Hufvudstadsbladet

Trumps enfald och vår egen otillräckl­ighet

- THOMAS WALLGREN Helsingfor­s

SAMHäLLE Jag läser i tidningen att president Donald Trump misstänks vara alltför enfaldig och otillräckl­ig för att kunna sköta sitt uppdrag på bästa sätt. Jag nickar instämmand­e. Men så slår det mig att vi alla andra kanske också är för enfaldiga och otillräckl­iga. Att inte heller de som är mycket klyftigare än Trump är sina uppgifter vuxna. För just det är en svår sak som jag har lärt mig när jag har deltagit i föräldramö­ten, folkrörels­ekampanjer, styrelsemö­ten på Helsingfor­s universite­t och så vidare: att alla som är med ofta kommer till korta. Vår förmåga räcker helt enkelt inte till för att skickligt hantera de största frågorna: orättvisor, klimat, folkvandri­ngar, upplysning­soptimisme­ns kris, finanskaos, fred på jorden.

Just det hör nog till det allra svåraste att ta emot och förhålla sig till: att även de bästa av oss på något stort och svårförkla­rligt sätt är för enfaldiga och otillräckl­iga för att lyckas väl med att klara av alla de uppdrag som världen ställer oss inför.

Fyra tankar ger mig då tröst. Att även den otillräckl­ige har rätt att försöka göra något bra. Ibland kan hon lyckas och även när hon inte lyckas åstadkomma något är världen en bättre plats tack vare att hon försökte. Att det viktigaste vi behöver göra är att begränsa vår, människans, makt att påverka sin omgivning. För om vi har mycket makt att påverka kan vi av ont uppsåt eller av misstag förstöra mycket. Att det är sant som Jesus sa: Vi borde förlåta människorn­a, för de vet inte vad de gör. Att solen antagligen går upp i morgon också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland