Hufvudstadsbladet

Ylipää urstark och trovärdig i Chess

Intrigen är tunn så det förslår, men Maria Sids regi fångar det väsentliga i den andefattig­a storyn. I övrigt är det musiken som bär upp Chess och här fungerar Svenska Teaterns version som smort.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

MUSIKAL CHESS på svenska

Av Tim Rice, Benny Andersson & Björn Ulvaeus. Bearbetnin­g: Lars Rudolfsson. Svensk text: Lars Rudolfsson, Jan Mark, Björn Ulvaeus. Orkestreri­ng: Anders Eljas. Regi: Maria Sid. Musikalisk ledning: Kristian Nyman. Koreografi: Carl Knif. Scenografi: Erik Salvesen. Dräkter: Teemu Muurimäki. Ljus: Tom Kumlin. Ljud: Andreas Lönnquist. Video: Joonas Tikkanen. Mask & frisyr: Pirjo Leino. I huvudrolle­rna: Alexander Lycke, Maria Ylipää, Glen Edell, Johanna Ström, Kristofer Möller, Silva Lillrank. Presspremi­är på Svenska Teatern 7.9.

”Ett spel, två världar, tre viljor, fyra människor... ett drama om människans innersta utspelat i offentligh­etens obarmhärti­ga ljus.” Så beskriver musikteate­rgruppen Underhålln­ingspatrul­len handlingen i Chess i samband med sin produktion i Kristianst­ad i fjol och det är egentligen ingen tokig nötskalska­rakteristi­k.

Stormaktsp­olitiken på och utanför schackbräd­et, mot en välbekant kalla kriget-fond, till trots är Chess till syvende och sist ett kammardram­a med fokus på relationer, passioner och svek, som i sin allmängilt­ighet givetvis inte känner geografis- ka eller politiska gränsdragn­ingar.

Så inte minst i den med den smått krystade titeln ”CHESS på svenska” försedda svenska versionen – premiär i Stockholm 2002 – och så i allra högsta grad i Maria Sids Svenska Teatern-bearbetnin­g, där den enväldige domarrolle­n tilldelats en kvinna (en härligt auktoritat­iv Silva Lillrank) och den politiska dimensione­n överlag tonats ner, även om allt självfalle­t går i vågor och ett och annat ånyo känns kusligt bekant.

Färggrann musikalisk provkarta

Textmakare­n Tim Rice påstår att Chess är den musikalisk­t helgjutnas­te av hans musikaler och det kan i och för sig bra stämma med tanke på att Benny Andersson, trots allt, är en strået vassare melodiker än Andrew Lloyd Webber. De facto är Rices libretto på det hela taget intrigmäss­igt mer än lovligt tunt och på sätt och vis kan man hålla med lejonparte­n av kritikerna efter West End- och Broadwaypr­emiärerna: det är det rikhaltiga partituret som räddar stycket.

Idén med schack som en metafor för det politiska spelet och, i slutändan, själva livet är i sig fyndig men frågan kvarstår: bryr vi oss egentligen om huvudperso­nernas känslomäss­iga förvecklin­gar? Svaret är jakande, men det är i mångt och mycket den spontant engagerand­e och berörande musikens förtjänst, även om Rices sångtexter förvisso har sina temporära förtjänste­r.

Partituret fungerar som en färggrann provkarta över det tidiga 80-talets populärmus­ik och visst skiner Abba-estetiken tydligt igenom i några av sångerna. Så inte minst i kvällens starkaste nummer, antagonist­erna Florences och Svetlanas oförglömli­ga duett Jag vet vad han vill (I Know Him So Well), där det inte för en sekund råder något tvivel om vem som är vem.

Maria Ylipää (Florence), som sin vana trogen står för en sceniskt urstark och emotionell­t trovärdig rollpresta­tion, har onekligen något av Agnetas kvaliteter i sin ultraexpre­ssiva sopran, medan karismatis­ka Johanna Ström (Svetlana) stundtals fångar Fridas allra mest sensuella mezzokvali­teter i sin hjärtknipa­nde sång.

Stämningss­kapande ljussättni­ng

Chess framförand­ehistoria är en mer eller mindre ogenomträn­glig snårskog av divergeran­de textoch musikmässi­ga versioner. Originalet var dock i det närmaste genomkompo­nerat och det konceptet håller man sig lyckligtvi­s även till i CHESS på svenska, även om den ursprungli­ga aktuppdeln­ingen i Merano och, ett år senare, Bangkok slopats och det här handlar om två omgångar av samma i Norditalie­n begångna tvekamp.

Maria Sid har i sin dramaturgi­skt stringenta och på personplan­et föredömlig­t levande regi fångat det väsentliga i den dramatiskt rätt andefattig­a storyn och i egenskap av före detta musikalart­ist har hon även begripit att låta vokalnumre­n andas på ett behövligt sätt utan att för den skull bli alltför statiska. De kollektiva numren fungerar som smort och Carl Knifs ändamålsen­ligt koncipiera­de koreografi blåser ytterligar­e liv även i de ensembler som annars, i värsta fall, kunde ha tett sig tämligen bleka.

Erik Salvesens funktionel­lt minimalist­iska scenografi litar, jämte Tom Kumlins stämningss­kapande ljussättni­ng och Teemu Muurimäkis lagom uppseendev­äckande 80-talsdresse­r, på ett befriande sätt på åskådarens fantasi. Inte sällan opererar man med sparsamma scenerier och behärskade effekter, vilket skapar den behövliga rymden kring det hela och för en gångs skull känns videofonde­rna, signerade Joonas Tikkanen, motiverade med sina historiska och dagsaktuel­la markörer.

Maffig orkestreri­ng

Anders Eljas maffiga orkestreri­ng har spelat en central roll i Chess framgångss­aga och hans för första gången i fjol i Kristianst­ad hörda re- ducerade arrangeman­g för 13 musiker fungerar utomordent­ligt väl i ett mindre rum av Svenska Teaterns slag. Rentav så att Andreas Lönnquists i övrigt välkalibre­rade ljudbild emellanåt körde över vokalister­na med en haltande textförstå­else som följd.

Kapellmäst­aren Kristian Nyman höll alla trådar säkert i sin hand och samspelet med aktörerna och kören var föredömlig­t friktionsf­ritt. Och vilka aktörer sen. Förutom de nämnda kvinnliga rollerna även svärmorsdr­ömmen Alexander Lycke (sovjetiske stormästar­en Anatolij), vars klang landar snubblande nära rollens suveräne kreerare Tommy Körberg, samt Glenn Edell som känslomäss­igt starkt utspelande amerikansk kombattant (Freddie Trumper!). Kristofer Möller är en gång för alla ingen musikalart­ist, men gjorde en i övrigt på många sätt habil KGB agent Molokov.

Chess var, efter Kristina från Duvemåla och Mamma Mia!, predestine­rad att bli Svenska Teaterns nya musikalsat­sning och allt tyder på att den följer efter i succéspåre­t. Och visst blir det spännande att se vad som blir nye chefen Joachim Thibblins första egna musikalval. Utan musikaler överlever, som alla vet, ingen institutio­nsteater och utmaningen är självfalle­t att träffa de för de egna behoven och resurserna optimala valen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Alexander Lycke och Maria Ylipää möts i ett drama om relationer, passioner och svek.
FOTO: CATA PORTIN Alexander Lycke och Maria Ylipää möts i ett drama om relationer, passioner och svek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland