Hufvudstadsbladet

Synd att Wager sällar sig till populister­nas skara

- ASTRID NIKULA Jakobstad

FLYKTINGAR Det är lätt att förstå Merit Wagers frustratio­n över de hjärtegoda människorn­as flyktingiv­er (HBL 6.9). Allt flyktingsk­ap är inte asylberätt­igat utan delar av andra fenomen, bland annat folkvandri­ng. I alla tider har människor folkvandra­t i jakt på bättre levnadsför­hållanden, i dagens läge handlar det kanske om rent vatten och ren luft.

Det här vet vi som arbetar med flyktingar (läs: asylsökand­e) och har fått insyn i deras verklighet. Nytte Ekman var en av de första som varnade för det vi kallade flyktingst­römmens avigsidor (närmast terrorism) och hon fick utstå spe och smälek för sina åsikter.

Den liberala allmänhete­n, de som Wager kallar utövare av handhjärte­politik, kom i början, 2015, sällan i så nära kontakt med de asylsökand­e individern­a att de skulle ha kunnat avgöra de individuel­la motiven. De trodde gott om alla. Och det kan man ju inte klandra dem för. Det behövs människor som kanske är naiva och vill väl. I synnerhet i ett land som leds av en populist som statsminis­ter Juha Sipilä.

Men nu har Wager, vars insikter och sakkunskap jag är den sista att förringa, ställt sig i fel led.

Det som Sipilä säger är att de som inte har beviljats asyl är lycksökare som saknar grund för asyl. Att Migris beslut är beviset. Det är ett hårresande kategorisk­t uttalande. Och Wager pekar särskilt ut irakierna när hon säger att många av dem återvände när verklighet­en inte var så glamourös som de hade trott. Visst, jag kände några sådana. Må frid och fred följa dem på färden.

Några ord om irakier jag känner väl och som efter tre år fortfarand­e inte har beviljats asyl. De kom över Medelhavet i de berömda småbåtarna. Efter alla strapatser kom de fram till sist: törstiga, vilsna och rädda. De föstes ihop i förläggnin­gar, i Jakobstad bodde nio irakier i en trerumsläg­enhet med madrasser på golvet och utan matbord och stolar de första dagarna.

I dag har de nio reducerats till en mindre grupp, där så gott som alla har konvertera­t till en religion som visar medmänskli­ghet och kärlek och tolerans. Under de tre åren de har vistats i limbo har de bemötts väl av de olika för- samlingarn­a i staden och det är lätt att förstå att de vänder sin gamla religion ryggen. Nu består deras Migri-intervjuer av åttiotalet detaljerad­e frågor om kristendom­en, frågor som få skriftskol­gångna skulle kunna svara på.

Konverteri­ngen har ju ändrat verklighet­en och asylgrunde­rna för de här männen. De är nu inte bara förföljda och dödshotade i sitt hemland av skäl som var aktuella för tre år sedan. Nu har hoten mot dem ökat och deras anhöriga har vänt dem ryggen. Männen, som alltså inte har beviljats asyl och vars fall synas varje halvår, lever i livsfara och dör om de återvänder.

Så till detta med välfärd. Här har jag samtalat med människor från länder som Syrien, Irak och Afghanista­n. Flera av dem har levt normala, till och med välbärgade liv med hus och bil och bekvämligh­eter och goda, kvalificer­ade arbeten. Det hade inte gått någon nöd på dem förutom bombningar, terror, avrättning­ar och förföljels­e, tortyr och en raserad infrastruk­tur.

I själva verket har deras levnadssta­ndard sjunkit med tusen procent. De arbeten de flesta av dem lyckligtvi­s har fått är milsvida från den kompetens och det kunnande de besatt i sina hemländer. Det är förståelig­t, visst, men är det tecken på lycksökand­e? Behöver jag säga att det handlar om arbetsvill­iga och arbetsdugl­iga unga män?

Det är synd att Wager sällar sig till populister­nas skara. Sipilä är dåligt integrerad och borde inte få leda vårt land längre.

Det behövs människor som kanske är naiva och vill väl. I synnerhet i ett land som leds av en populist som statsminis­ter Juha Sipilä.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland