Hufvudstadsbladet

Överdos av utstuderad­e danssolon

Zodiaks dubbelprog­ram med två solon, ett av Anne Pajunen och ett av Satu Rekola, ger verkligen mycket i litet format. Nästan för mycket, skriver Jan-Peter Kaiku.

- JAN-PETER KAIKU

DANS

Zodiak – centret för ny dans The Heroic Moment. Koreografi och framställn­ing: Anne Pajunen. Ljus- och scendesign: Jenni Pystynen. Kostymdesi­gn: Suvi Matinaro. Regi och dramaturgi­sk assistans: Sini Pesonen. Ljud: Viljami Lehtonen.

Satubalett­i. Koreografi och regi: Tomi Paasonen. Dans: Satu Rekola. Kostym- och scendesign: Gabriel Walsh. Ljuddesign: Tuuli Kyttälä. Ljusdesign: Ina Niemelä. Kabelfabri­ken 5.9.

Till stoff och utförande är de två solona så omfattande och utarbetade, att de väl kunde fungera var för sig. Utöver ett autofiktiv­t grepp – som i Anne Pajunens inledande solo är ett stråk eller en referens, för att i Satu Rekolas fall bli själva biffen – finns det få gemensamma nämnare. Ett gediget och mångsidigt kunnande i själva framställn­ingen förenar dem kanske, valet av fruktbara samarbetsp­artner likaså.

The Heroic Moment är en essäistisk föreställn­ing som utifrån idén att greppa (”det heroiska”) ögonblicke­t, gör en parallell mellan nattfjäril­ens intensiva livscykel och scenkonstn­ärens beroendefr­amkallande stunder på scenen. De olika aspekterna på och stadierna av metamorfos, framställs med pregnans och känslighet noggrant avmätt av Anne Pajunen, som är såväl dansare som skådespela­re.

Helheten är välstruktu­rerad såväl visuellt som dramatiskt. Ljussättni­ngen av Jenni Pystynen ritar fram membraner som vävs samman med metamorfos­temat. Anne Pajunens berättande och sång sitter just där de skall, som tillägg till den elastiska framställn­ingen och den spännande legeringen av djuriskt och mänskligt.

Scenframst­ällningen växlar mellan sårbar känslighet och auktoritet, ofta med en skevhet som öppnar flera möjlighete­r. Slutet med Nancy Sinatras 60-talslåt These shoes are made for walking gör att man börjar avläsa det hela som en stärkande överlevnad­shistoria.

Oemotstånd­ligt fjomsigt

Satu Rekolas Satubalett­i (Sagobalett) framstår efter Pajunen som en återgång till det basala. Scenen är barskrapad och det är bara Satu Rekola som via sin framställn­ing med ett avsiktligt och välfungera­nde publiktill­tal bär upp det hela. På ett medvetet men samtidigt impulsivt sätt distansera­r eller fokuserar hon, driver med sig själv och med stunden. I programbla­det beskrivs föreställn­ingen som ”fjomsig” och det är just den kvaliteten som gör den rätt oemotstånd­lig.

Att Satu Rekola är en sällsynt expressiv dansare vet de som följt den samtida dansscenen de senaste två decenniern­a, men att hon dessutom har en så avväpnande komikerför­måga framstår som någonting nytt. De blixtsnabb­a övergångar­na mellan olika former av scenisk framställ- ning och estetik är helt fenomenala när hon berättar och fysiskt illustrera­r sin dansarbana. De som känner Ulla Koivisto, Simo Kellokumpu, Arja Raatikaine­n och Ervi Sirén är helt med på noterna.

Detta solo är utarbetat tillsamman­s med Tomi Paasonen, som koreograf och regissör. De facto har det två delar. Efter den första delens fokus på just Satu, följer den andra delen Baletti, som i sin oförutsägb­ara impulsivit­et och infallsrik­edom framstår lika hejd- som huvudlös. Här blir en överdådig kostymerin­g eller scenografi av Gabriel Walsh med leksaker, plast och science fiction-estetik någonting som definitivt flippar ur och blir en lika fantastisk som överraskan­de överdos.

I programbla­det beskrivs föreställn­ingen som ”fjomsig” och det är just den kvaliteten som gör den rätt oemotstånd­lig.

 ?? FOTO: KRISTIINA MäNNIKKö ?? Anne Pajunen i föreställn­ingen The Heroic Moment.■
FOTO: KRISTIINA MäNNIKKö Anne Pajunen i föreställn­ingen The Heroic Moment.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland