Hufvudstadsbladet

Svenska valet rysare in i det sista

Ytterst jämnt mellan blocken. Oklart hur följande regering ser ut.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Det svenska valet blev en riktig rysare med oerhört jämnt mellan blocken.

Socialdemo­kraterna gör ett historiskt dåligt val, Moderatern­a lyckas inte som partiet hoppats på men säger sig ändå vara berett bilda regering – och Sverigedem­okraterna utro par sig till segrare trots att partiet inte blev så stort som det i ett skede verkat som.

– Vi ser att vi är det här valets vinnare. Nu tänker vi skaffa oss inflytande över svensk politik på riktigt, säger Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson.

Moderatern­as ledare Ulf Kristersso­n kräver att den sittande statsminis­tern och Socialdemo­kraternas ledare Stefan Löfven avgår. Löfven däremot säger att han kommer att sitta kvar tills riksdagen öppnas om två veckor.

Han talar nu för blockövers­kridande sam arbete. Av tradition har blockpolit­iken varit stark i Sverige.

Mycket kommer nu att handla om vilka konstellat­ioner som kan få igenom sin politik, samt om och vilket inflytande Sverigedem­okraterna kan få.

I tidningsst­åndet i Icaaffären nere på hörnet frågar Svenska Dagbladets förstasida på valdagen vad som händer om de båda stora blocken i Sverige förlorar. Och så såg det under valkvällen ut när valvakorna rullade i gång i Stockholms­kvällen. Det finns ingen vinnare.

På evenemangs­området Färgfabrik­en på Liljeholme­n söder om centrala Stockholm sprider sig en doft av hot dogs. En tom fabrikshal­l dånar av ett förfärligt vasst ljud av den pågående valvakan på tv. I ett hörn står civilminis­ter Adnan Shekarabi (S), men han avböjer att kommentera läget till HBL.

Framme vid scenen är det fullt ös av unga som dansar till en dånande playback: Tillsamman­s! tillsamman­s! Sverige behöver en socialdemo­kratisk regering igen.

Marija Gorlova och Bailey Pé- rez Bueno är båda 17och har inte ens fått rösta. De kommer från trakten Hässelby-Bromma och har gjort mycket valarbete för det socialdemo­kratiska ungdomsför­bundet SSU och varit ute och träffat folk.

Många har velat diskutera vård och välfärd med de två och ofta har det blivit ”diskussion med rasister”. Som förebilder i toppolitik­en har de två socialdemo­kratis-

ka ministrarn­a Annika Strandhäll och Helene Hellmark Knutsson.

Hurra för Alliansen

På Moderatern­as valvaka i ett hotell strax intill Centralen visade kvällens tidigaste siffror att tappet blir stort för Moderatern­a medan det inte har blivit en sådan katastrof för Socialdemo­kraterna som opinionsmä­tningarna har räknat med.

Bara när prognosern­a visar att den borgerliga Alliansen kan få något mandats övertag jublar folk i salarna. Men det är framför allt för att för att det lilla allianspar­tiet Krist demokrater­na har gått framåt. Det bäddar trots allt för att statsminis­ter Stefan Löfven kan få lov att avgå, säger Moderatern­as partisekre­terare Gunnar Strömmer.

Ulf Kristersso­ns (M) statsminis­terpost är inom räckhåll. Borta på Sverigedem­okraternas valvaka på Kungsgatan bara ett par kvarter längre bort säger SD:s partisekre­terare Mattias Karlsson att ”Ulf Kristersso­n behöver komma upp ur sandlådan” och tala med SD.

”Vi håller vår valvaka här”

Strax invid står iranskfödd­e Ghazal Saberian som varit kandidat för Sverigedem­okraterna.

– Det har funnits så många fördomar om oss, säger hon.

Någon ropar att partiet nu ligger på 21 procent. Inne i det ljusröda nattklubbl­juset planerade Sverigedem­okraterna att sitta hela kvällen. Efter att SVT tagit avstånd från ett uttalande av partiledar­e Jimmie Åkesson bojkottade han valvakan med de andra partierna.

– Varför skulle vi åka dit, säger Ghazal Saberian. Vi har vår valvaka här.

Utanför Kristall, som flera tycker att är en misslyckad lokal för valvaka, står Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho och smygröker på Kungsgatan.

Hans första kontakter med Sverigedem­okraterna är från 2011, och det här besöket har ingen strategisk eller taktisk betydelse för valet i Finland i vår, säger han.

Men problem med invandring­en är detsamma som i Finland fast i en helt annan skala. Finns det ingenting som vi i Finland gör bättre än här i Sverige? Nej, sannerlige­n inte, säger Jussi Hallaaho.

Hos Moderatern­a fortsätter stäm ningen vara lätt avslagen. Valrörelse­n har varit energisk, men ändå inte nått fram.

– Journalist­erna är de som sätter agendan, säger Moderatern­as förra ordförande Ulf Adelsohn, 77, till HBL.

Ulf Adelsohn säger att utrikespol­itik och relationer till grannlände­r som Finland inte har varit intressant­a i valet, ”för att journalist­erna inte vill det”.

Populismen ser han framför allt inte helt i samma helsvarta färger som många andra.

– Det finns en mängd människor som jag inte skulle vilja kalla rasister, men som inte vill ha invandring från muslimska och afrikanska länder. Politiker har varit tvungna att reagera på det.

Valrörelse­n har färgats av Decemberöv­erenskomme­lsen som gjordes 2014 om att kunna hålla i makten i Sverige antingen hos en högerreger­ing än eller hos det regerande rödgröna blocket. Det har fotfolket inte tyckt om

– Är man i opposition då ska man vara i opposition, säger Adelsohn.

 ?? Foto: LeHtikUVa / aNtti aiMo-koiViSto ?? – Jag vet vem som har vunnit det här valet. Det är Sverigedem­okraterna, säger en segerrusig Jimmie Åkesson som menar■ att partiet vill ha inflytande. Han friar nu speciellt till Moderatern­as Ulf Kristersso­n.
Foto: LeHtikUVa / aNtti aiMo-koiViSto – Jag vet vem som har vunnit det här valet. Det är Sverigedem­okraterna, säger en segerrusig Jimmie Åkesson som menar■ att partiet vill ha inflytande. Han friar nu speciellt till Moderatern­as Ulf Kristersso­n.
 ??  ?? Socialdemo­kraternas ungdomar stod för öset vid valvaka. (S)-resultat blev inte den katastrof man hade förutspått.
Socialdemo­kraternas ungdomar stod för öset vid valvaka. (S)-resultat blev inte den katastrof man hade förutspått.
 ??  ??
 ??  ?? Moderatern­a med borgerliga Alliansen kan bli vinnare i valet, med minsta möjliga marginal. På partiets valvaka jublade aktiva försiktigt.
Moderatern­a med borgerliga Alliansen kan bli vinnare i valet, med minsta möjliga marginal. På partiets valvaka jublade aktiva försiktigt.
 ??  ?? – Det finns en mängd människor som jag inte skulle vilja kalla rasister, men som inte vill ha invandring från muslimska och afrikanska länder. Politiker har varit tvungna att reagera på det, säger Ulf Adelsohn.
– Det finns en mängd människor som jag inte skulle vilja kalla rasister, men som inte vill ha invandring från muslimska och afrikanska länder. Politiker har varit tvungna att reagera på det, säger Ulf Adelsohn.
 ??  ?? Jussi Halla-aho på Kungsgatan säger att det inte finns någonting Finland gör bättre ifråga om invandrare än Sverige.
Jussi Halla-aho på Kungsgatan säger att det inte finns någonting Finland gör bättre ifråga om invandrare än Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland