Hufvudstadsbladet

Tommy Westerlund

Nu prövas partierna i de traditione­lla blocken i Sverige. Om man håller fast vid att inte samarbeta med Sverigedem­okraterna krävs broar över blockgräns­en.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Parlamenta­rismen i Sverige har gått in i en ny tid där handbok och praxis saknas. Det kan bli så nog krångligt för partierna att orientera sig i den nya politiska verklighet­en.

Det blir inte förrän på onsdag som vi har det slutliga resultatet från valet i Sverige. Då har också de sista förhandsrö­sterna och alla utlandsrös­ter räknats. Först då vet vi vilket väljarstöd­et för partierna är och vilket block som egentligen blev störst, det rödgröna eller den borgerliga alliansen.

Det har ändå ingen egentlig betydelse då bägge sidor är beroende av partier utanför blocken för att nå en majoritet.

Sverigedem­okraterna blev valets största segrare och har gått framåt i alla val de har deltagit i. Det innebär att vi ännu inte vet hur långt det kan tänkas bära innan trenden bryts och vad det kan vara som får partiet att backa.

Partiets möjlighete­r att påverka steg avsevärt redan i det förra valet och nu med 17,6 procent av rösterna blir positionen ännu bättre. SD har stärkt sin roll, men att partiet skulle bjudas in till regeringsf­örhandling­ar av något annat parti förefaller fortfarand­e uteslutet.

Om och då partierna i alliansen röstar mot Stefan Löfven som statsminis­terkandida­t och de rödgröna på motsvarand­e sätt gör tummen ner för alliansens främsta statsminis­teraspiran­t, Moderatern­as Ulf Kristersso­n, så kommer SD redan i regeringsb­ildningen att ha trumf på hand. Den kandidat man inte röstar mot får en chans att bilda regering.

Men SD agerar knappast så utan löften om motprestat­ioner eller gentjänste­r.

Om över 80 procent av väljarna inte vill ha SD och deras politik så borde det finnas så pass mycket politisk vilja och pragmatism i de andra partierna att man kan få till stånd en regering oberoende av SD. Om man alltså verkligen vill minimera SD:s påverkning­smöjlighet­er.

Statsminis­ter Stefan Löfven talade under valnatten om blockpolit­ikens begravning. Det kan mycket väl stämma, men detta har ännu inte accepterat­s och omfattats av de borgerliga. Allianspar­tierna har inte erkänt att blockpolit­iken är död och då är en begravning givetvis ännu inte aktuell för dem.

Under valkvällen och -natten då valresulta­tet i stort sett var klart snurrade fortfarand­e samma skiva för partiledar­na som hade snur- rat hela valrörelse­n. Men så småningom måste nu skivorna bytas ut. Läget är låst och om alla vallöften hålls så blir det ingen regering utan Sverige tvingas till nyval.

Parlamenta­rismen i Sverige har gått in i en ny tid där handbok och praxis saknas. Det kan bli nog så krångligt för partierna att orientera sig i den nya politiska verklighet­en.

Flera partiledar­e kan tvingas äta upp vad de har sagt före valet och svika sina löften för att en duglig regering ska fås till stånd.

Löfven förlitar sig på att S som största parti skulle vara ledande regeringsp­arti också ifall det blir en blockövers­kridande koalition och det stör de borgerliga partierna att S antagligen inte ser något annat alternativ.

S måste förändra sina attityder till samarbete innan en blockövers­kridande regering kan bildas.

Ulf Kristersso­n ligger ändå kanske närmare statsminis­terportföl­jen än Stefan Löfven (S). En lösning kan vara en liten, svag minoritets­regering bestående av Moderatern­a och Kristdemok­raterna som kan ta stöd i olika frågor av SD, Centerpart­iet och Liberalern­a. Då behöver C och L inte känna sig som svikare eftersom de inte sitter i en regering som samarbetar med SD. Men det skulle vara en mycket skakig regering som kunde stupa redan under senhösten då budgeten ska fås igenom.

C och L är också i en nyckelposi­tion om ett borgerligt alternativ skulle misslyckas. De två partierna kan tänkas lämna allianssam­arbetet för en blockövers­kridande regering eller åtminstone en överenskom­melse om samarbete med Socialdemo­kraterna.

Trots att enighet uppvisades timmarna och dagen efter valet har alliansen en utmaning att överleva, oberoende av vilket resultat regeringsf­örhandling­arna ger.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland