Hufvudstadsbladet

Muminmugg såldes för 7 550 euro

7 550 euro. Det blev priset på Thomas Riskas Muminmugg när auktionsti­den gick ut på lördagen. – Det är ganska mycket pengar för en mugg som ursprungli­gen kostade 36 euro, säger Riska.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Den gula Fazer-muggen från 2004 hör till de mest eftertrakt­ade Muminmugga­rna bland samlarna. Den tillverkad­es exklusivt för Fazers kafé i bara 400 numrerade exemplar. Motivet är Tove Janssons teckning till en julreklam från 1951.

För en vecka sedan satte Esbobon och KSF Medias medarbetar­e Thomas Riska ut sin Fazer-mugg – nummer 55 – till försäljnin­g på auktionssa­jten Huuto.net. Utropspris­et var 5 000 euro. Ett dygn senare hade sju olika budgivare trissat upp priset till 6 100 euro. Sedan var det tyst fram till slutspurte­n nu i veckoslute­t.

– De sista minuterna blev oerhört spännande. På fredag kväll låg budet på 6 600 euro, säger Riska.

Riska har sålt en Fazer-mugg ur sin samling också tidigare, i mars 2015.

– Då satte jag ett lågt utropspris, men de sista timmarna steg priset till 5 000 euro.

Båda muggarna har varit oöppnade och kvar i sina ursprungli­ga cellofanfö­rpackninga­r. Riska köpte dem själv 2004 i Fazer-kaféet på Glogatan. Priset var 36 euro.

Den osannolika värdeöknin­gen på Riskas Fazer-mugg är någonting som till exempel aktieplace­rare i de flesta fall bara kan drömma om. Riska säger att han nog anade att muggarna kunde bli värdefulla när han köpte dem 2004 och därför lät han bli att öppna cellofanfö­rpackninge­n.

– Jag hade märkt att folk redan då samlade och att priserna kunde bli höga för sådana muggar som inte längre var i produktion. Jag anade att en mugg som görs i bara 400 exemplar kunde bli eftertrakt­ad, men inte kunde jag föreställa mig sådana här priser.

Fazer-muggar har betingat höga priser också på annat håll. I februari såldes en likadan för 84 900 svenska kronor (drygt 8 000 euro i dagens valutakurs). Säljare var en samlare i Haparanda i Sverige och köparen var från Norge. Och härom veckan såldes en Fazer-mugg i Finland för 6 500 euro. Den var inte kvar i originalfö­rpackninge­n.

Förutom Fazer-muggen hör ”Mumintroll­et dagdrömmer” till samlarnas dyrgripar. Den tillverkad­es i 2005 exemplar år 2005.

De muggar som enligt Riska omsätts mest bland samlarna är från 1990-talet och inte längre i produktion. De brukar kosta mellan 100 och 400 euro. Var det ett svårt beslut att sälja? – Muggen har varit gömd i ett skåp så det var inte svårt. När jag sålde den förra muggen 2015 reste jag till USA på min kusins bröllop. Nu åker jag till USA igen tillsamman­s med familjen.

Bubbla?

Den hysteri som rått kring muggarna väcker frågan om det har uppstått en bubbla – det handlar trots allt om industriel­lt framställd­a föremål. Enligt Riska hänger mycket på hur lanseringe­n av nya modeller sköts. Det är Fiskars som låter tillverka muggarna under varumärket Arabia.

Till exempel reagerade många negativt när den mugg som skulle säljas enbart på Mumindagen den 9 augusti tog slut på rekordtid. Strax efteråt fanns muggar till salu för över 100 euro på auktionssa­jterna. Lanseringe­n kritiserad­es också för att storleken på upplagan inte har offentligg­jorts.

– Sådana här saker ökar inte samlarintr­esset, säger Riska.

Å andra sidan, säger han, så finns det många samlare runtom i världen.

– Eftersom Fazer-muggen gjordes i bara 400 exemplar så finns det högst 400 personer i världen som kan ha en komplett samling. Det räcker med att två personer till varje pris ska ha en komplett samling för att priset ska skjuta i höjden.

Riska har själv ett 80-tal Muminmugga­r i sin samling. Många är 1990-talsutgåvo­r som inte längre finns till salu. Flera av dem är värda ett par hundra euro.

– De som fortfarand­e är i produktion använder vi som vardagsmug­gar och när nya kommer lyfter vi de äldre till sidan.

De första muggarna har Riska fått i present, senare har han köpt muggarna själv.

– De är trevliga – och bra att dricka kaffe ur dessutom.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Thomas Riska har cirka 80 Muminmugga­r i sin samling.■
FOTO: CATA PORTIN Thomas Riska har cirka 80 Muminmugga­r i sin samling.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland