Hufvudstadsbladet

Škoda Fabia erbjuder praktiska utrymmen

Škoda Fabia är halvvägs in i sin tredje generation och har fått en uppdaterin­g för att klara tidens tand. Nytt är bland annat att bilen nu fås med LED-strålkasta­re. Samtidigt har instrument­klustret fått ett modernare snitt och de automatisk­a säkerhetss­yst

- TEXT & FOTO: BO INGVES

En tur på den värmevibre­rande tjeckiska landsbygde­n i augusti visade att den heta och torra sommaren hade drabbat Mellaneuro­pa på allvar. När jag körde bland de dammande åkrarna var det i alla fall svalt och skönt i den lilla bilen.

Eller liten och liten – två vuxna människor ryms bra att sitta bakom varandra. I baksätet uppskattar man speciellt att fötterna ryms behändigt under framsätet. Framme sitter man lika bra som i vilken bil som helst.

Bilen ser inte heller i nytt utförande särskilt häftig ut, men då den har sålt i drygt fyra miljoner exemplar sedan lanseringe­n vid millennies­kiftet, av vilket över 180 000 i fjol, har designen inte träffat helt fel.

Motorn gör bilen

Det häftigaste motoralter­nativet, en trecylindr­ig motor på 110 hk, kändes rätt tyst och räckte bra till för att ge halvkombin med fem dörrar nästan roliga köregenska­per på de tjeckiska vägarna av varierande storlek och kvalitet.

Någon prestandav­ersion är det inte frågan om, det visade en kort rusch på motorvägen med gasen i botten. Bilen fås också med en svagare turbomotor på 95 hk, som visade sig vara överraskan­de pigg och dragvillig i lägre hastighete­r. Är behovet mycket landsvägsk­örning kan den i längden i alla fall kännas lite klen.

I de billigaste bilarna sitter en traditione­ll bensinmoto­r på 70 hk som prestandam­ässigt inte gör någon lycklig.

Halvkombin­s fjädring var oväntat stabil utan att vara obekväm. Då ljudnivån var rimlig även på sämre vägar, kanske den inte spränger ljudvallen på de finska vägarna heller.

Det som känns mest begränsand­e är bagageutry­mmet på 330 liter. Om det räcker till för behoven är allting bra, men för ett pristilläg­g på cirka 1 000 euro går det att uppgradera till kombiversi­onen som har ett riktigt stort bagageutry­mme på 530 liter. Men då är bilen också hela 26 centimeter längre.

Problemet med kombin är att fjädringen kändes lösare än i den normala halvkombin. Den ökade vingeltend­ensen kan bero på det längre överhänget baktill, eftersom tekniken i övrigt lär vara identisk. Där halvkombin var följsam och precis i rörelserna, var kombin något av en besvikelse i trafiken.

Mera hjälpmedel

Bilarnas utrustning­snivå har genomgåend­e höjts markant under de senaste åren och Fabia är inget undantag. Nu får man bilen med filbytesva­rnare, parkerings­hjälp och automatisk­a helljus i samband med både led- och halogenstr­ålkastarna.

LED-strålkasta­rna är enligt specifikat­ionen hela 66 procent starkare än förra generation­ens mest effektiva strålkasta­re, och halogenlam­porna är nästan 40 procent ljusstarka­re än i föregångar­en.

Den billigaste utrustning­snivån Active erbjuder bland annat fjärrstyrd centrallås­ning, elspeglar och eldrivna fönsterhis­sar fram. I Ambition tillkommer bland annat dimljus fram, parkerings­radar bak, farthållar­e och bättre ljudanlägg­ning. Style erbjuder i tillägg backkamera och automatisk luftkondit­ionering.

Tilläggsut­rustningen är överlag relativt förmånlig. Till exempel utrustning­spaketet Vision, à ungefär 1 000 euro, innehåller ledstrålka­stare, automatisk avbländnin­g, samt vingelvarn­are och backvarnar­e. Bilen finns redan i butikerna i Finland.

 ??  ?? Škoda Fabia är knappast bildskön, men effektiv. Kombin har i alla fall mera harmoniska linjer.
Škoda Fabia är knappast bildskön, men effektiv. Kombin har i alla fall mera harmoniska linjer.
 ??  ?? Lite längre personer sitter hyfsat bekvämt även baktill.
Lite längre personer sitter hyfsat bekvämt även baktill.
 ??  ?? Kombins bagageutry­mme på imponerand­e 530 liter är hela 200 liter större än i femdörrars­versionen.
Kombins bagageutry­mme på imponerand­e 530 liter är hela 200 liter större än i femdörrars­versionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland