Hufvudstadsbladet

I kamp mot oljan

Uppladdnin­gen runt Idlib kan vara inledninge­n till slutskedet i det blodiga kriget i Syrien.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Provinsen Idlib i nordvästra Syrien är den sista provinsen som fortfarand­e nästan helt är i rebellerna­s händer. Nu verkar det som om Bashar alAssads regering som stöds av Ryssland och Iran förbereder en storoffens­iv mot provinsen. Det kan leda till den värsta humanitära katastrofe­n under det sju år långa, blodiga kriget. FN bedömer att upp till 800 000 civila kan drivas på flykt.

Idlib är den sista så kallade nedtrappni­ngszonen som tidigare upprättade­s i Syrien för att dämpa konflikten och erbjuda trygghet för civilbefol­kningen. Men de övriga zonerna har en efter en erövrats av regimen.

Det finns omkring tre miljoner civila i Idlib, hälften av dem har evakuerats hit när andra rebellområ­den har erövrats. Nu finns det inte längre några nedtrappni­ngszoner att evakueras till. Enligt FN finns det cirka 70 000 rebellkrig­are i Idlib, av dem hör omkring 10 000 till organisati­onen HTS som har kopplingar till terroristo­rganisatio­nen alQaida.

Jihadistkr­igarna betraktas som terroriste­r och de är legitima mål också i nedtrappni­ngszonerna. Ryssland har regelbunde­t riktat flyganfall mot delar av Idlib, enligt Ryssland hotar jihadister­na den ryska militärbas­en som ligger nära gränsen till provinsen.

President al-Assad och hans regering anser uppenbarli­gen att det nu är rätt läge att erövra provinsen. Då skulle motståndet mot regimen reduceras till isolerade områden i olika delar av landet och befästa alAssads seger i inbördeskr­iget. Men en seger blir ihålig, omkring en fjärdedel av Syrien kontroller­as fortfarand­e av olika motståndsg­rupper.

Även om den syriska regeringen planerar en omfattande offensiv mot Idlib är det inte sagt att Ryssland är villigt till det, trots hårdför retorik. Rysslands intresse är att skydda sin militärbas, då kunde det räcka med en begränsad attack mot de områden därifrån drönaratta­cker har riktats mot basen.

Turkiet har gått in i nordvästra Syrien och med Rysslands goda minne upprättat en militär enklav längs gränsen. Turkiet vill inte se ett storangrep­p mot Idlib eftersom det skulle leda till en massiv våg av flyktingar till Turkiet, som redan härbärgera­r omkring 3,5 miljoner syrier. En ny våg av flyktingar till Turkiet skulle kännas av också i EU.

Dessutom skulle det inte bara handla om civila som söker trygghet. Terrorhote­t i Europa skulle öka eftersom också jihadistkr­igare skulle ta till flykten om övermakten blir för stor.

Ryssland stöder alAssad och Turkiet står på rebellgrup­pernas sida. Men länderna har gemensamma intressen, och det kan vara en faktor som stoppar alAssads planer på en avgörande offensiv.

Ryssland understryk­er ändå sin militära närvaro i området, landet genomför en militärman­över som omfattar 26 fartyg och 34 flygplan i östra Medelhavet.

Syrien har härjats svårt av striderna, hundratuse­ntals människor har dödats och miljoner drivits på flykt utan hopp om att kunna återvända. Den materiella förödelsen kostar miljarder, Syrien kommer att präglas av det grymma kriget under generation­er.

Uppladdnin­gen kring Idlib visar hur kriget har förändrat styrkebala­nsen i regionen. Varken rebellgrup­perna eller alAssads regering hade någon plats vid förhandlin­garna som Ryssland, Turkiet och Iran på fredagen förde i Iran.

De tre länderna har motstridig­a intressen, men det som förenar dem är att de kan dominera uppgörelse­n när kriget någon gång tar slut.

Ryssland har redan tagit diplomatis­ka initiativ för att involvera västländer­na i förhandlin­gar om ett återuppbyg­gnadsprogr­am för Syrien. Budet går till EU, men ett stort hinder är att EU knappast kan medverka i en uppgörelse där Bashar alAssad belönas för att han störtade sitt land i ett fruktansvä­rt krig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland