Hufvudstadsbladet

Tosca som perfekt fungerande operathril­ler

Operaorkes­tern spelade supersnärt­igt, melodierna tycktes aldrig ta slut och intrigen serverades med ofelbar tajmning och träffande detaljer. Den nya Toscauppsä­ttningen närmar sig en fullträff.

- JAN GRANBERG

Giacomo Puccini: Tosca

Dirigent Patrick Fournillie­r, regi Christof Loy, scenograf Christian Schmidt, ljus Olaf Winter. I rollerna Aušriné Stundyté, Andrea Caré, Tuomas Pursio, Heikki Aalto, Tapani Plathan, Matias Haakana, Nicholas Söderlund, Henri Uusitalo, Kris Andrea-Hav och Alvari Stenbäck. Nationalop­eran 7.9.

Bohème är bara poesi och ingen intrig, Tosca är bara intrig och ingen poesi, klagade Puccinis hunsade librettist Giuseppe Giacosa. Komponerad mellan snyftarna Bohème och Butterfly är Tosca framför allt en perfekt fungerande thriller.

Känsloladd­ningen i Tosca är ändå minst lika stark som i Puccinis andra operor. Det var bara det att Puccini inte längre accepterad­e librettist­ernas klichéarta­de förslag på arior i tid och otid, och i synnerhet inte en vansinnesc­en i slutet. Han ville ha ett realistisk­t actiondram­a med sex, svartsjuka, sadism, religion och lite politik i bakgrunden.

Operaorkes­tern spelade supersnärt­igt under Patrick Fournillie­r. Melodierna i Tosca tycks aldrig ta slut och intrigen serveras med ofelbar tajming och träffande detaljer. Man brukar säga att Puccini regisserat operan färdigt i partituret. Den tyske regissören Christof Loy är mycket känslig för scenernas dynamik hos Puccini och framför allt har han lyckats skapa en annorlunda nyanserad men ändå traditione­ll tolkning.

Tillbaka till revolution­en

Det finns två världar i Loys vision av Tosca, världen före och världen efter den franska revolution­en. Rojalister­na och kungahuset i Neapel represente­ras av polischefe­n baron Scarpia som sitter i kläm, då den politiske fången Angelotti lyckats rymma. Målaren Cavaradoss­i är en intellektu­ell italiensk-fransk adelsman med nya voltarians­ka, republikan­ska idéer som stöder Napoleon. Och sångerskan Tosca har enkelt ursprung men hennes levebröd är beroende av kungahuset.

Allt detta syns i huvudperso­nernas rolltolkni­ngar. Cavaradoss­i är högfärdig i sitt förhålland­e till enkelt folk som Sakristane­n och här har han dessutom fått en betjänande lärling som egentligen inte finns i operan. Tosca pendlar i sitt beteende mellan den enkla flicka hon var och den firade sångerska hon blivit. Och Scarpia är en hänsynslös bigott och erotoman som använder religionen och sin ställning för egen fördel.

Den italienska tenoren Andrea Caré och den litauiska sopranen Aušriné Stundyté sjöng Butterfly tillsamman­s i Nyslott 2014 och det kan inte vara en tillfällig­het att de nu båda engagerats för Tosca. Caré spelar med fräck elegans sin adelsman som är förtjust i sin Tosca och road av henne också då hon bär sig lite klumpigt åt. Utsökt vackert klingar hans tenor i nästan alla lägen, fastän han ibland sparar litet på de dynamiska nyanserna.

Aušriné Stundyté är mycket bevekande också då hon beter sig lite enkelt. Speciellt gripande regisserad är hon i sista akten, då hon efter mordet på Scarpia helt tappat nerverna, nästan som den vansinness­cen librettist­erna ville ha men Puccini strök. Hennes röst saknar ibland kärna men har å andra sidan både värme och lätt höjd. Vissi d’arte sjöng hon vackert i bara underkjole­n i Scarpias famn. Därmed blev arian en del av handlingen. Maria Callas tyckte på sin tid att den borde strykas.

Övertygand­e polischef

Tuomas Pursios Scarpia var mycket imponerand­e som typ. Ibland sjunger han ståtligt, ibland textar han mera och ger fraserna fräscht innehåll. I slutet av första akten faller han pladask på golvet i ett anfall av erotisk lusta. ”Tosca du får mig att glömma Gud”, sjunger han och stiger upp för att delta i Te Deum. I andra akten har regin hittat på att låta en röd plyschridå långsamt glida in medan det sexuella våldet blir allt mer uppenbart. Denna thriller fungerar verkligen.

Sakristane­n görs roligt av Heikki Aalto men utan sedvanliga buffomanér och Angelotti sjungs mustig av Tapani Plathan. Polisgarde­t spelas utstuderat av Matias Haakana och Nicholas Söderlund. Fångvaktar­en Henri Uusitalo ger i slutet Cavaradoss­i varm sympati. Och herdegosse­n i början av akt 3 görs av en flicka (Kris Andrea-Hav) som är klädd så att man kunde tänka sig att detta är Tosca som ung fattig flicka.

En del av ensemblen har kläder som pekar framåt i tiden medan andra är klädda i krusidulle­r. Dekoren i akt 1 och 2 är stadig och stilig. Sista akten har två bilder: först en liten cell där Cavaradoss­i sjunger sitt farväl till livet med ryggen mot publiken. Och sedan byter scenmaskin­eriet elegant till Sant’Angelo-borgens tak.

Operahabit­uéerna har kanske sett Tosca alltför ofta. Men denna tolkning var tillräckli­gt annorlunda för att intressera och tillräckli­gt traditione­ll för att inte irritera. Och operanovis­er borde kunna njuta i fulla drag.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Sopranen Aušriné Stundyté och tenoren Andrea Caré och stod på samma scen i Nyslott 2014 och spelar nu mot varandra som Tosca och Cavaradoss­i i Nationalop­erans nya uppsättnin­g.
FOTO: HEIKKI TUULI Sopranen Aušriné Stundyté och tenoren Andrea Caré och stod på samma scen i Nyslott 2014 och spelar nu mot varandra som Tosca och Cavaradoss­i i Nationalop­erans nya uppsättnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland