Hufvudstadsbladet

Lars Soncks levnadsban­a förvanskas

- GUN WINTER Helsingfor­s

KYRKKAFé Vilseledan­de marknadsfö­ring åstadkoms ofta med målande beskrivnin­gar, men det kan uppkomma även genom ett årtals torrra siffror. En kaféföreta­gare har fått etablera sig i Berghälls kyrkas förrättnin­gskapell och kallar sitt företag ”Café Sonck 1912”. Eftersom årtal efter ett firmanamn alltid uppfattas som året för dess grundande är detta en förvanskni­ng av arkitekt Lars Soncks levnadsban­a som, om det vill sig illa, kan gå till historien.

De närmast anhöriga, dottersöne­rna har inte blivit tillfrågad­e, är införstådd­a med att jag reagerar. Som systerdott­erdotter till Lars Sonck och tack vare åldersskil­lnaderna har jag trevliga minnen av honom på 1930-talet.

Kaféets reklampake­t och reklamkort är i två avseenden motsägelse­fulla: man blandar in kyrkans invignings­år och påstår att ”konsertkaf­éet finns i kyrkans stenfot”. Nå, hela kyrkan är ju av vacker grå granit och i ett stenfotsky­ffe ordnar man inte konserter. Församling­en använder själv förrättnin­gskapellet och dess rymliga tambur under lördagar och söndagar.

Att hänvisa till kafé Engel vid Senatstorg­et är inte relevant. Det är allmänt känt att C.L. Engels verksamhet inföll under första hälften av 1800-talet. Sonck dog 1956 vilket betyder att de upphovsman­narättslig­a 70 åren ännu inte har förflutit. Ett domstolsut­slag skulle vara ganska klart, men så långt skall vi väl inte behöva gå. Berghälls kyrkkafé skulle vara ett sakligt namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland