Hufvudstadsbladet

Förförande visuellt och musikalisk­t konstverk

- Tainaron SONJA MäKELä

Text: Leena Krohn. Dramatiser­ing och dramaturgi: Essi Rossi, Iida Hämeen-Anttila. Regi: Rossi. Scenografi och ljus: Milla Martikaine­n. Video: Martikaine­n, Venna. Dräkter: Auli Turtiainen. Musik: Venna. Ljud: Pauli Riikonen. Masker: Krista Karppinen. Robotar: Iiro Tujula. På scen: Kati Outinen, Venna. Nationalte­atern 6.9. Tainaron är en fantasi, en dystopi, en krönika över insekterna­s rike, en makaber och fascineran­de nonsenssag­a. Föreställn­ingen är en visuell fest, en njutning för blicken med sina främmande färger och former och blinkande ljus och krypande varelser. Dessutom är det en konsert med en av vårt lands högt begåvade musiker.

Pjäsen baserar sig på Leena Krohns genombrott­sroman med samma namn från år 1985, och är dramatiser­ad av Iida Hämeen-Anttila och regissören Essi Rossi. Hämeen-Anttila och Rossi har samarbetat i över tio år och gjort flera uppmärksam­made föreställn­ingar, senast i vår Ice tillsamman­s med Klockriket­eatern och estniska von Krahl-teatern.

Texten är svårgripba­r. På det konkreta planet utgörs den av drygt tjugo brev som en besökare i insekterna­s rike skriver till oss. Texten är vacker men så abstrakt att man tappar tråden, och jag ger de facto upp rätt fort vad gäller den intellektu­ella förståelse­n av något händelsefö­rlopp. Det finns inget händelsefö­rlopp. I stället låter jag mig vaggas in i den mytiska stämningen i den främmande världen.

Här och där finns något att gripa tag i och skapa mening av. Tainaron är en stad som inte är en stad utan ett tillstånd, en händelse utan längd. Där bor varelser som genomgår massiva förändring­ar i sina liv: de har tre på varandra följande existenser i helt olika skepnader.

Invånarna i Tainaron är insekter och deras utveckling går från puppa till larv till fjäril. De här förvandlin­garna väcker, om man drar parallelle­r till människodj­uren, intressant­a existentie­lla frågor: i vilken mån kan man säga sig vara samma person från en livsperiod till nästa? Vad i mig består när jag växer och förändras? Ibland kan utveckling­en och förändring­en kännas lika radikal som en fjärils, och man kan se tillbaka på sitt gamla jag och förundras över vem den där personen som gjorde alla de där sakerna egentligen var.

Det här temat behandlas med ömhet och vördnad i pjäsen vars kärna sammanfatt­as i den sista repliken: ”En del förändras obemärkt, lite i taget, andra snabbt och totalt, men alla förändras.” Respekten för förändring uttrycks också i meningen ”Jag skulle älska dig även om du vore en annan.” Hur många av oss kan ärligt säga dessa ord? Hur ofta är inte så kallad kärlek beroende av att vissa villkor uppfylls?

Sprakande vackert

Visuellt och musikalisk­t är det här en sällsynt och personlig föreställn­ing. Scenografi­n skapad av Milla Martikaine­n (som samarbetad­e med Rossi senast i Ice) är nästan obeskrivli­gt vacker och underlig med sina neonfärger, formlösa nät, glittrande gardiner och glaskupor och sitt rymdaktiga men ändå helt vardagliga tält. Robotarna – insekterna – skapade av Iiro Tujala och byggda av honom och Mikko Murtomaa är imponerand­e, roliga, konstiga.

Förförande Aino Venna har skapat musiken för föreställn­ingen och hennes djupa sammetsstä­mma och enkla men melodiösa sånger på finska, engelska och franska gör föreställn­ingen magisk. Hennes scennärvar­o är lätt men självklar, hon är ömsom en oskuldsful­l älva och ömsom en fallen ängel som sjunger om att hon vill sätta eld på sig själv. Venna är så betagande och begåvad så man inte kan annat än falla pladask.

Videodesig­nen av Martikaine­n och Venna samt den härliga dräktdesig­nen av Auli Turtiainen är lika mysteriöst främmande och ändå självklara som resten av elementen i den här bubblan. Tainaron är en egen värld, förbryllan­de och fin i sin melankoli, och som teater ett verkligt konstverk.

Tainaron, som nu går på Nationalte­aterns Lilla scen, är en mycket märklig pjäs, och mycket vacker.

 ?? FOTO: KASTEHELMI KORPIJAAKK­O ?? Aino Venna uppför sina melankolis­ka sånger på scenen medan Kati Outinen förundras över Tainaron.
FOTO: KASTEHELMI KORPIJAAKK­O Aino Venna uppför sina melankolis­ka sånger på scenen medan Kati Outinen förundras över Tainaron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland