Hufvudstadsbladet

30 000 har flytt bombardema­nget i Idlib

Över 30 000 personer har redan flytt undan den syriska regimen och dess allierades flygräder i Idlibprovi­nsen i nordvästra Syrien. Regimen tros förbereda en storskalig offensiv för att ta över området, med rysk hjälp.

- TTAFP-REUTERS

FN:s humanitära chef Mark Lowcock skräder inte orden när han pratar om riskerna med en storskalig militär offensiv mot opposition­sfästet Idlib:

– Vi måste hitta en lösning på det här för att inte de kommande månaderna i Idlib ska bli den värsta humanitära katastrofe­n, med den största förlusten av människoli­v, på hela 2000-talet.

I ett par dagar har syriska och ryska stridsplan genomfört intensiva bombräder mot provinsen. Syriska trupper, med stöd från Iran och Ryssland, grupperas omkring Idlib. I området bor omkring tre miljoner människor, varav hälften är internflyk­tingar enligt FN. Strax över 30 000 har redan flytt undan flygrädern­a och spritt ut sig över regionen.

– Vi är extremt oroade över situatione­n, på grund av antalet människor i området och hur pass sårbara de är. Riskerna för civila är oerhört stora.

FN och andra hjälporgan­isationer förbereder sig på att ge humanitär hjälp om det behövs. Bedömare tror att omkring 800 000 personer kan fly Idlib. En militäroff­ensiv skulle kunna leda till en humanitär katastrof då det inte finns något rebellkont­rollerat område i närheten som människor kan fly till.

 ?? FOTO: TT-AP/UGUR CAN ?? Soldat från Fria syriska armén väster om Idlib.■
FOTO: TT-AP/UGUR CAN Soldat från Fria syriska armén väster om Idlib.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland