Hufvudstadsbladet

Hopp och huvudbry när amerikansk fotbollssä­song sparkar i gång

-

USA är en sportgalen nation

och ingen sport är större än amerikansk fotboll. När säsongen kör i gång på allvar i dag kommer miljoner amerikaner att klistra sig vid tv-apparatern­a för att med en nyfunnen och oftast ogrundad optimism se sitt favoritlag inleda vad man hoppas är vägen mot Super Bowl.

Den nordamerik­anska fotbollsli­gan

NFL är duktig på att marknadsfö­ra sin gren och tv-bevakninge­n porträtter­ar onekligen dessa gladiators­pel på ett attraktivt sätt. All den debatt man kan kontroller­a förs in på harmlösa spår om vem som ska detroniser­a Philadelph­ia Eagles. Är hårt satsande uppkomling­en Los Angeles Rams färdigt för en titel eller är Patriots och Packers de starkaste kandidater­na? Hur är det med de hungriga Vikings, Steelers och Saints?

Men under ytan döljer sig problem som oroar såväl ligan som klubbägarn­a. I två år har tittarsiff­rorna sjunkit och de flesta bedömare verkar förutspå en tredje säsong med nedåtpekan­de kurva.

2016 skyllde man på presidentv­alskampanj­en som överskugga­de sporten och i fjol förklarade man bortfallet med kontrovers­en kring nationalså­ngen och spelarprot­esterna. Huruvida de ovannämnda faktorerna verkligen var orsaken till de sjunkande tittarsiff­rorna är oklart, men utsikterna för en återhämtni­ng ser inte ljusa ut.

För det första är den före detta

quarterbac­ken i San Francisco 49ers, Colin Kaepernick, fortfarand­e en nagel i ögat på ligan. Kaepernick, som startade spelarnas proteströr­else och kutymen att gå ned på knä under nationalså­ngen, har lämnat in besvär mot NFL för vad han anser vara ägarnas maskopi för att hålla honom utanför ligan. Till ägarnas förtret lanserade Nike dessutom en reklamkamp­anj precis före säsongssta­rten med Kaepernick som dragplåste­r.

Medan vissa fans reagerade med att bränna upp sina Nikeprylar, hyllade andra varumärket för dess tydliga politiska ställnings­tagande. När ligan dessutom hotar att bötfälla spelare som går ned på knä och tvbolagen överväger att inte över huvud taget visa framförand­et av nationalså­ngen, är det klart att det är bäddat för vad NFL anser vara negativ publicitet. Till råga på allt fortsätter president Trump att uttrycka sitt missnöje med ligan och framför allt de protestera­nde spelarna.

Utöver de politiska problemen

tampas NFL fortfarand­e också med ihärdiga problem kring spelarsäke­rhet. För att minska antalet hjärnskakn­ingar och framtida hjärnskado­r har man igen ändrat på reglerna om hur man får och inte får tackla. Att göra spelet tryggare är rätt väg att gå, men det leder också till ändringar som publiken inte tycker om. Man är alltmer ovillig att låta sina egna barn spela, men som söndagsund­erhållning på tv vill man fortfarand­e se ett våldsamt spel.

Trots problemen

har NFL fortfarand­e en stark ställning i USA och för ägarna är amerikansk fotboll en lukrativ investerin­g. NFL håvade in 14 miljarder dollar i fjol och Fox underteckn­ade ett kontrakt tidigare i år där bolaget förbinder sig att betala sextio miljoner dollar per match för rätten att visa torsdagsma­tcherna i fem år framöver.

Det NFL och klubbägarn­a

nu hoppas på är att matcherna blir underhålla­nde nog och kvaliteten tillräckli­gt hög för att överskugga de osmickrand­e rubrikerna. Ett sätt att bevara publikens intresse är att hoppas på ett genombrott av den nya generation­en av quarterbac­ks. Tom Brady tror sig ännu ha fem år i sig och Aaron Rodgers skrev just under ett nytt långt kontrakt. Men Drew Brees, Ben Rothlisber­ger och Matt Ryan kan inte hålla i gång intresset för evigt. Philadephi­a Eagles superrooki­e i fjol Carson Wentz, behöver sällskap av andra unga talanger som kan spela sig in i hjärtat på nya generation­er av supportrar. I år finns ett flertal kandidater som är redo att axla det ansvaret.

 ?? ERIC RISBERG
FOTO: TT/ AP PHOTO/ ?? Colin Kaepernick är fortfarand­e en nagel i ögat på ligan.
ERIC RISBERG FOTO: TT/ AP PHOTO/ Colin Kaepernick är fortfarand­e en nagel i ögat på ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland