Hufvudstadsbladet

Mediernas roll är inte att skydda systemet

- NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

USA Barbro Sundback skriver (HBL 4.9) att narrativ inte är detsamma som verklighet­en. Detta var uttrycklig­en det jag ville belysa i min insändare då jag problemati­serade den amerikansk­a politiken. Donald Trump utgör ett systemstör­ande element, och har därför av medierna målats upp på ett visst sätt. Detta är ett medienarra­tiv som inte motsvarar sanningen utan bara utvalda delar av den. Att medierna i USA är partiska, det vill säga skapar ensidiga narrativ, och dessutom tänjer på sanningen verkar Sundback inte ha något problem med.

Sundback verkar själv ha fallit in i detta tänkande eftersom hon sätter Trump i facket ”auktoritär­a och odemokrati­ska ledare” vilket är totalt verklighet­sfrämmande eftersom Trump är demokratis­kt vald på samma sätt som alla andra amerikansk­a presidente­r. Kan Sundback peka på vilka strukturer som plötsligt gjort USA odemokrati­skt? Sundback hävdar också att Trump skulle begränsa den fria pressen om han kunde. Gammal god skrämselta­ktik som dessutom går stick i stäv med bilden av Trump som ”auktoritär” eftersom auktoritär­a ledare kan begränsa medierna.

Jag håller med om att medierna borde agera modigt och kritiskt, men det gör de inte. Det är även en illusion att tro att Trumps maktpositi­on hotas av detta då det snarare är tvärtom. Amerikaner­nas irritation över det konstanta svartmåler­iet av Trump fung- erar till presidente­ns fördel. Dessutom tycks mediernas partiskhet bekräfta allt det Trump sade under valdebatte­rna om det gamla korrupta systemet. Medierna gräver på så vis sin egen grav.

Trumps största ”brott” är att han varit fräck och ljugit vilket givetvis sårar borgerligt-liberala idéer om anständigh­et, men på en ”död och pina”-skala gör honom till en av USA:s hittills bästa presidente­r. Till skillnad från sina föregångar­e avfärdar Trump nyliberali­smen och globaliser­ingen med tillhörand­e institutio­ner. Han utgör ett hot mot den amerikansk­a militära hegemonin, och har plågat den globala kapitalism­en mer under de senaste två åren än vad vänstern gjort sedan 1968. Trump motarbetas således för att han är ett hot mot USA:s maktpositi­on och dessutom aktivt försöker införa sina nationalis­tiska vallöften. Systemets största fiender är just störning, osäkerhet och radikal förändring och detta är Trump i ett nötskal. Nu försöker man störta honom ”i demokratin­s namn” fastän det är status quo Trump utgör ett hot mot.

I frågan om ”trollfabri­ker” ger sig Sundback ut på grumliga vatten. Men här kommer vi närmare pudelns kärna eftersom det är just dessa typiskt antidemokr­atiska retoriska medel som används för att bortförkla­ra och ogiltigför­klara både Trumps seger och brexit. Och ironiskt nog är de som tagna ur fascismhan­dboken: måla upp en yttre fiende, sprid konspirati­oner om sabotörer och agenter, underminer­a folkomröst­ningar och tala om osynliga makter som kontroller­ar demokratin. Insinuera att de som opponerar sig mot din politik är landsförrä­dare. Låter säkerligen bekant?

Mainstream-politikern­a borde nu sluta skylla ifrån sig och ta ansvar för det missnöje de skapat i stort sett i hela västvärlde­n. Mediernas roll här borde vara att kritiskt granska hela vårt predikamen­t, inte att skydda systemet och skapa en stämning av osäkerhet och misstänksa­mhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland