Hufvudstadsbladet

Jakten på den skyldige

I varje spännande kriminalro­man frågar man sig vem mördaren är. I Washington just nu är det inte ett mord som fått staden att hålla andan, utan en explosiv anonym insändare i New York Times, om en tyst motståndsr­örelse i Vita huset med uppdrag att sätta t

- JURI VON BONSDORFF

HBL:s medarbetar­e i Washington, Juri von Bonsdorff summerar effekterna av innehållet i den explosiva anonyma insändare om Trump. ”Så länge fokus är på detektivar­betet avleder det en del av intresset för innehållet. Att medlemmar i regeringen grunnade på möjlighete­n att avsätta Trump har fått överraskan­de lite utrymme i den rapporteri­ngen.”

Allmänhete­n vet endast att personen ifråga jobbar i Donald Trumps administra­tion och besitter en chefsposit­ion av något slag. De enda som vet vem skribenten är finns på New York Times insändarre­daktion. Inte ens på andra sidan väggen, på tidningens nyhetsreda­ktion, är man medveten om personens identitet. Men som på alla politiska redaktione­r med självaktni­ng pågår ett frenetiskt arbete för att få reda på vem som ligger bakom texten, som hävdar att anställda i Vita huset i all tysthet försöker se till att Trumps värsta impulser och sämsta beslut inte leder till konkret och skadlig handling.

Sedan insändaren publicerad­es på onsdagen har minst två dussin högt uppsatta medlemmar i Trumps administra­tion, såväl ministrar som rådgivare, skriftlige­n försäkrat att de inte skrivit texten. Till och med vicepresid­enten såg sig nödgad att förkunna sin oskuld officiellt och offentligt. Det ena uttalandet efter det andra ska enligt medierappo­rter ha hämtats till Trumps bord för noggrann läsning.

Men ett förnekande betyder inte automatisk­t att det är sanningsen­ligt. FBI-agenten Mark Felt förnekade ihärdigt att han var den mytomspunn­a Watergatek­ällan ”Deep Throat”, ända tills han äntligen erkände 30 år senare.

På fredagen rapportera­de CNN att man i Vita huset tror sig ha trimmat ner de misstänkta­s skara till en handfull individer. Men Trump är inte nöjd med det utan kräver att justitiemi­nister Jeff Sessions inleder en officiell utredning för att identifier­a skribenten.

Jakten på skribenten är givetvis underhålla­nde men dess syfte är oklart. Veterligen har inget brott begåtts som måste utredas. Om inte det tysta ”motståndsa­rbetet” kan anses vara landsförrä­deri.

Insändaren var givetvis inte välkommen för Trump och Vita huset, men man har insett att det bästa man kan göra nu är att haussa upp jakten på den ”skyldiga”. Så länge fokus är på detektivar­betet avleder det en del av intresset för innehållet i texten. Till exempel det faktum att skribenten påstår att medlemmar i regeringen grunnade på möjlighete­n att avsätta Trump har fått överraskan­de lite utrymme i rapporteri­ngen.

Frågan om varför skribenten beslöt sig för att skriva insändaren har också hamnat i skymundan. Om den tysta motståndsr­örelsens avsikt varit att skydda nationen från en president man anser otillräkne­lig så har det arbetet nu blivit svårare. Trump är uppretad och på sin vakt och sannolikt ivrig att visa att han inte kan kontroller­as varken av krafter utanför eller innanför Vita huset.

Det är möjligt att skribenten har ett eget intresse i att rättfärdig­a sitt arbete för Trumps administra­tion. I texten talar han om de anonyma hjältarna i Vita huset som porträttte­rats som skurkar men som i själva verket gör sitt yttersta för att hålla Trump i styr och skydda nationen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM ?? Trump är uppretad och på sin vakt och sannolikt ivrig att visa att han inte kan kontroller­as varken av krafter utanför eller innanför Vita huset.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM Trump är uppretad och på sin vakt och sannolikt ivrig att visa att han inte kan kontroller­as varken av krafter utanför eller innanför Vita huset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland