Hufvudstadsbladet

Vetenskapl­ig frihet är en investerin­g

- TOMI KONTKANEN Helsingfor­s

UNIVERSITE­T Statsminis­ter Juha Sipilä konstatera­de nyligen att universite­ten i vårt land får tillräckli­gt stöd av staten och att de ska sträva efter att förtjäna allt mer genom att sälja sina tjänster. Vart leder en sådan vision universite­ten?

Om universite­ten måste rikta sina åtgärder på det sättet statsminis­tern önskar kommer de att direkt konkurrera med privata konsultför­etag inom den privata marknadens produkt- och serviceutv­eckling. Universite­ten kan i så fall med skattemede­l erbjuda subvention­erade konsult-,

service- och produktutv­ecklingstj­änster på den öppna marknaden. Det skulle vara som jordbruksu­nderstödet till matproduce­nterna i vårt land, med den skillnaden att alla aktörer på konsultmar­knaden inte skulle bli delaktiga av stödet. Kommer en del konsultfir­mor gå i konkurs i en orättvis marknad om universite­ten drar ner priserna?

Och hur skulle det påverka den vetenskapl­iga forskninge­n? Antagligen kommer den att ses som någon form av altruism eller välgörenhe­t för allmänhete­n. De ekonomiska incitament­en för att bedriva seriös forskning skulle minska, vilket skulle leda till färre studier och vetenskapl­iga publikatio­ner (något som skulle göra den vetenskapl­iga utveckling­en

långsammar­e). I stället skulle universite­tens satsningar koncentrer­as på de mer lukrativa konsult- och utrednings­tjänsterna inom service- och produktutv­eckling samt en effektiver­ing av organisati­oner. Den här verksamhet­en faller inom ramen för affärsheml­igheter. Framtidens forskare skulle med andra ord allt mer likna dagens konsulter och universite­ten i sin tur dagens konsult- och utrednings­firmor från vilka olika kunder vid behov kan köpa externa tjänster.

Det skulle vara intressant att få en oberoende evaluering av den akademiska friheten i Finland. Hur mycket av universite­tens forskning är oberoende, hur mycket beroende av yttre finansiäre­r och hur mycket någonstans däremellan. Här borde man beakta att också delfinansi­ering i hög grad kan styra hur universite­ten fokuserar sin verksamhet.

Fria och oberoende universite­t bör ses som en investerin­g i upprätthål­landet av ett fritt och demokratis­kt samhälle. Vi skulle därför behöva en djupare diskussion om forsknings- och utbildning­spolitiken­s principer. Att som vår nuvarande statsminis­ter endast ytligt tala om ”innovation­er” innebär att man inte är medveten om universite­tens uppgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland