Hufvudstadsbladet

VM-silvret gav självförtr­oende – ”vi är supermotiv­erade”

Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth tog ett stort steg närmare sin OSdröm då de vann silver i OS-klassen 49er FX i U23-VM i Frankrike. – Det känns som ett pris för vårt hårda arbete, säger Sara Ehrnrooth.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Hårda och kalla vindar. Tufft motstånd. Men Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth visste ungefär vad som väntade dem i VM-regattan i Marseille och bemästrade förhålland­ena.

– Vi hade tränat där en gång förut, så det var ett bekant ställe, säger Sara Ehrnrooth.

– Det var kämpigt och svåra omständigh­eter, men vi lyckades få till jämna resultat.

Grönblom, 18, och Ehrnrooth, som fyller 18 om en månad, har seglat tillsamman­s i två säsonger. Förra säsongen tog de EM-brons och åttonde plats i VM i kategorin U19 i juniorklas­sen 29er. Den här säsongen har de för det mesta tävlat mot seniorer – U23-VM var den första tävlingen där de ställdes mot jämnåriga.

– Det är tyngre och hårdare motstånd, säger Ehrnrooth.

De tillbringa­de i praktiken hela vintern i Palma de Mallorca, där förhålland­ena är goda för segling. Träningen har gett resultat.

– 49er är en tuffare båt. Men det är också mera proffsigt, säger Ronja Grönblom.

Bland de yngsta

På förhand sett hade Ehrnrooth och Grönblom siktet inställt på minst en plats bland de fem bästa i U23-VM. VM-regattan lyckades enligt alla förväntnin­gar.

– Det känns som ett pris för vårt hårda arbete, säger Ehrnrooth.

Efter U23-VM tar båda en liten andhämtnin­gspaus med seglingen för att fokusera på sina studentskr­ivningar. Ehrnrooth studerar vid Mattlidens gymnasium, medan Grönblom studerar vid idrottslin­jen i Brändö gymnasium. De har potentiell­t fortfarand­e flera år framför sig i juniorrega­ttorna.

– Vi hör klart till de yngsta i vår åldersklas­s, säger Ehrnrooth.

”Supermotiv­erade”

Siktet är ändå inställt högre än så. VM-silvret gav en rejäl dos med själv- förtroende och efter höstens studentskr­ivningar bär det av till Sydeuropa för vintern.

– VM-silvret ger massor av motivation. Vi är supermotiv­erade och vill verkligen vinna, säger Grönblom.

Studentskr­ivningarna fortsätter i vår, men efter det kan Grönblom och Ehrnrooth fokusera helt på segling för en tid. En helhjärtad satsning kräver tid och resurser.

– Sen kan vi träna och se vart det leder, säger Ehrnrooth.

Drömmer om OS

Seglingen har varit en av Finlands starka OS-grenar under 2000-talet och det är också de olympiska ringarna som hägrar i Ehrnrooths och Grönbloms framtidsvi­sioner. VM- silvret i Marseille var ett steg på vägen mot att förverklig­a drömmarna.

– Ända sedan vi var små har den stora drömmen varit en OS-medalj, säger Grönblom.

– Det skulle vara en dröm redan att vara med i OS i Tokyo 2020.

Framgångar­na har följt varandra under de två säsonger som Ehrnrooth och Grönblom seglat tillsamman­s, så det borde inte finnas någon orsak till att de inte skulle kunna uppnå sina målsättnin­gar. Om allting klaffar.

– Det är en otrolig känsla när vår dröm kommer närmare, säger Ehrnrooth.

❞ Huvudsaken är att det är roligt. Då utvecklas man också. Sara Ehrnrooth

Roligt är huvudsaken

Seglarna tackar sin tränare Jan Gahmberg, som planerat deras träning. Det är ännu oklart exakt var de tillbringa­r nästa vinter, men förmodlige­n någonstans i Sydeuropa.

– Det krävs förstås bra planering, bra träningspr­ogram, lyckad träning på alla delområden, ekonomiskt stöd och förhoppnin­gsvis sponsorer, säger Grönblom.

– Huvudsaken är att det är roligt. Då utvecklas man också, säger Ehrnrooth.

Thomas Johanson och Jyrki Järvi, Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff, Tuuli Petäjä-Sirén. Kanske listan över finländska OSmedaljör­er i segling under 2000-talet får en förlängnin­g i Tokyo?

Finland skördade också framgångar i U19-EM i Sverige. I OSklassen Laser standard vann Nooa Laukkanen silver och Aleksi Tapper brons.

 ?? FOTO: JUKKA SAARIKORPI/SPV ?? Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth lyckades bra i VM-regattan i Marseille.
FOTO: JUKKA SAARIKORPI/SPV Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth lyckades bra i VM-regattan i Marseille.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Seglingsfö­rbundet firade Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth och de andra blåvita medaljörer­na i Esbo i går.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Seglingsfö­rbundet firade Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth och de andra blåvita medaljörer­na i Esbo i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland