Hufvudstadsbladet

Blunda inte för kopplingen mellan populistpa­rtier och extrema rörelser

- MATTIAS FAGERHOLM verksamhet­sledare Tankesmedj­an Agenda

POLITIK ”Folkförräd­are! Folkförräd­are!” När Annie Lööf höll sitt tal under Almedalsve­ckan i somras försökte medlemmar av nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen NMR störa Centerleda­ren genom att vråla ”folkförräd­are” en bit in i talet.

Jag råkade stå bara ett tjugotal meter från de skanderand­e skinnskall­arna, och det skall medges att det blev en rätt olustig stämning också om ordningsma­kten föredömlig­t snabbt tog kommandot över situatione­n. Men en kall och obehaglig vindil hann för en kort sekund blåsa genom Almedalspa­rken och den i övrigt varma sommarkväl­len.

NMR:s försök att störa Lööfs tal blev givetvis det stora samtalsämn­et i Almedalen. Det märktes inte minst under den diskussion om högerpopul­ism som tankesmedj­an Agenda arrangerad­e följande dag. Tidningen Expressen listade diskussion­en som ett av de hetaste evenemange­n för dagen. I debatten sade Centerpart­iets partisekre­terare Michel Arthursson kategorisk­t nej till ett samarbete med Sverigedem­okraterna (SD). ”Vi måste orka stå emot rädslan för folk som kommer utifrån utan att själva bli högerpopul­ister”, sade han.

Den rädslan har blivit något av SD:s viktigaste bränsle i riksdagsva­lskampanje­n. Och det är allt skäl att komma ihåg att SD odlar sina valframgån­gar i en fascistisk mylla. Det trots att partiledar­en Jimmie Åkesson har gjort ansträngni­ngar för att göra partiet rumsrent. Men trots att Åkesson städat upp i partiet och modererat SD:s politiska profil finns det en sorts symbios mellan partiet och högerextre­ma rörelser i likhet med NMR. Ju högre dessa rörelser skriker under Annie Lööfs tal, desto anständiga­re framstår SD.

I motsats till SD har Sannfinlän­darna inte sitt ursprung i rasistiska och nynazistis­ka miljöer. Men kontaktern­a med högerextre­ma rörelser är påfallande täta och under årens lopp har skandalern­a

❞ Det är allt skäl att komma ihåg att SD odlar sina valframgån­gar i en fascistisk mylla.

med rasistiska förtecken varit många. Inom Sannfinlän­darna har det däremot inte funnits incitament att rensa bland extrema uttryck. Det har inte utgjort något hinder för att nå regeringsm­akten. Tvärtom har det snarare varit en förutsättn­ing för att nå väljarmäss­iga framgångar.

Tidigare har de etablerade partierna varit måna om att hålla dörren till politiskt inflytande stängd för högerextre­ma och våldsbejak­ande rörelser. Men den dörren har öppnats på glänt i och med de högerpopul­istiska partiernas ökade inflytande. Och det är en oroande utveckling, som ger skäl att granska vad de högerpopul­istiska partierna står för och vilka deras kopplingar till rasistiska och extrema rörelser är. I varje fall skall man inte blunda för det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland