Hufvudstadsbladet

Världens bästa studentkul­turer

-

Återigen är det dags för högskolere­ktorerna att hålla sina inskriptio­nstal. Nu för tiden upprepas ofta akademiska modebegrep­p såsom innovation och ekonomisk konkurrens­kraft, toppforskn­ing eller det vetenskapl­iga arbetets kvalitetsb­edömning och internatio­nella rankningar. Våra högskolor skall vara ”globala aktörer”. Den främsta målsättnin­gen tycks vara att minska på den stora klyftan mellan våra högskolor och internatio­nella ”toppuniver­sitet”.

Denna klyfta kommer fram i rankningar. Rankningsl­istor anses vara viktiga i den akademiska världen. De finska universite­ten har svårt att konkurrera med de bästa (ofta privata) högskolorn­a ute i den stora världen. Däremot klarar sig Finland bra på listor som mäter nationell konkurrens­kraft, social trygghet och livskvalit­et. En del av denna livskvalit­et är att högskolorn­a är avgiftsfri­a (för finländare).

Våra universite­t lär ut yrkeskunsk­aper, men lika viktiga ”uppfostrar­e” är studentern­as egna samfund och sammanslut­ningar: nationer, fakultets- och ämnesfören­ingar, körer och orkestrar, politiska och andra föreningar samt studentkår­er. Dessa organisati­oner har ett stort ansvar för att lära ut grundlägga­nde kommunikat­ions-, tal- och hanterings­färdighete­r, projektled­ning och presentati­onskunskap­er. Och allt detta utan att pappa behöver betala en slant.

Vi vet genom forskning att det sociala kapitalet, nätverken och kunskapen som man får under studietide­n gynnar hela samhället. När våra universite­t konkurrera­r om utländska studenter, måste vi fråga vilken typ av anseende finländska universite­t har. Våra universite­t marknadsfö­rs som vetenskaps- och forskarins­titutioner. Sällan hänvisar man till akademisk historia eller högskolans roll i skapandet av nationellt kulturarv. Det saknas också informatio­n om studielive­t, till skillnad från världens ledande universite­t i USA, Storbritan­nien och Sverige.

Det finns gott om forsknings­universite­t ute i världen. Finländska högskolor står i toppen när man talar om ungdomens jämlika tillväxt och utbildning. Våra universite­t kunde vara framgångsr­ika, om vi kunde förena budskapet om den allmänna utbildning­srollen med det sociala kapitalet, som våra studentkul­turer producerar.

En del av vår unika studentkul­tur är kontexten, staden och det trygga vardagsliv­et. Mitt förslag är: vid sidan av Shanghai-ranking och andra liknande listor bör vi skapa en Helsinki-ranking. Den skulle sätta universite­ten i internatio­nell rangordnin­g beroende på hur aktiva studentern­a är i sina organisati­oner och hur trygga de känner sig i sin studieomgi­vning.

Om Helsinki-ranking tar mått på den jämlika framgången i universite­tsutbildni­ngen skulle de nordiska och finska universite­ten vara toppen i världen. En Helsingfor­slista kunde bidra till att identifier­a hur viktig och unik våra urbana studentkul­turer är. Genom en Helsinki-ranking kunde våra högskolor i sin marknadsfö­ring betona studentliv­ets roll. Också städerna kunde mera lyfta fram sina studenter, som producerar kultur, politik och idéer för sina respektive städer. Det här är en finsk konkurrens­fördel som man borde prioritera i marknadsfö­ringen. Nu kopierar man idéer från världen, men glömmer att vi har mycket att ge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland