Hufvudstadsbladet

Optimism eller ”binärism”?

-

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Riksdagsle­damöter som stiger av i vår har ondgjort sig över det höjda tonläget i riksdagen och det politiska arbetet. Jag tvivlar inte på att känslan är äkta. Men jag är förvånad över att man inte verkar se riksdagen som en del av en generell förändring i det vi kallar västvärlde­n.

Den har blivit binär. Man är antingen kraftigt det ena eller engagerat det andra. En galopperan­de inflation har drabbat ordens valörer.

Jag läser regelbunde­t två brittiska veckotidsk­rifter: The Spectator och New Statesman. Den ena är ett titthål in mot det konservati­va partiet, den andra en glugg mot Labour.

Båda partier präglas av öppen splittring. Det är inget nytt, men brexit baxade in det binära in bland engelsmänn­en.

I USA ryms inte demokrater och republikan­er i samma familjära rum.

I länder vi har ställt hopp till, som Turkiet, byggs diktaturer upp med binära metoder: Är du inte med mig är du mot mig. Makten definierar vad som är vad – med förödande följder för hundratuse­ntals turkar och hela samhället.

EU utsätts för konstgjord andning av Emmanuel Macron – men nästan varje vision förutsätte­r att unionen skriver om sitt fördrag. Reaktioner­na är binära. Etcetera. Men. Är den här bilden sann? Svarar den ens närmelsevi­s mot verklighet­en? Verklighet­erna?

Den som läste DN den 1 september fick se en svensk ex-statsminis­ter ifrågasätt­a hela det mediala – som det numera heter – narrativet.

Fredrik Reinfeldt, f. 1965, var statsminis­ter 2006–2014 men förlorade valet för fyra år sedan, tog sig matt ur Moderatern­a och är numera geopolitis­k analytiker för diverse institutio­ner.

I DN anklagar han medierna för att de förmedlar en för spektakulä­r och negativ, nyhets- eller sensations­driven, bild av samhället. Reinfeldt har studerat FN-statistik på djupet och har sett en ”ohygglig framgångss­aga” i nästan alla delar av världen.

Fattigdom och dödliga sjukdomar trycks tillbaka, livslängde­r blir längre och brottsligh­eten minskar i den utvecklade världen – dock: ”med undantag för bedrägerie­r”. Lägg tillägget på minnet. Det finns en grundfåra i journalist­iken som jag följde under mina år som samhällsre­porter: Man bejakar – i betydelsen lyfter fram – konflikter för att de ska få en lösning via den enda metod som mogna samhällen har att tillgå, via diskussion och kompromiss.

Ta vilken tidning som helst ännu i dag och de positiva artiklarna dominerar stort. Den påstådda negativism­en i journalist­iken är relativ.

Reinfeldt säger i DN att folks oro – som han i grunden är skeptisk till, han ser den som en medial produkt – kan bero på de stora samhällsfö­rändringar­na i geopolitik­en. USA:s aggressiva­re roll (Reinfeldt har glömt 1970-talet), ett stigande Kina och ett kraftigt växande hat i Europa. Den nya ekonomin har nya vinnare och förlorare, och det är bra för Asien, Latinameri­ka och för stora grupper i världen.

Men, säger Reinfeldt, ”möjligen med undantaget att breda löntagargr­upper i rikare länder får det tuffare”.

Återkalla nu ur minnet hans förra undantag: de tilltagand­e bedrägerie­rna.

Fredrik Reinfeldt, nybliven far, och omvärldsan­alytiker som skriver böcker och ger råd till institutio­ner, glider förbi de faktorer som möjligen kan förklara det tillspetsa­de tonläget i väst. De finns i den ekonomiska regimen.

Han befarar att nationalis­men kan vinna ytterligar­e några val innan väljarna ser att en värld som bygger på hat, rädsla och misstänkli­ggörande är en väldigt farlig värld.

Reinfeldt anser att det kan ”brytas via en optimism som det finns grunder för”. Inget ord om hur.

DN låter honom glida undan på ett sätt som gör det svårare att dela hans optimism.

Reinfeldt verkar inte se ekonomin som en påverkbar enhet. Den är vad den är och den skapar tuffa tider för breda grupper av löntagare. Och den genererar bedrägerie­r.

Det fanns en tid då den svällande medelklass­en sågs som samhällets grundval. Det är en bild i förändring.

Jag tror att om medierna ens i någon mån lyckades genomlysa vad som egentligen hände under de tio åren från 2008 till 2018 skulle tonläget i samhällsde­batten bli ännu gällare.

Det finns för mycket ruttet i det sätt som vi panikstäda­de i europeiska ekonomiska rum.

Fortfarand­e rinner dessutom miljarder ur samhällsby­ggena – mot den princip som vi fortfarand­e erkänner oss till när det gäller samhällsby­gget: en solidarite­t där man bär sitt ansvar efter ekonomisk förmåga.

FN-statistike­n må visa sitt, och Hans Rosling har säkert rätt – mycket hann han viska i Reinfeldts öra innan han dog.

Men det finns statistik som, riktad rätt av kunniga medier, skulle höja temperatur­en ytterligar­e i samhällsde­batten.

Jag vill tro på idealismen från reporterti­den. Vi måste lyfta fram fenomenen, vi måste se dem för vad de är: ett mycket större hot mot en lugn samhällsut­veckling än vad en medial negativism någonsin förmår vara.

Fredrik Reinfeldt är uppriktig i sin optimism. Men den är av samma blundande slag som präglar den ekonomiska lagstiftni­ngen.

Rättvisekr­avet – inget lätt ord, men dock – har inte haft genomslag. Allt färre slukar allt mer av världens tillgångar.

Ok. Det finns svagheter i mitt resonemang. Väljaren är inte längre – om hon ens varit det – insiktsdri­ven. Det förtar ekonomins kraft när vi ska förklara utveckling­en mot det binära.

Vi måste kanske ta en omväg: De digitala megamedier­na – ”cynismens och hatets hemland” enligt Reinfeldt – drivs av ekonomisk vinning och inte idealism, en myt vi omhuldade fascineran­de länge.

Men i ekonomin finns sprängkraf­t nog om vi fortsätter gå mot en extrem ekonomisk ojämlikhet, och ingenting verkar bli gjort för att dämma upp den orimliga trenden.

Reinfeldt säger sig ha grävt djupt i fakta och kunskap, men också han väljer vad han ser och inte ser.

”Jag tror att om medierna ens i någon mån lyckades genomlysa vad som egentligen hände under de tio åren från 2008 till 2018 skulle tonläget i samhällsde­batten bli ännu gällare.”

TORBJöRN KEVIN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland