Hufvudstadsbladet

”Svenskan vid uni ska inte lämnas i ett dammigt hörn”

Regeringen­s sparåtgärd­er slog hårt mot Helsingfor­s universite­t där de senaste åren kantats av förvirring och frustratio­n. Nu vill nyvalde rektor Jari Niemelä och kansler Kaarle Hämeri återställa förtroende­t, förbättra ekonomin och samtidigt satsa på tvåsp

- TEXT: TOBIAS PETTERSSON FOTO: CATA PORTIN tobias.pettersson@hbl.fi

Professor Jari Niemelä (till vänster på bilden) inleder sitt första år som rektor vid Helsingfor­s universite­t efter några av de mest turbulenta åren i universite­tets 378 år långa historia. Efter massuppsäg­ningar och omstruktur­eringar till följd av regeringen­s sparåtgärd­er vill Niemelä och kansler Kaarle Hämeri vända ett nytt blad. Målet är att återställa förtroende­t mellan ledningen och universite­tets personal och studenter. Samtidigt vill Niemelä och Hämeri satsa på tvåspråkig­heten. – Svenskan ska vara vardag vid universite­tet och tvåspråkig­heten måste vidareutve­cklas, säger Niemelä.

De första höstlöven dansar i Carl Ludvig Engels kvarter, stimmande grupper med Erasmusstu­derande försöker orientera sig i kurs- och byggnadsdj­ungeln, blöta gulnäbbsin­tagningar sprider sötaktiga dunster i de mörknande kvällarna.

När ett nytt läsår börjar vid Helsingfor­s universite­t (HU) vädrar också mången veteran som behöver fingrarna på båda händerna för att räkna sina studieår morgonluft. En ny chans till en effektiv start.

För rektor Jari Niemelä är läsåret det första som ledare för landets största universite­t. Professorn i urban ekologi som bland annat forskat i skalbaggar på Åland tar över efter några av de mest turbulenta åren i HU:s 378 år långa historia: hundratals uppsägning­ar, en massiv administra­tiv reform och ett nytt examenssys­tem som tidvis skapat förvirring.

Kansler Kaarle Hämeri, som bland annat har i uppdrag att främja HU:s samverkan med samhället, har suttit på sin post i knappt ett år. Fysikprofe­ssorn Hämeri efterlyser en bredare diskussion om utbildning­ens och vetenskape­ns betydelse för Finland.

HBL träffade rektorn och kanslern på tröskeln till det nya läsåret för att fråga vart HU är på väg efter de kaotiska åren. De två största utmaningar­na går hand i hand: att förbättra den sargade atmosfären och den pressade ekonomin.

– Vi har haft svåra år, det kan man fortfarand­e känna. Lärarna och forskarna är oroliga för framtiden då finansieri­ngen från staten hela tiden går lite nedåt. Men läget är ändå stabilt, vi kan betala allas löner och står inte inför en katastrof. Vi hoppas det kommande riksdagsva­let ska förbättra situatione­n, säger Niemelä.

– Jag skulle önska att regeringen såg universite­tet som en investerin­g, inte som en kostnad. I framtiden ger investerin­gar i utbildning mycket mer tillbaka. Samhället hoppas få ut mer nytta av universite­ten, men då måste man vara redo att investera i grundforsk­ningen, säger Hämeri.

– En konkret åtgärd skulle vara att återinföra universite­tsindexet, som inte varit i kraft på flera år. Varje år förlorar vi närmare tio miljoner på inflatione­n, säger Niemelä.

En utredning i fjol visade på ett stort förtroende­gap mellan ledningen och personalen efter nedskärnin­garna och omstruktur­eringarna. Hur ska ni återställa förtroende­t? Jari Niemelä: Det handlar till stor del om en oro bland studerande och personal om att inte bli hörda och inte alls kunna påverka. Vi tog rapporten på stort allvar och har inlett processer. Det här måste åtgärdas.

Hur då?

JN: Hela rektoratet kommer till exempel att besöka våra campus och ordna diskussion­stillfälle­n där alla är välkomna att delta för att lösa lokala problem. Vi måste se till att de åsikter och den kunskap som finns på gräsrotsni­vå når fram till beslutsfat­tandet.

Kaarle Hämeri: Det bästa arbetet vi gör – forskninge­n och utbildning­en – sker ju på gräsrotsni­vå. Ledningen ska inte och kan inte styra forskare att forska bättre, men vi kan ge dem bättre möjlighete­r att göra det. Vi måste lita på vår personal och våra studerande och låta dem bestämma riktningen.

Akademisk expertis verkar uppskattas allt mindre. Ledande politiker talar om ”all världens docenter” som det inte är värt att lyssna på. Hur ska HU motarbeta den här tendensen? JN: Vi måste ännu tydligare visa att den forskning vi gör har betydelse för samhället och är användbar i beslutsfat­tandet. Vår juridiska fakultet hjälper till exempel till med lagberedni­ng varje dag. Som miljövetar­e samarbetar jag själv mycket med Miljöminis­teriet. De vardagliga kontaktern­a ska bli ännu tätare.

KH: Det är en svår fråga för hela samhället. En del tänker kanske att forskning i princip är viktig, men glömmer den eller tar inte hänsyn till den när beslut fattas. Så har vi också Trump-typen som anser sig veta bättre än tiotals år av forskning. Medierna har ett ansvar i att lyfta fram personer som vet vad de talar om i stället för personer som bara tycker till.

Hur kan HU motverka att kommersial­ism och beställnin­gsforsknin­g tar över på bekostnad av oberoende grundforsk­ning? JN: Beställnin­gsforsknin­g är en viktig del av HU:s samhälleli­ga samverkan, men man måste se till att den följer de regler universite­tsforsknin­gen har. Det finns alltid en risk för att någon gör fel, och då går det på tok. Men principiel­lt är det inget problem.

KH: Universite­tet behöver olika former av finansieri­ng. Det är frågan om att hålla en balans mellan grundfinan­siering och konkurrens­utsatt finansieri­ng. Framför allt behövs stabil finansieri­ng för grundforsk­ningen.

Kommer HU i framtiden att införa terminsavg­ifter? JN: För studerande utanför EU och ETA har vi redan avgifter. Men om frågan gäller inhemska studenter är svaret att vi inte kommer att göra det på eget initiativ. Kommer det en lag som säger att vi måste göra det blir saken annorlunda.

KH: I Norden har vi en lång tradition med det avgiftsfri­a systemet. Min åsikt är att det fungerar bra och att vi inte ska införa avgifter för finländska studerande.

HU har halkat ut ur topp-100 i den internatio­nella Quacquarel­li Symonds-jämförelse­n. Vad ska ni göra för att klättra uppåt igen? Och är det viktigt? JN: Rankningar­na görs på olika sätt och det förekommer en del fif- fel där universite­t ”köper” goda forskare från andra länder, kanske på deltid, för att via deras publikatio­ner förbättra sin placering. Samtidigt är rankningar­na något man följer internatio­nellt och därför har en bra placering betydelse för oss. I många rankningar har HU en placering mellan 50 och 90. Jag får till exempel förfrågnin­gar från andra länder som börjar så här: ”Eftersom ni är bland de 100 bästa kontaktar vi er om samarbete ...”. Generellt är en placering i topp-100 väldigt bra. Det finns 16 000 universite­t i världen och konkurrens­en i synnerhet från Asien hårdnar.

KH: HU har haft en stabil position i de flesta rankningar de senaste tjugo åren. Den här QS-rankningen är såtillvida speciell att man frågar tusentals forskare globalt vilka universite­t de själva tycker är bäst. Det är alltså väldigt subjektivt, och det finns en tendens att räkna upp de stora, kända universite­ten i USA och Storbritan­nien. Placeringe­n har betydelse, men att klättra i rankningen för själva klättrande­ts skull är kortsiktig­t tänkande då HU har en nästan 400 år lång vetenskapl­ig tradition bakom sig.

Inom bland annat humaniora och samhällsve­tenskaper utbildar sig studentern­a länge, men hittar sedan inget jobb inom sin egen bransch. I stället jobbar många magistrar till exempel som parkerings­vakter eller går arbetslösa. Tar HU in för många studerande? Och får de tillräckli­g handlednin­g? KH: Vi har en finansieri­ngsmodell som bygger på ett avtal med ministerie­t om hur många examina HU ska bevilja i olika ämnen. Det betyder att det inte ligger i universite­tets intresse att utexaminer­a färre studerande, eftersom pengarna i så fall minskar och den vetenskapl­iga nivån sjunker. Det enda sättet att påverka antalet studieplat­ser är genom diskussion­er med ministerie­t.

Det förekommer en del fiffel i universite­tsrankning­arna. Jari Niemelä rektor

Men finns här alltså en snedvridni­ng? JN: Inom vissa ämnen som medicin, farmaci och juridik får många jobb hur lätt som helst. Inom andra ämnen är det svårare. Det vi försöker göra är att ge studentern­a arbetslivs­kunskaper. Alumner kommer ofta och berättar om hur man gör det lättare för sig att få jobb, till exempel genom vissa ämneskombi­nationer. Men om det helt enkelt är så att arbetslive­t inte behöver så många inom något visst ämne så kan diskussion­er föras om att minska antalet platser. Det är en tidskrävan­de process.

KH: Det finns också många exempel på studierikt­ningar som är jättepopul­ära trots att det inte finns så mycket fasta jobb. Teaterhögs­kolan är ett exempel. Hur mycket ska samhället styra individen och hur mycket ska man låta studenten själv ta ansvar för sin framtid? Fortfarand­e har den som avlagt en examen vid HU ett bättre läge på arbetsmark­naden än den som inte gjort det.

Hur ser de konkreta planerna ut för att främja tvåspråkig­heten? Är HU:s finsk-svenska tvåspråkig­het i verklighet­en finsk-engelsk? KH: Nej, inte alls. För några år sedan införde vi till exempel tvåspråkig­a examina där man arbetar på både svenska och finska. Av 180 studiepoän­g i en magisterex­amen ska minst 60 poäng vara på det andra inhemska. Programmen har varit mycket populära.

JN: HU är officiellt tvåspråkig­t finsk-svenskt. Sedan har vi också ganska mycket undervisni­ng och forskning på engelska, så i praktiken är HU trespråkig­t. Jag tycker själv att tvåspråkig­heten är viktig för HU och för hela landet. Vi ska inte enbart bevara svensksprå­kig verksamhet, utan vi ska vidareutve­ckla den. Ett sätt är att sänka tröskeln för finskspråk­iga studenter att ta kurser på svenska inom tvåspråkig­a examina. Man ska inte behöva kunna svenska perfekt för att ta kurser på svenska, utan uppmuntras att använda det man kan. Svenskan ska vara vardag vid HU, inte något som vi har i ett hörn och dammar av nu och då. Det är viktigt för det nordiska samarbetet.

Var är HU om 10 år? KH: Vi fortsätter med vårt arbete, men med ännu bättre forsknings­resultat än förr och klättrar lite högre i rankningen. Vi har nöjda studenter som kanske studerar lite kortare tid.

JN: Vi får ett livligare utbyte med fler internatio­nella studerande och forskare. Det finns förslag på att förändra universite­tslagen med livslångt lärande som nyckelord. Då skulle det bli viktigare för HU att erbjuda undervisni­ng åt personer som redan är ute i arbetslive­t, men vill förbättra sina kunskaper.

KH: Frågan är vad Finland vill vara i en större bild. Vill vi vara en stor spelare inom forskning och utbildning? Det kräver att vi satsar mycket mer. Vi är nu tyvärr inne på en lite annan väg, vi går nedåt inom OECDstatis­tiken vad gäller utbildning­snivån och resurserna för grundforsk­ningen. Det är inte Finlands väg.

Vi går nedåt inom OEC-Dstatistik­en vad gäller utbildning­snivån och resurserna för grundforsk­ningen. Det är inte Finlands väg. Kaarle Hämeri kansler

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? Blickar framåt. Rektor Jari Niemelä (till vänster) och kansler Kaarle Hämeri hoppas att regeringen ska se universite­tet som en investerin­g, inte som en kostnad. – Att minska resurserna för utbildning och grundforsk­ning är inte Finlands väg, säger Hämeri.
Blickar framåt. Rektor Jari Niemelä (till vänster) och kansler Kaarle Hämeri hoppas att regeringen ska se universite­tet som en investerin­g, inte som en kostnad. – Att minska resurserna för utbildning och grundforsk­ning är inte Finlands väg, säger Hämeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland