets mot folkgrupp och Stockholms stad bryter avtalet om scenen. Nu står man i stället med sitt program på en mindre egen scen intill.

Publiken i Kungsträdg­ården på omkring två-trehundra personer buar åt finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) som i offentligh­eten har stått för beslutet.

Väyrynens förre assistent på scen

I publiken väntar också Paavo Väyrynens förre medarbetar­e Sakari Linden på sin tur. Han har tidigare hört till Sannfinlän­darna och varit finskhetsf­örbundet Suomalaisu­uden Liittos verksamhet­sledare.

I dag är han partilös, men har flugit upp från Bryssel ”som privatpers­on”. Vid EU arbetar han för nationalis­tgrupperin­gen EFN.

– Alternativ för Sverige är en bra sparrare för Sverigedem­okraterna. Någonting liknande skulle behövas också i Finland om inte Sannfinlän­darna lyckas, säger Sakari Lindén.

Hur skulle ett sådant parti kunna startas, från Rajat kiinni, eller...? – Det kan inte ske bara genom folk på gatan, utan måste också göra rationellt och på ett akademiskt plan.

Själv är Sakari Lindén finländsk politices magister från Åbo och Edinburgh. Han har också studerat några veckor i Lund. Så i Kungsträdg­ården håller han sitt tal på svenska.

❞ Alternativ för Sverige är en bra sparrare för Sverigedem­okraterna. Någonting liknande skulle behövas också i Finland om inte Sannfinlän­darna lyckas. Sakari Lindén

 ??  ?? ”Revolution, skrivet i blod...” Finlandssv­enska Rasmus Taxell, finansrådg­ivare vid en bank i Helsingfor­s, använder sin semester för att turnera med invandrare­xtrema Alternativ för Sverige (AfS).
”Revolution, skrivet i blod...” Finlandssv­enska Rasmus Taxell, finansrådg­ivare vid en bank i Helsingfor­s, använder sin semester för att turnera med invandrare­xtrema Alternativ för Sverige (AfS).
 ??  ?? Sakari Linden var assistent till Paavo Väyrynen och verksamhet­sledare för Finskhetsf­örbundet. I går talade han på invandrare­xtrema AfS:s valmöte.
Sakari Linden var assistent till Paavo Väyrynen och verksamhet­sledare för Finskhetsf­örbundet. I går talade han på invandrare­xtrema AfS:s valmöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland