Hufvudstadsbladet

Storbritan­nien förbereder sig på avtalslös framtid

Oron för att Storbritan­niens förhandlin­gar om EU-utträde ska sluta utan avtal leder nu till ett särskilt regeringss­ammanträde i London. EU:s chefsförha­ndlare hoppas ändå på en färdig uppgörelse om sex till åtta veckor.

- NUMMELIN TT / WIKTOR

Ett särskilt regeringss­ammanträde ska hållas på torsdag för att diskutera vad som sker om det inte blir något resultat i förhandlin­garna med EU eller om resultatet i efterhand inte godkänns av det brittiska parlamente­t. Mötet är ”en del av detaljerad­e och förnuftiga förberedel­ser som görs utifall att det inte blir något avtal”, berättar en talesman för premiärmin­ister Theresa May enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Trots växande intern kritik hål- ler May fast vid sommarens plan om hur utträdet ur EU ska gå till nästa vår.

– Premiärmin­istern jobbar hårt på att säkra en uppgörelse och hoppas att alla parlaments­ledamöter kommer att kunna stödja den, betonar hennes talesman.

Uttalandet kommer sedan en före detta statssekre­terare varnat för att May riskerar en ”katastrofa­l splittring” inom Konservati­va partiet om hon håller fast vid den så kallade Chequers-planen – döpt efter premiärmin­isterns lantställe utanför London.

Samtidigt uttrycker ändå EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier hopp om få klart det så kallade ”skilsmässo­avtalet” senast i början av november.

– Om vi är realistisk­a så tror jag vi kan nå en uppgörelse om den första delen i förhandlin­garna inom sex till åtta veckor, säger Barnier under ett besök i Slovenien på måndagen, enligt Sky News.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS ?? Regeringen i Storbritan­nien ska■ nu diskutera vad som händer om det inte blir något avtal.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS Regeringen i Storbritan­nien ska■ nu diskutera vad som händer om det inte blir något avtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland