Hufvudstadsbladet

Tyskt krigsskepp funnet efter nästan åttio år

Den 2 september 1940 sänktes det tyska fartyget M/S Pionier utanför Danmarks kust. 338 människor dog. Nu har det mytomspunn­a vraket hittats.

- TT-RITZAU

M/S Pionier har länge varit ett av Nordsjöns mest eftersökta vrak och fyndet glädjer Gert Normann Andersen, direktör för Sea War Museum Jutland.

– För oss är den en av de mest kända förlisning­arna, som omgärdats av stor mystik. Det är en underbar nyhet att vi nu kan säga var det ligger.

Spekulatio­ner om lasten

Museidirek­tör Gert Normann Andersen tycker att det ska bli särskilt spännande att få reda på vad skeppet var lastat med. Bland historiker har det funnits spekulatio­ner om att lasten bestått av kanoner och sprängämne­n.

M/S Pionier var på väg från Fredriksha­mn till Fredriksst­ad i Norge med 823 passagerar­e ombord när det norr om Skagen träffades av en kraftig explosion och snabbt sjönk.

Förlisning­en är en av de allvarliga­ste förluster som drabbade de tyska trupperna under den danska ockupation­en. Enligt brittiska uppgifter var det en torped från ubåten HMS Sturgeon som sänkte M/S Pionier, något som Tyskland kraftfullt förnekade under kriget. I stället hävdade man att skeppet gått på en mina eller utsatts för sabotage.

Vraket hittades på 177 meters djup, längre österut än vad man tidigare letat.

 ?? FOTO: TT/AP ?? Dykare från hela världen har under många år letat efter M/S Pionier.
FOTO: TT/AP Dykare från hela världen har under många år letat efter M/S Pionier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland