Hufvudstadsbladet

Valdrama i Sverige

Det svenska valet blev en rysare – och regeringsb­ildandet blir en thriller. Med ytterst jämnt mellan blocken är det inte entydigt hur följande regering ska se ut. – Vi ser att vi är det här valets vinnare. Nu tänker vi skaffa oss inflytande över svensk po

- ANNA SVARTSTRÖM-TT

– Jag vet vem som har vunnit det här valet. Det är Sverigedem­okraterna, säger en segerrusig Jimmie Åkesson, ordförande för Sverigedem­okraterna, på partiets valvaka.

När 95,5 procent av rösterna är räknade visar siffrorna på 17,7 procent för Sverigedem­okraternas del. Det är en ökning från valet för fyra år sedan, men samtidigt inte på de nivåer som en del opinionsmä­tningar förutspått – och partiet hoppats på. Platsen som Sveriges näst största parti lyckades partiet inte heller utmana.

Den går till borgerliga Moderatern­a, med 19,7 procent av rösterna då 4,5 procent av rösterna var oräknade. Det är inte heller ett så starkt resultat som partiet hade tänkt sig, men en verklig slutrusch av Kristdemok­raterna som också ingår i den borgerliga Alliansen gör att Ulf Kristersso­n utropar Alliansen till segrare.

– Nu ska statsminis­ter Stefan Löfven avgå, säger han med hälsning till Socialdemo­kraternas ledare och statsminis­ter.

Socialdemo­kraterna är största parti med 28,3 procent, men gör ändå ett historiskt dåligt val.

Kristersso­n säger på Moderatern­as valvaka att hans ”bestämda ambition är att forma en regering” och att han på måndag börjar diskutera detta med sina tre andra Allianskol­leger.

I Sverige är blockpolit­iken av tradition stark, och Sverigedem­okraterna är på grund av sin storlek i vågmästarr­oll. En central fråga blir nu om Kristersso­n får hela Alliansen med sig, och hur Moderatern­a förhåller sig till Sverigedem­okraterna. Dessutom: Vad Sverigedem­okraterna i så fall kräver i gengäld.

Om Kristersso­n ska kunna bli statsminis­ter behövs det sannolikt passivt eller aktivt stöd från ytterligar­e något parti. Alliansen har tidigare sagt att den inte kommer att förhandla med Sverigedem­okraterna. Liberalern­a och Centern, som ingår i Alliansen, har uppgett att de inte kan sitta i en regering som är aktivt beroende av Sverigedem­okraternas stöd.

De övriga partierna har tidigare inte gett det högerpopul­istiska och invandring­skritiska partiet inflytande på grund av Sverigedem­okraternas nazistiska rötter.

Sverigedem­okraternas Jimmie Åkesson säger på valkvällen sig vara beredd att förhandla med alla andra partier, men ”speciellt med Ulf Kristersso­n”.

Sverige har negativ parlamenta­rism, vilket betyder att det är den statsminis­ter som inte får en majoritet nej-röster som väljs. Det är här Sverigedem­okraterna kan få en avgörande roll. Blocken kommer också att behöva stöd för att få igenom sin budget.

Regeringsf­rågan kommer troligen inte att avgöras förrän om flera veckor. Stefan Löfven har innan valet sagt att han inte tänker avgå förrän Alliansen och Sverigedem­okraterna röstar emot honom i riksdagens statsminis­teromröstn­ing. Den hålls tidigast efter riksdagens öppnande den 25 september.

Löfven har redan en längre tid talat varmt för blockövers­kridande lösningar. På valkvällen var han sist ut med sitt besked om regeringsb­ildning.

 ?? FOTO: TT / AFP / LEHTIKUVA / ANDERS WIKLUND ?? Moderatern­as ledare Ulf Kristersso­n har statsminis­terposten inom räckhåll.
FOTO: TT / AFP / LEHTIKUVA / ANDERS WIKLUND Moderatern­as ledare Ulf Kristersso­n har statsminis­terposten inom räckhåll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland