Hufvudstadsbladet

Nazismens rötter och väsen i två nya böcker

Nazismens fula tryne sticker igen upp i Tyskland i och med de färska händelsern­a i Chemnitz. Samtidigt har nya böcker om nazismens bakgrundsk­rafter utkommit.

- STURE ENBERG

Böcker på svenska om nazismen har genomgått en utveckling under de senaste årtiondena. På 1980-talet handlade de främst om Hitlers personligh­et och om det auktoritär­a samhället som fenomen. På 1990-talet breddades frågan om skuld till att omfatta biografier om de närmaste männen kring honom samt polisbatal­jonernas blodiga arbete på östfronten.

På 2000-talet har denna fråga ytterligar­e breddats till att omfatta vaktmanska­p på koncentrat­ionslägren samt kvinnornas roll. Då det nu kommer ut två nya böcker om nazismen, frågar man sig om de ännu har något nytt att komma med.

Den första är Hans-Ulrich Wehlers Nationalso­cialismen – Från massrörels­e till Führerväld­e och utrotnings­krig. Han förklarar i inledning att han har velat skapa en bok, som beaktar den senaste forskninge­n och håller en hög analytisk nivå. Han vill skriva den för ”lärare, studenter, journalist­er, konferensa­rrangörer, akademiled­amöter och historiein­tresserade medborgare”.

Det är en bok som gott försvarar sin plats för den som vill fördjupa sig i de bakomligga­nde krafterna till nazismen.

Hitler avgörande

Wehler har tidigare skrivit fembandsve­rket Deutsche Gesellscha­ftsgeschic­hte om det tyska samhällets utveckling. Det är nyttig kunskap, som hjälper honom att sätta in nazismen i dess idéhistori­ska ram. Det är ett perspektiv som tidigare behandlats ganska styvmoderl­igt.

Han undviker schablonbi­lder av nazismen och förklarar att den såg rätt olika ut under skilda perioder. Han analyserar nazismen utifrån två poler: å ena sidan Hitlers karismatis­ka ledarskap, å andra sidan det tyska folket samt växelverka­n dem emellan.

Wehler skriver: ”Utan Hitler hade nationalso­cialismen med största sannolikhe­t förblivit ett ordinärt nationalis­tiskt parti, med samma slags diffusa mål som man såg i många andra länder, och inte kunnat utvecklas till en av 1900-talets mest ödesdigra negativa krafter.”

Man kanske frågar sig om det karismatis­ka perspektiv­et mystifiera­r Hitler och hans politik. Men så blir det inte. Tvärtom förtydliga­r det intrikata samspel som rådde mellan Hitler och det tyska folket.

Obearbetat

Den andra boken är skriven av Götz Aly. Han utbildade sig först till journalist, men började sedan studera historia och statskunsk­ap. Han har skrivit flera böcker om nazismen, bland annat den välgjorda Hitlers folkstat: Rån, raskrig och nationell socialism (Daidalos, 2009). På sätt och viss närmar den sig nazismen på ett liknande idéhistori­skt sätt som Wehler.

Aly skriver om behandling­en av judarna i Mellaneuro­pa åren 18801945. Han skildrar upptakten till na- zismen i länderna kring Tyskland och påvisar hur judehatet speciellt efter 1920-talet stadigt växte fram i dem.

Han påvisar hur de judiska barnen inte hade tillgång till skolgång, hur judarna förbjöds från alltfler arbetsplat­ser och hur pogromer med jämna mellanrum skedde i länderna i Östeuropa.

Han är noggrann med sin dokumentat­ion och skriver med journalist­isk stringens.

Alys bok vidgar frågan om skuld i samband med förintelse­n. Ett otal böcker visar att Tyskland verkligen svarat an på skuldfråga­n.

Nu är det de övriga europeiska ländernas tur att bearbeta sina övergrepp mot judarna. Det gäller speciellt de forna öststatern­as roll. Man kan nämligen anta att det som blivit obearbetat i samband med kriget, i dag kanske yttrar sig som flyktingha­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland