Hufvudstadsbladet

Stensopp – svamparnas konung

- CARL APPELBERG

Hösten är definitivt här och det betyder att svampsäson­gen har börjat. Det igen betyder att jag söker mig allt oftare ut i skogen, man kan säga att jag är en obotlig svampplock­are.

Redan som pojke följde jag mina föräldrar ut i svampskoge­n och har fortsatt att plocka, ensam eller tillsamman­s med min lika intressera­de hustru. Under och åren efter krigen var svampen dessutom ett viktigt bidrag till vardagskos­ten. Varje höst saltade, torkade och konservera­de man så mycket man bara kunde få tag på.

Av alla svampar är det stensoppen, eller karljohans­svampen, jag tycker bäst om. Det latinska namnet boletus edulis betyder ungefär ”den ätliga klumpen”. Den är god stekt, stuvad, i o melett – hur du än tillreder den. Och den är lätt att känna igen i skogen. Visst finns det dubbelgång­are, som gallsoppen, oätlig, eller brunsoppen, mycket god också den. Det finska namnet är herkkutatt­i, delikatess­oppen, vilket visar att den är uppskattad.

I Sverige kallas stensoppen allmänt karljohans­svampen, ett namn den fått efter den första Bernadotte­n, kung Karl XIV Johan. Som fransman var han van att äta den svampen och han sägs ha rekommende­rat den åt folket. På den tiden åt man nämligen inte svamp i Sverige och inte gör man det så mycket nu heller, i motsats till Finland.

Stensoppen hör till de svampar som har kommersiel­l betydelse. Den är en exportsvam­p och mycket uppskattad söderut. I bokmässans Frankfurt åt jag en gång en delikat svampsoppa på en liten restaurang. I den flöt tunna skivor av just stensopp i en klar buljong, utsökt!

Efter den här sommaren med sin torka har jag inte haft stora förhoppnin­gar att hitta någonting alls, men så blev det inte. Någonting drog mig oemotstånd­ligt till vår lilla stuga i norra Sibbo, jag tog min korg och svampkniv och gick ut i skogen. Förstrött såg jag mig omkring och där vid mina fötter lyste en rund gyllenbrun svamphatt mot mig.

Jag lirkade varsamt upp den stora stensoppen ur mossan, redan som barn lärde jag mig att aldrig skära av en svamp vid marken, mycket går förlorat om man gör det. Det var en stor och tung svamp och när jag putsade den kunde jag konstatera att den var helt ren och maskfri. Och det var bara den första jag hittade.

Nu ser jag fram mot en god och lång svamphöst, det behövs bara några ordentliga regn så är saken klar. Jag gör min reverens för Karl XIV Johan, han visste vad han talade om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland