Hufvudstadsbladet

Polisen övervakar övergångss­tällen

- SPT

Polisen uppmanar bilförare och cyklister att vara extra uppmärksam­ma vid övergångss­tällen från och med i dag. Polisen övervakar säkerheten på övergångss­tällen runtom i landet.

Landets polisinrät­tningar inleder en insatsveck­a i dag. Polisen kommer i synnerhet att bevaka hur bilister följer reglerna vid övergångss­tällen.

– Den enskilt största orsaken till olyckor vid övergångss­tällen är att fordonsför­aren inte inser den verkliga betydelsen av övergångss­tällen och sitt eget ansvar, säger polisinspe­ktör Heikki Kallio vid Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande.

Enligt Kallio är lagen entydig. Bilförare som närmar sig ett övergångss­tälle ska köra med sådan hastighet att han eller hon vid behov kan stanna före övergångss­tället. Kallio påminner om att också cyklister måste sänka hastighete­n om de ser att en fotgängare närmar sig ett övergångss­tälle.

Under övervaknin­gsperioden kommer polisen att rikta in sig på övergångss­tällen utan trafikljus­reglering i närheten av skolor. De allvarliga­ste olyckorna har inträffat på övergångss­tällen som saknar trafikljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland