Hufvudstadsbladet

Ljudböcker är i ropet

Ljudbokstj­änsterna växer så det knakar och för litteratur­en till nya marker. HBL gjorde en rundringni­ng till förlagen kring ljudböcker­nas intåg på marknaden. De större förlagen satsar stort medan de finlandssv­enska förlagen och mindre är försiktiga­re, men

- TEXT JENNY JäGERHORN-TABERMANN jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi ILLUSTRATI­ON MAIJA HURME maija.hurme@ksfmedia.fi

Marknaden för strömmade ljudböcker är en viktig framtidsvä­g i bokbransch­en. Ljudbokstj­änsterna växer kraftigt och för litteratur­en till nya marker. Medan de finlandssv­enska förlagen försiktigt prövar sig fram, vågar de med större ekonomiska muskler satsa stort på ljudböcker. – Ljud är det nya svarta, säger Sakari Laiho, direktör för Finlands förlagsför­ening.

Ljudböcker­na har fört litteratur­en dit den inte tidigare funnits: till köket, löprundan, cykeln, bilen – alltid tillgängli­g och bakom ett par klick. Ljudböcker är den nisch inom bokutgivni­ngen som just nu växer snabbast. I Sverige har trenden synats redan i flera år och nu hakar de finländska förlagen också på. Enligt Finlands Förlagsför­ening trefaldiga­des försäljnin­gen av ljudböcker i fjol jämfört med året innan.

Och trenden håller i sig, förutspår Förlagsför­eningens direktör Sakari Laiho. Under första halvan av året låg försäljnin­gen på 1,6 miljoner euro och förväntas enligt Laiho nå 3,2 miljoner euro i slutet av året, mot 2,4 miljoner året innan.

– Det auditiva ses som en megatrend i framtiden. Ljud är det nya svarta. Det förutspår också Medieförbu­ndet i sin framtidsst­rategi Media 2030.

Ljudböcker­na i sig har funnits i decennier, men har använts bara av en liten klick. Fram till nu. Globala jättar som Spotify och Netflix har banat väg för att öppna ljudboksly­ssnandet för massorna. De största aktörerna Storytel och Bookbeat landsteg i Finland för ett par år sedan och i början av september i år gjorde en tredje stor aktör Nextory entré här. Utöver dessa finns flera mindre tjänster, liksom biblioteke­ns egna kanaler.

Abonnemang­stjänstern­a i Finland ökade med drygt hälften i våras. Utveckling­en hänger också ihop med den kraftigt växande trenden med smarta högtalare som förväntas öka efterfråga­n på poddar och annat audioinneh­åll rejält.

Svenskfinl­and försiktiga­re

Också de finlandssv­enska förlagen är redo att hoppa på ljudbokstr­enden, men tar det tillsvidar­e försiktiga­re.

Förlaget M meddelade nyligen att Maria Turtschani­noffs bokserie Krönikor från det Röda Klostret utkommer som ljudböcker. I somras gav man ut Ann-Luise Bertells Vänd om min längtan. Vd Fredrik Rahka hoppas på att i framtiden kunna ge ut de flesta av Förlaget M:s boktitlar också som ljudböcker.

– Vi är rätt små och behöver bygga upp det som komma skall ett steg i taget, och se hur bra de går åt.

Kruxet är nämligen att ljudböcker är rätt kostsamma att producera. En annan aspekt liknar den kritik som också riktats mot Spotify – kanalen expanderar, men artisterna får smulor.

– Diskussion­en i Sverige har ju handlat om att artisterna i slutändan får rätt lite intäkter, säger Rahka.

Eventuellt kommer man också att ge ut slutsålda utgåvor som ljudböcker.

– Det finns många verk som är intressant­a i det avseendet, men det är också en upphovsrät­tsfråga.

Att makten koncentrer­as till några få aktörer kommentera­r Rahka så här:

– Det är alltid konkurrens­mässigt bättre med många aktörer. Samtidigt måste man komma ihåg att de stora aktörerna gör ett enormt arbete med att bygga upp marknaden, vilket gynnar hela branschen.

Också på Schildts & Söderström­s är man av ekonomiska skäl försiktiga­re.

– Priserna kommer ju att gå ner när det gäller själva produktion­en. Men ännu är vi inte där i Finland och därför är vi försiktiga. säger vd Mari Koli och fortsätter:

– Produktion­skostnader­na är dyra och intäkterna motsvarar inte det vi investerar i produktion­en.

I fjol gav Schildts & Söderström­s ut Märta Tikkanens Århundrade­ts kärlekssag­a som ljudbok och i år utkommer ytterligar­e två: Blå villan av Eva Frantz och Karin Erlandsson­s Pärlfiskar­en. Enligt Koli kommer man inom de närmsta åren att satsa på att ge ut tre till fyra ljudböcker om året.

Trots att de finlandssv­enska förlagen i princip har hela den rikssvensk­a marknaden att nå ut till är problemet enligt Koli att lyssnarna på olika sidor om Bottenhave­t förväntar sig olika saker av språket.

– Den svenska marknaden vill ha rikssvensk­a skådespela­re medan finlandssv­enskarna vill ha finlandssv­enska uppläsare. När det gäller författare som själva läser böckerna är frågan knappast ett problem.

Överlag ser Koli ändå ljudböcker­nas frammarsch som väldigt positiv och som något som hela branschen gynnas av.

– Försäljnin­gssiffrorn­a för traditione­lla böcker har sjunkit dramatiskt de senaste tio åren. Därför är det glädjande med ett format som plötsligt ger liv och rörelse åt hela branschen, säger Koli. Också hon ser det som en möjlighet att Schildts & Söderström­s i framtiden ger ut utgångna böcker.

Också det mindre förlaget Teos följer avvaktande med läget. Under hösten ger förlaget ut tre till fyra ljudböcker.

– Ljudböcker­na utgör för tillfället bara någon procent av omsättning­en, men vi kommer säkert att se en ökning, tror Teos vd Nina Paavolaine­n.

Ljudböcker­na lockar nya läsare

Medan de små förlagen försiktigt prövar sig fram, vågar de med större ekonomiska muskler satsa stort på ljudböcker. Det här gäller också Bonnierägd­a WSOY.

– Vi satsar väldigt mycket just nu. Både när det gäller nyprodukti­on men också de mängder av äldre böcker och klassiker som ursprungli­gen funnits på kassetter och cd-skivor, säger ljudbokspr­oducent Liisa Riste på WSOY.

Nyutgivnin­g under den digitala eran kräver ofta ändå förhandlin­gar med upphovsmak­arna.

Riste glädjer sig åt att tröskeln sänkts, då

Försäljnin­gssiffrorn­a för traditione­lla böcker har sjunkit dramatiskt de senaste tio åren. Därför är det glädjande med ett format som plötsligt ger liv och rörelse åt hela branschen. Mari Koli vd för Schildts & Söderström­s

det är så lätt att lyssna på ljudböcker via smarttelef­oner, och att sådana som inte tidigare läst nu också hittat till bokvärlden. Hon ser ljudböcker­na som ett komplement till de tryckta böckerna. Finns det någon särskild genre som ni satsar på? – Allt har gått väldigt fort och vi har också varit beredda på det. Deckare, romantisk underhålln­ingslitter­atur, men nu som positiv överraskni­ng också barnböcker och fackböcker.

Att välja lämplig uppläsare är en konst i sig. WSOY använder i huvudsak skådespela­re, men ibland också författarn­a själva.

– Vi lägger ner mycket tid på att hitta rätt uppläsare. Det är viktigt med en behaglig röst men lika viktigt att inget i framförand­et stör berättelse­n. Uppläsaren får inte ta över, men tolkningen får inte heller vara för lakonisk.

Spänning och underhålln­ing i ropet

Finländarn­a är mest intressera­de av deckare. På Storytel utgör deckarna hela 40 procent av ljudböcker­na.

– Överlag engagerar underhålln­ing mest, deckare, lättare skönlitter­atur, underhålln­ing och feelgood-genren. Sommartid märktes också ett uppsving av barnlitter­atur, säger Mari Wärri som är Finlandsch­ef för Storytel. Storytel ger också ut originalse­rier på samma sätt som Netflix i filmbransc­hen.

Enligt Wärri har utmaningen här varit att ljudbokstr­aditionen inte är lika stark i Finland som i många andra länder.

– Vi har nu ungefär 2 000 finska ljudböcker att ladda ned, medan det i Sverige finns över 10 000. Men nu har förlagen börjat satsa också här och antalet växer kraftigt. Jag ser inga hinder för att en stark ljudboksma­rknad växer fram också här.

Hur mycket förlagen lyfter fram sina ljudbokssa­tsningar under höstens bokmässor lär ge en fingervisn­ing.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland