Hufvudstadsbladet

18

Aino Kiuru, 18 år, bor tillsamman­s med 85 seniorer på ett servicehem i Borgå och stortrivs. Hon tycker att alla kommuner borde ordna liknande projekt.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

år gamla Aino Kiuru flyttade in i ett servicehus i Borgå, tillsamman­s med sin hamster och sina undulater, för några månader sedan. – Aino är den underbaras­te människan här på jorden. Vi kommer väldigt bra överens, säger Erja Karhu som bott två år på servicehem­met.

– Jag har aldrig tidigare känt så här stor gemenskap med mina grannar. Det är också skönt att kunna vara sig själv. Man behöver inte låtsas vara någon man inte är, säger Aino Kiuru från Borgå.

I mitten av juni flyttade Kiuru in i en enrummare på Äppelbacke­ns servicehem i Borgå. Med sig tog hon sin hamster Nöpö och senare har också hennes undulater Ines och Arnold flyttat in. Snart får hon även sällskap av sin kanin Aada.

Lägenheten på knappa 35 kvadratmet­er är ljus och modern med flera rosa inrednings­detaljer. Här får hon bo relativt förmånligt bara hon umgås tre timmar i veckan med sina grannar.

– Det blir mycket mer än det. Tre timmar är en väldigt kort tid. Jag ser inte det ens som ett jobb, det känns naturligt. Man får inte vara rädd utan man måste våga hälsa på människor, presentera sig och ta kontakt, säger Kiuru.

”Husdjuren är en styrka”

Hela projektet startade med en fullmäktig­emotion för några år sedan. Helsingfor­s och några andra städer hakade genast på och i vår var tajmningen också rätt för Borgå. Ansöknings­processen drog i gång i mars, men staden fick endast omkring tio ansökninga­r.

– Vi lade ut annonsen på sociala medier men kanske inte i de rätta kanalerna. Aino fick nys om det här via sin mamma som hade läst om det i tidningen, säger Petra Bärlund-Hämäläinen, koordinera­re av frivilliga­rbete på Borgå stad.

I en del kommuner har ett av kraven för de sökande varit en svår boendesitu­ation, det vill säga att man är eller håller på att bli utan bostad. Det enda kravet som ställdes i Borgå var att man är 1825 år och intressera­d av att umgås med äldre personer.

– Vi föll direkt för Aino som är en pärla för det här boendet. Det är så roligt att se henne med de äldre. Hennes husdjur är också en styrka. Man kan prata om dem, så behöver man inte direkt gå in på djupare ämnen, säger BärlundHäm­äläinen.

Dragspelsl­ektioner och dans

Att Kiurus närvaro på servicehem­met uppskattas märks tydligt. När hon rör sig i korridorer­na lyser ett och annat ansikte upp. Under de tre månader Kiuru bott på servicehem­met har hon hunnit få lektioner i dragspel, blivit bjuden på dans och till och med fått några riktigt goda vänner.

– Aino är den underbaras­te människan här på jorden. Vi kommer väldigt bra överens, säger Erja Karhu som bott två år på servicehem­met.

För Karhu har Kiurus sällskap betytt massor. Tidigare satt hon i rullstol men med hjälp av sommarprak­tikanter och Kiuru har hon börjat gå igen.

I dag går hon också ensam på pro menader och cyklar dagligen på en motionscyk­el. Utöver butiksbesö­k och promenader kan radarparet Kiuru och Karhu sitta långa stunder och skvallra om allt mellan himmel och jord.

– Jag kan fritt berätta grejer för Erja för jag vet att hon inte dömer mig. Hon har själv varit ung och är fortfarand­e ung i själen. Vi har mycket gemensamt. Dessutom kommer Erja bra överens med min pojkvän. Det är roligt, säger Kiuru.

– Aino har en härlig pojkvän. Han är stilig också. Jag är faktiskt fortfarand­e skyldig dig en euro för att han fixade min tvättmaski­n, säger Karhu och skrattar.

Kiuru får gärna bjuda sin pojkvän och sina kompisar på besök till servicehus­et. Flera ungdomar och lite liv i korridorer­na är bara bra tycker hon. Det finns inte heller några speciella ordningsre­gler i huset. Det är precis som att bo i vilket höghus som helst menar Kiuru som tidigare bott ensam i en höghusläge­nhet.

Viktiga lärdomar

För tillfället förbereder sig Kiuru för höstens studentskr­ivningar. Hennes modersmål är finska och hon har haft stor nytta av att dagligen höra och tala svenska i det tvåspråkig­a hemmet. Hon ska också skriva filo sofi och har diskuterat både Sokrates och Platons teorier med sina pålästa grannar.

Ledningen på servicehem­met har beslutat att förlänga Kiurus kontrakt och hon får bo kvar åtminstone tills hon blir student. För tillfället är alla andra lägenheter upptagna, men i framtiden kan det bli aktuellt att rekrytera nya ungdomar.

Kiurus Instagramk­onto, där hon delar med sig av sin vardag på servicehem­met, hoppas BärlundHäm­äläinen ska leda till flera ansökninga­r i framtiden.

Vad Kiuru gör efter studenten vet hon inte. Hon vill kanske jobba inom vårdbransc­hen. Att bo i servicehem­met har åtminstone visat att hon gillar att jobba med människor.

Ensamhet är enligt henne ett problem både bland unga och äldre. I ett sådant här projekt gynnas alla. Kiuru tycker därför alla kommuner borde satsa på liknande projekt.

– Jag har redan nu lärt mig sådant om livet som jag kanske inte skulle ha lärt mig i skolan eller någon annanstans. Jag har blivit bättre på att inte stressa i onödan. Allt löser sig på något sätt. Det har de äldre lärt mig. Det känns redan nu vemodigt att tänka att jag en dag ska flytta härifrån. Jag är i början av den här resan och jag har inte bråttom härifrån.

 ??  ??
 ?? LA CHAPELLE
FOTO: SPT/LINNEA DE ?? Både Aino Kiuru och Erja Karhunen tror att deras vänskap fortsätter efter att Kiuru har flyttat från servicehem­met.■
LA CHAPELLE FOTO: SPT/LINNEA DE Både Aino Kiuru och Erja Karhunen tror att deras vänskap fortsätter efter att Kiuru har flyttat från servicehem­met.■
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Många av Ainos grannar har varit på besök hos henne för att bland annat träffa undulatern­a Ines och Arnold, eller Arska som kan kallas.■
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Många av Ainos grannar har varit på besök hos henne för att bland annat träffa undulatern­a Ines och Arnold, eller Arska som kan kallas.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland