Hufvudstadsbladet

Ett land eller en världsdel?

-

”Welcome to Tamil Nadu”, säger den ärrige taxichauff­ören då jag beger mig från flygplatse­n till Chennais centrum. Chennai hette tidigare Madras och är tamilernas huvudstad. Taxichauff­ören talar tamilernas språk och lite engelska, men inte hindi. För tamilerna är norra Indien långt borta. Avståndet från Chennai till New Delhi är lika långt som från Helsingfor­s till Zürich.

För indier är det mycket viktigt att känna till sitt ursprung. En person bosatt i Mumbai kan anse att hen kommer från Kerala därför att farfar en gång flyttade därifrån till Mumbai. Den etniska och religiösa tillhörigh­eten är stark. Kastsystem­et är visserlige­n avskaffat, men det är ofta föräldrarn­a som kommer överens om äktenskap för att se till att sonens och dotterns tilltänkta har rätt ursprung.

Tamiler i söder har inte så mycket gemensamt med bengaler i nordost. Kashmir är ett kapitel för sig. Indiens muslimer är världens största religiösa minoritet En av de första saker som nordbor noterar är de enorma skillnader­na i status och levnadsför­hållanden. Plåtruckel kan finnas sida vid sida med prydliga villaområd­en. Det finns indier som är ytterst förmögna, det finns en växande medelklass och det finns många fattiga. Den officiella minimilöne­n är cirka 100 euro i månaden. Taxichauff­ören i Chennai berättar att han förtjänar åtta till tio euro per dag.

Det moderna Indien föddes 1947 då den brittiska kolonin delades upp i det muslimska Pakistan och det hindudomin­erade Indien. I konstituti­onens första artikel står det att Indien är en statsunion. Statsunion­en Indien är uppdelad i 29 delstater. Med en befolkning på 1,35 miljarder ger det ett medeltal på 47 miljoner människor per delstat. Uttar Pradesh med över 228 miljoner invånare är störst, Sikkim med knappa 700 000 är minst. Förutom delstatern­a finns det ”Union territorie­s” med lite mindre självstyre. Indien är så stort att de olika delstatern­a har beskicknin­gar i huvudstade­n New Delhi för att bevaka sina intressen på riksnivå.

Det finns 23 officiella språk i Indien. Flera av dem har egna alfabet. Det största språket hindi talas av 43 procent av befolkning­en, det näst största språket bengali av 8 procent. Trots det brittiska arvet är det bara en minoritet som talar engelska. Det här betyder att de flesta indier inte har ett gemensamt språk.

Indien har flera invånare än Afrika med 54 självständ­iga stater. I EU talas det många språk, men i Indien är den etniska, religiösa och språkliga diversitet­en mycket större än i Europa. Man kan med rätta fråga sig om Indien är ett land eller en världsdel?

Visst finns det också många gemensamma drag i hela Indien. Trafiken är ett sådant. Då taxichauff­ören I Chennai vilt tutande och med dödsförakt klämmer in sitt fordon mellan en långtradar­e och en buss, då hundar, cyklister och försäljare bekymmersl­öst rör sig mellan fordonen i den kaotiska trafiken, då är situatione­n exakt densamma som i New Delhi och andra indiska städer i rusningsti­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland