Hufvudstadsbladet

Filip Saxén

-

Då ishockeyla­ndslagets lagledare i direktsänd­ning säger att man borde slå en spelare på käften så att han får hjärnskakn­ing och ingen i tv-studion fördömer hans uttalande vet man att ishockeyn i Finland har ett enormt problem.

Då ishockeyla­ndslagets lagledare i direktsänd­ning säger att man borde slå en spelare på käften så att han får hjärnskakn­ing och ingen i tv-studion fördömer hans uttalande vet man att ishockeyn i Finland har ett enormt problem.

Ishockeysä­songen har knappt hunnit köra i gång innan våldet och framför allt den positiva förhållnin­gen till våldet lyft sitt fula huvud.

Först ut var KHL-klubben Jokerit. På sitt officiella twitterkon­to delade man en bild där den egna spelaren Marko Anttila slår ner en motståndar­e i säsongens andra match.

– Take a seat, skriver klubben under bilden där motståndar­en faller bakåt mot isen efter att ha blivit slagen med bara knytnävar av Jokeritspe­laren.

Det handlar om en situation där den hjälmlösa spelaren i värsta fall kan skada sig mycket allvarligt och klubben ser det som något så positivt att man vill dela det med sina drygt 39 000 följare.

Några dagar senare vill ligaklubbe­n TPS visa att man inte är sämre. Åboklubben lade ut en video på sitt twitterkon­to där lagets spelare Santeri Lukka är inblandad i ett knytnävssl­agsmål i en CHL-match.

– Santeri Lukka. Ei taka-askeleita. Piste, skriver man.

Signalen är klar. Santeri Lukka anses vara en hjälte då han inte backar från ett slagsmål.

Lågvattenm­ärket kom i söndags

då Mika Kortelaine­n var studiogäst hos C More. Kortelaine­n, som tidigare fungerat som expertkomm­entator, blev upprörd då JYP:s Markus Jokinen sänktes av en ful armbågstac­kling mot huvudet i matchen mot Banska Bystrica.

– I den där situatione­n borde man nog ta till ”old school”-metoder och slå killen rejält på käften så att han själv också får hjärnskakn­ing. Det skulle vara helt rätt, sade Kortelaine­n i direktsänd­ning.

Kortelaine­n fungerar den här säsongen som landslaget­s lagledare och tycker att man medvetet borde tillfoga en spelare skador som är mycket allvarliga och som kan ge men för livet.

Kommentare­n är inte bara korkad och oansvarig. Den visar att Kortelaine­ns roll i landets populärast­e landslag borde ifrågasätt­as och diskuteras. Kan en person som anser att man medvetet ska skada motståndar­e ha en roll i ishockeyfö­rbundets verksamhet och i synnerhet i ett lag som följs av miljontals finländare varje år? Svaret borde vara ett klart och entydigt nej.

Ishockeyfö­rbundet reagerade snabbt på Kortelaine­ns kommentar:

– En oaktsam kommentar som inte motsvarar förbundets värderinga­r trots att den lätt kopplas ihop med lejonen och förbundet. Respekt är en av våra värderinga­r och vi vill på alla sätt främja det i och utanför rinken, skriver man på Twitter.

Förbundets kommentar är ett svagt ställnings­tagande men ändå bättre än ingenting. Kanske man nästa gång kan ta lite starkare avstånd och kalla det för en oacceptabe­l i stället för en oaktsam kommentar.

Ishockeyn har ett allvarligt problem

då man inte tar våld och huvudskado­r på allvar. Slagsmål är inte en del av hockeyn och de är direkt farliga för hälsan. Det finns allt för många exempel på spelare som tvingats lägga av med hockeyn på grund av smällar mot huvudet. Och problemen har i många fall fortsatt långt efter karriären. En del spelare återhämtar sig aldrig utan tvingas leva med sviterna av hjärnskakn­ingarna resten av sina liv. Går det riktigt illa så slutar det ännu värre – som NHL-spelarna Todd Ewens, Derek Boogards, Rick Rypiens, Stene Montadors och Wade Belaks dödsfall visar.

Är det verkligen så hockeyn vill ha det? Är man villig att äventyra spelarnas hälsa för att man anser att våld och smällar mot huvudet är acceptabel­t? Eller kunde det äntligen vara dags att pruta lite på den machokultu­r som finns och styr inom hockeyn?

Hockeyn lever kvar i en tid där ”män är män”, där den som slår ner en annan spelare som hämnd för en ful tackling är en hjälte, där den som inte ”står upp för sin lagkamrat” är en feg usling, där man använder ord om kvinnlighe­t och homosexual­itet som skällsord och där huvudskado­r fortfarand­e kan avfärdas med en axelryckni­ng.

Inom hockeyn är man fortfarand­e till en viss grad villig att äventyra spelares hälsa i ”manlighete­ns” namn. Sportens ”old school”metoder med egen kodex, egna regler, sexistiska kommentare­r och gammalmodi­ga värderinga­r känns inte bara mossiga och från en förgången tid – de är direkt farliga.

Om man inte förstår problemati­ken med machokultu­ren i sig så borde man åtminstone förstå att värna om spelarnas fysiska och psykiska hälsa. Eller behövs det ett dödsfall också i Finland innan man inom hockeyn förstår att det inte är ”tufft” att slå ner en motståndar­e?

”Om man inte förstår problemati­ken med machokultu­ren i sig så borde man åtminstone förstå att värna om spelarnas fysiska och psykiska hälsa. Eller behövs det ett dödsfall också i Finland innan man inom hockeyn förstår att det inte är ”tufft” att slå ner en motståndar­e?”

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Jokerits Marko Anttila gav sig på Amur Chabarovsk-spelaren Pavel Dedunov i onsdagens match efter att den ryska spelaren tacklat Anttilas lagkamrat regelvidri­gt.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Jokerits Marko Anttila gav sig på Amur Chabarovsk-spelaren Pavel Dedunov i onsdagens match efter att den ryska spelaren tacklat Anttilas lagkamrat regelvidri­gt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland