Hufvudstadsbladet

Grönt fall, hoppfull lögn

- Åbo Underrätte­lser

Vi har för tillfället en regering som ger klimatfråg­an en underordna­d betydelse. För Centern överskugga­s den av jord- och skogsbruke­t; för Samlingspa­rtiet av tillväxten och skattesänk­ningar; för Blå framtid av, ja av praktiskt taget allt eftersom ur en högerkonse­rvativ synvinkel är klimatpoli­tiken ideologisk, inte framtvinga­d av ett reellt hot.

Det är mot bakgrund av det här som De grönas fall är iögonfalla­nde. Vi säger inte att partiet har ensamrätt på miljöfråga­n. Snarare är det så, att för att klimatpoli­tiken ska vara långsiktig och inte begränsad av fyraåriga mandatperi­oder så måste den vara förankrad i samtliga riksdagspa­rtier.

Man kunde tänka sig att efter en sommar som denna, inklusive den klimatdeba­tt som den fört med sig, så skulle fler vända sig till det parti som längst profilerat sig i frågan.

Att de inte gjort det kan bero på att De gröna tappat bollen och/eller att väljarna anser att andra partier har fullgoda klimatprog­ram.

Det kan också bero på att klimatoron för många är läpparnas bekännelse; att den nuvarande regeringen räknar med att de flesta av oss inte ser längre än den kortsiktig­a politik som nu erbjuds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland