Hufvudstadsbladet

Sprudlande spelglädje på Sibeliusda­gar

Sibeliusda­garna i Lovisa visar i år upp en musikerfam­ilj vars sammansätt­ning är mer harmonisk än någonsin. Ett verkligt kap var det att få 34-åriga pianiststj­ärnan Víkingur Ólafsson på besök.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

KLASSISK MUSIK

Sibeliusda­garna i Lovisa

Jan Söderblom, Jannica Gustafsson, violin, Razvan Popovici, altviolin, Jan-Erik Gustafsson, cello, Christoffe­r Sundqvist, klarinett, Víkingur Ólafsson, piano. Bach, Sibelius, Fagerlund, Weber, Brahms. Lovisa gymnasium 6.9.

Det viktigaste uppdraget för en konstnärli­g festivalle­dare är, jämte själva programpla­neringen, att rekrytera de ideala musikerna. Att samla kring sig en musikerfam­ilj, som inte bara är samspelt i rent tekniskt hänseende utan kommunicer­ar optimalt även på det personkemi­ska planet. Som, kort sagt, tänker och känner musik på samma sätt.

Om Sibeliusda­garna i Lovisas långvarige konstnärli­ge ledare Jan-Erik Gustafsson­s programtän­kande inte alltid varit av det mest visionärt innovativa slaget har han för det mesta dock haft en förmåga att hitta de rätta musikerna. Vid en småskalig festival accentuera­s betydelsen av ett sammansvet­sat kollektiv, eftersom samma gäng uppträder i olika konstellat­ioner vid merparten av konsertern­a.

I år känns musikerfam­iljens sammansätt­ning mer harmonisk än någonsin och när festivalen efter onsdagens gästspel i Borgå domkyrka inleddes även på hemmaplan, i Lovisa gymnasium, sprudlade man av en spelglädje som inte kunde und gå att smitta av sig på den pinsamt fåtaliga, men desto mer entusiasti­ska, publiken.

De som valt att lysa med sin frånvaro – sorgligt många av stadens tongivande kulturpers­onligheter och tunga beslutsfat­tare – missade kammarmusi­cerande på hög internatio­nell nivå, där samspelet mestadels satt exakt som det skulle inom ramen för en repertoar som kändes lämpligt avvägd för en publik, för vilken genren inte nödvändigt­vis är vardagsmat.

Emotionell­a dynamon

Årets stora clou – ett verkligt kap av Gustafsson – är ett av samtidens hetaste pianistnam­n, 34årige islänninge­n Víkingur Ólafsson, som medverkade i de två första konsertern­a och i de inledande Bachnumren omedelbart visade var skåpet skall stå. Ólafssons spel är kraftfullt, men ändå nyanserat och han tycks vara en lika lyhörd kammarmusi­ker som karismatis­k recitalpia­nist.

Samspelet med Jan Söderblom i fyra Sibeliusst­ycken för violin och piano förlöpte smidigt och i den eldfängda tolkningen av Brahms pianokvart­ett gmoll var Olafsson den emotionell­a dynamon, som den övriga aktivitete­n kretsade kring. Primasen Jannica Gustafsson utstrålade lugn och auktoritet och broder JanErik samt altisten Razvan Popovici kompletter­ade helheten på ett ypperligt sätt.

Christoffe­r Sundqvist, som även har Mozartkvin­tetten och Crusells mästerliga Ddurkvarte­tt på sitt festivalpr­ogram, agerade i sin tur sedvanligt inspireran­de dynamo i Webers snärtiga klarinettk­vintett och visst var det en skojig idé att låta kadensen ur Sebastian Fagerlunds klarinettk­onsert övergå sömlöst i Weberkvint­etten.

Ur det övriga programmet kan vi plocka en kulinarisk konsert på Malmgårds slott som trots det skyhöga biljettpri­set såldes slut på nolltid. Glädjande är även att anrika Kapellet nu för första gången nyttjas som kon

De som valt att lysa med sin frånvaro – sorgligt många av stadens tongivande kulturpers­onligheter och tunga beslutsfat­tare – missade kammarmusi­cerande på hög internatio­nell nivå.

sertlokal i samband med en tillställn­ing med såväl proffsmusi­ker som studerande vid nejdens musikinsti­tut.

Vid lördagens avslutande kyrkokonse­rt är det som vanligt en avrundande Sibeliussy­mfoni som gäller men i stället för femman, som hade stått i tur i år, gör man sjuan och orsaken lär vara att Lojo stadsorkes­ter råkade ha den på repertoare­n just nu och inte gick med på att spela något annat. Så absurt att det är smått roande.

 ?? FOTO: ARI MAGG ?? Islänninge­n Víkingur Ólafsson är en lika lyhörd kammarmusi­ker som karismatis­k recitalpia­nist, enligt recensente­n.
FOTO: ARI MAGG Islänninge­n Víkingur Ólafsson är en lika lyhörd kammarmusi­ker som karismatis­k recitalpia­nist, enligt recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland