Hufvudstadsbladet

Nätskojare gav det högsta budet på muminmugg

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

I helgen såldes Thomas Riskas muminmugg för 7 550 euro. Men det högsta budet visade sig vara falskt.

Först såg allt bra ut, det var flera personer som bjöd på den gula Fazermugge­n från 2004 under hela fredagen. Budgivning­en gick ut på lördag klockan 12.30, och vid 12-tiden märkte Thomas Riska att en ny profil hade skapats och börjat bjuda på muggen.

– Jag såg att den här personen hade en icke-identifier­bar profil som varken köpt eller sålt något tidigare på auktionssa­jten.

Den nyskapade profilen lade det segrande budet.

– Jag fick kontaktupp­gifterna från huuto.net, men numret gick inte att nå. Profilen hade en adress i Keminmaa och jag kollade att det fanns ett bostadsomr­åde där ute i glesbygden. Men redan då kändes det lite suspekt, berättar Riska som är anställd på KSF Media.

Han anade oråd och kollade upp namnet på personen. Det fanns en lärare med det namnet i Keminmaa, och adressen som hade matats in på auktionssa­jten var Skolvägen.

– Det kan ju ha varit en tidigare elev som velat skämta med läraren och använde fuskprofil­en i hans namn, funderar Riska.

”En medveten risk”

På huuto.net kan man välja mellan att tillåta alla att bjuda på en pryl, eller bara tillåta identifier­ade personer som registreta­t sig med bankkoder. Orsaken till att Riska valde att tillåta alla var att han marknadsfö­rt muminmugge­n också i Sverige.

– Jag visste att jag skulle få bud från samlare i Sverige, och ville inte göra det besvärligt för dem att gå med i budgivning­en. Att tillåta ickeidenti­fierade personer var en medveten risk som jag tog.

Senast Riska sålde en muminmugg för 5 000 euro dök det upp ett fuskbud då budgivning­en kommit halvvägs.

– Då kontaktade jag sajten som genast stängde av den profilen. Nu kom fuskbudet med så kort varsel så jag inte hann reagera.

Den här historien slutar ändå lyckligt eftersom Riska genast tog kontakt med de budgivare som hamnat på andra och tredje plats. Båda var fortfarand­e villiga att köpa.

– Vi kom överens om ett pris på 7 100 euro med tvåan.

Muminmugga­rna dyrbarast

Produktutv­ecklaren Juho Laatikaine­n på Sanoma Digital Finland, dit huuto.net hör, är inte förvånad över den falska profilen eftersom muminmugga­rna hör till det värdefulla­ste som säljs på sajten.

– Vår kundservic­e får mycket förfrågnin­gar om oklara fall där köpare och säljare har missförstå­tt varandra, eller konton som inte existerar. Men om man ser på den stora volym prylar som säljs via oss, så skulle jag säga att problemfal­len är rätt få.

Laatikaine­n påminner om att man som köpare eller säljare är juridiskt ansvarig om man har brutit mot reglerna på sajten. Kan företaget spåra en fuskprofil kan det leda till åtgärder. Han rekommende­rar att man endast tillåter budgivare som identifier­at sig med bankkoder, men förstår också om man säljer något unikt och vill låta budgivning­en vara öppen för alla.

 ?? FOTO:
CATA PORTIN ?? 7 100 euro fick Thomas Riska för■ sin muminmugg, efter att först ha råkat ut för falsk budgivning.
FOTO: CATA PORTIN 7 100 euro fick Thomas Riska för■ sin muminmugg, efter att först ha råkat ut för falsk budgivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland