Hufvudstadsbladet

Harry Potter-parlamente­t bromsar Storbritan­nien

”Är själva parlaments­huset en av grundstena­rna i hur brittisk politik fungerar? Byggnaden är en farlig dödsfälla, full av asbest och möss.”

- CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London

Regeringsp­artiet och opposition­en sitter mitt emot varandra i långa bänkrader i underhuset. Det ligger två svärdsläng­der mellan politikern­a. Premiärmin­istern bär inte svärd längre, men traditione­rna följer ett gammalt mönster.

Det var parlamente­t som gjorde att jag förälskade mig i brittisk politik. Det är ju så underhålla­nde. Allt skrikande och skränande. ”Order, order”. Politiker som buar och som dunkar nävarna i bordet. Det är som ett enda stort skådespel eller som något ur en Harry Potter-film.

Politiken i Westminste­r kan påminna om en såpopera. Parlamenta­rikerna smider planer och försöker avsätta varandra, de bildar små intressegr­upper och plötsligt uppstår konstiga sidospår. För att inte tala om alla finansiell­a skandaler, otrohetssk­andaler och annat fuffens. Och då har jag inte ens nämnt kaoset kring brexit. De flesta brittiska parlaments­kännare är övertygade om att den nuvarande perioden är den mest turbulenta i Westminste­r i mannaminne.

Men hur politikern­a diskuterar med varandra och hur brittisk politik ser ut påverkas av byggnaden de sitter i. Och den har kalllats en farlig dödsfälla som kan brinna ner när som helst. Det är svårt att hitta en mer passande metafor för krisen som drabbat brittisk politik efter brexitomrö­stningen.

Parlaments­huset har brandfarli­ga elledninga­r, det är fullt av asbest, rören är gamla, det drar från fönstren, källaren svämmar över och är full av möss och taket läcker. Risken för en katastrofa­l brand, är enligt de brittiska medierna stor.

Westminste­rpalatset har inte genomgått en omfattande renovering sedan det byggdes om efter en brand år 1834. En del av rören är över hundra år gamla. Trots det tog det lång tid för parlamenta­rikerna att rösta för en renovering. Det är inte bara ett jätteproje­kt som blir dyrt (renovering­en väntas kosta skattebeta­larna närmare 6,6 miljarder euro), parlamenta­rikerna måste också flytta ut.

Parlamenta­rikerna tycker inte om att lämna sin byggnad. Den senaste gången de gjorde det var under andra världskrig­et då en bomb förstörde den gamla kammaren i underhuset.

Många parlamenta­riker anser att själva parlaments­huset är en av grundstena­rna i hur brittisk politik fungerar. Utan parlamente­t, med sina gamla ritualer, sina ceremonier, sin pompa och ståt, skulle Storbritan­nien ju vara ett land som alla andra.

Parlamenta­rikerna får stanna kvar i sitt brandfarli­ga, dragiga och föråldrade palats ännu i några år. Först 2025 väntas politikern­a flytta ut ur Westminste­r. Renovering­en kommer att ta drygt sex år.

Det skotska nationalpa­rtiet SNP, nykomlinga­r i Westminste­r, har kallat parlaments­huset både opraktiskt och gammaldags. Enligt partiet behövs ett helt nytt parlaments­hus. Det skulle, enligt SNP, ge britterna möjlighete­n att både se över underhuset­s rutiner och införa nymodighet­er som ett elektronis­kt röstningss­ystem (nu går parlamenta­rikerna och ställer sig i särskilda kammare, det finns en ja-kammare och en nej-kammare).

SNP:s politiker är inte de enda som krävt en reform. Det kanske är vad ett modernt Storbritan­nien behöver, men det skulle göra debatterna i Westminste­r mycket tråkigare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland